
În timp ce unele tradiții multă vreme uitate – ia românească, cojocul reinterpretat și covoarele țesute la război – au fost recuperate în ultimii ani, în jurul lor fiind create branduri de succes, obiceiul străvechi de a primi musafirii în case de oaspeți nu prea s-a păstrat decât în turism. De ce a dispărut „casa mare” și cum ne putem întoarce la adevărata ospitalitate?
Motivele pentru care nu mai rezervăm și decorăm spații generoase special pentru musafiri nu sunt greu de ghicit: costurile mari chiar și pentru apartamentele de dimensiuni reduse și faptul că românii nu mai locuiesc, cu toții, la curte fac aproape imposibilă o astfel de strategie de împărțire a casei.
Dacă, însă, vrem să fim considerați în continuare un popor primitor, așa cum ni s-a dus vestea, ar trebui să regândim spațiul din locuință și să ne arătăm mai generoși. O casă de oaspeți, așa cum construiau bunicii și străbunicii noștri, este greu de conceput astăzi. Pentru unele familii, chiar și o cameră întreagă rezervată invitaților este prea mult.
Dar, chiar și atunci când suprafața pe care o ai la dispoziție este limitată și nu poți rezerva o întreagă încăpere musafirilor, există soluții ingenioase prin care poți crea un spațiu perfect pentru găzduire – permanent sau temporar. Iată cum faci asta:
- Care este prima imagine care se înfățișează ochilor, atunci când te gândești la o cameră de oaspeți tradițională? Cel mai probabil, lenjeria de pat țesută din materiale naturale, apretate și proaspăt parfumate. Dacă sună a spațiu primitor, așa și trebuie să fie. Alege una-două astfel de lenjerii de pat, pe care le păstrezi pentru vizitele anunțate sau neașteptate. Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont în alegerea unei lenjerii de pat pentru invitați nu este atât modelul ales, cât țesătura, care trebuie să fie de cea mai bună calitate.
- Întâmpină-ți invitații cu cărți, amenajând un mic raft cu lecturi cât mai diverse – de la cele mai noi numere ale revistelor (pentru o răsfoire rapidă), la literatura clasică și contemporană.
- Ceasul nu trebuie să lipsească din camera sau colțul special amenajat pentru musafiri. Nu ca să îi faci să plece mai curând, ci ca să le oferi posibilitatea să își organizeze cât mai bine programul, pe durata șederii în casa ta. Același sfat este valabil pentru oglindă.
- Invită-ți oaspeții să se simtă cu adevărat acasă și instalează în camera lor un coș tradițional, din răchită, în care pot depozita relaxați prosoapele sau păturile în plus, pe care aleg să nu le folosească.
- Inspiră-te din regimul hotelier și lasă la vedere, în camera musafirilor, o tavă pe care ai așezat un ceainic, cești și plicuri de cafea și ceai, în așa fel încât invitații să se servească singuri, oricând doresc.
Ce alte idei ți se par potrivite pentru decorarea unei camere de oaspeți, în stil tradițional?
Sursa foto: Unsplash