
Basset Hound – cainele posomorat
Cateva ponturi
Daca tocmai ti-ai luat un Basset, trebuie sa stii ca are nevoie de supraveghere atenta, pentru ca are tendinta de a-si urma instinctul si de a adulmeca mirosuri pe distante mari, indepartandu-se de tine. Apoi, fii atenta la straturile cu flori, pentru ca ii place la nebunie sa sape in cautare de „comori“ precum oase vechi sau mici creaturi ale pamantului. Traiul ideal pentru el ar fi la curte, dar se adapteaza cu lejeritate si la viata de apartament, cu conditia sa-i oferi zilnic cate o plimbare lunga.
Gurmand innascut
Cea mai frecventa problema de sanatate care ar putea aparea la un Basset Hound este legata de controlul greutatii, intrucat pe acest catel il doare-n cot de silueta. Rareori vei putea sa mananci ceva in preajma lui fara ca el sa amusine pe langa tine pentru a-si satisface macar olfactiv curiozitatea in legatura cu ce ai in farfurie. Evident, de cele mai multe ori, nu se va multumi cu atat si va dori sa se infrupte din mancarea ta. In plus, cum nu se omoara cu miscarea, nu-I greu de intuit ca obezitatea il paste in permanenta. Ai grija la alimentatia lui si nu-l priva de plimbarea zilnica!
Cainele lui Columbo
Un catel Basset Hound a fost si vedeta fara grai a serialului „Columbo“, unde avea rolul de a-l destine pe celebrul detectiv.
Numele sau provine din francezul „bas“, care inseamna scund, si e mentionat pentru prima oara in Franta medievala, unde era folosit de nobili la vanatoare. In ultimele zeci de ani insa, atributul sau de caine de companie a inceput sa prevaleze, in defavoarea celui de vanator iscusit.
Cum arata?
E simplu de recunoscut dupa urechile lungi si trunchiul gros si prelung, apropiat de pamant. Cateii din aceasta rasa pot fi bicolori sau tricolori, iar preferati sunt cei albi cu pete maronii.
Cum se comporta?
Este sociabil, prietenos, jucaus, inteligent si foarte curios. Are tendinta de a se rasfata intocmai ca un copil, spre deliciul asistentei, si devine si mai alintat daca i se tine isonul. Se ataseaza repede de stapan si adora sa petreaca timp cat mai mult alaturi de el.
Cum sa-l ingrijesti?
Nu ai mult de lucru: blanita lui e scurta si nepretentioasa, asa incat un periaj regulat va fi suficient. Ghearele trebuie insa verificate cu regularitate si scurtate, iar pernutele se vor controla zilnic de rani si posibile infectii.