
Ultimul trend in materie de amenajari interioare tine de construirea unei zone comune, atat pentru luat masa, cat si pentru relaxare, asa numita bucatarie open space. Vorbim de zona de zi a unei locuinte, un spatiu deschis, nu neaparat de dimensiuni generoase, unde trecerea de la bucatarie, spre zona de dining si zona de relaxare se face in mod natural.
Bucataria open space poate fi obtinuta atat in spatii foarte mici, cum ar fi in apartamente, dar si in vile special proiectate, cu respectarea necesitatilor proprietarilor. Daca vorbim de spatiu alocat pentru bucatarie si loc de luat masa, intr-un spatiu mic, atunci solutia este ca cele doua sa formeze o unitate prin intermediul unei peninsule de bucatarie, dar care sa aiba rol si de loc pentru luat masa.
In cazul in care spatiul nu reprezinta o problema, crearea unei insule de bucatarie pare sa fie optiunea cea mai fericita. In acest caz, este bine ca in insula de bucatarie sa fie incorporata chiuveta sau plita, in acest caz fiind nevoie de o hota speciala de centru.
Criteriul estetic este la fel de important ca si cel functional. In general bucataria open space se regaseste in amenajarile minimaliste, contemporane, predominand combinatia nonculorilor de alb si negru, sau fundalul neutru cu accent de culoare in proportii mici.
Mobila intr-o bucatarie open space trebuie sa fie extrem de simpla, pana la nivel de detalii – manere care déjà fac parte din linia simpla si minimalista sau pot lipsi cu desavarsire avand doar niste fante frezate.
Blatul in general este executat din material rezistent, care din punct de vedere vizual trebuie sa fie la fel de simplu si fara texturi. Acest material este folosit destul de des si pentru placarea peretelui dintre fronturile de lucru, tocmai pentru a realiza o imagine cat mai simpla. In general ,materialele folosite pentru blat cat si pentru placaje de perete sunt piatra compozit sau corian.
Chiuvetele pot fi la randul lor similare ca material sau textura, din fragranit sau de inox si se incastreza sub blat.
In cazul electrocasnicelor se aplica intersectia intre cele doua criterii, cel functional si cel estetic. In mod normal, electrocasnicele trebuie sa fie simple, fara prea multe butoane.
Colectia Crystal, comercializata in Romania de catre Franke, lider pe piata electrocasnicelor incorporabile de bucatarie, este o gama cu un aspect minimalist, partea vizibila fiind realizata aproape integral din cristal neagru. Designerii au renuntat la butoane, preferand varianta mult mai moderna a sistemului de touch control.
- Cuptorul se monteaza la semiinaltime pentru a usura supravegherea procesului de gatire.
- Frigiderul se incorporeza intr-un corp numit coloana, piesa de mobilier inalta.
- Hota este insa elementul de baza si cel care este responsabil in crearea confortului necesar, de aceea, este foarte important sa aiba un randament bun in absorbtia mirosurilor.
- Masina de spalat se recomanda a fi incorporata langa chiuveta, rezultand astfel o imagine de ansamblu caracterizata prin acuratete si minimalism!
Si nu uitati: in bucataria open space, functional fara estetic nu exista!
Arhitect CSILLA Negoita