Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Bujorul, marea bucurie de mai

Bujorul, marea bucurie de mai

Prinț în grădina primăverii, bujorul înnobilează luna mai. Fin parfumat, frumos colorat și cu petale catifelate, bujorul este printre cel mai intens cultivate plante pentru flori.

Cu mult înainte ca bujorul să devină recunoscut ca floare ornamentală, acesta a fost renumit pentru proprietățile sale medicinale. Ca în fiecare primăvară, el ne înveselește cu un spectacol de culoare și parfum, iar pentru a ne bucura cât mai mult de frumusețea lui, iată câteva trucuri.

Cum îl îngrijești

Alege, în primul rând, florile proaspete, puternice și cât mai îmbobocite. Este foarte important și vasul în care vrei să așezi bujorii (și alte flori, desigur), care este bine să fie încăpător, astfel încât florile să nu stea înghesuite, caz în care vor putrezi rapid. Taie tija florii oblic. Îndepărtează toate frunzele de pe porțiunea de tulpină ce va sta în vasul cu apă. Cum bujorul are o tijă lemnoasă, este bine s-o despici la bază pe o porțiune de aproximativ 3 cm. Partea răsfirată va ajuta tija să absoarbă apa mult mai ușor. Nu folosi o foarfecă de casă, pentru că aceasta strivește tulpina și apa nu mai poate pătrunde. Folosește o foarfecă de grădină sau un cuțit de flori bine ascuțit. Dacă vrei să îmbogățești nutritiv apa, zahărul, zeama de lămâie, sarea de bucătărie sau câteva picături de oțet adăugate în apa din vas pot ține în viață floarea mai multă vreme. Nu în ultimul rând, schimbă apa zilnic.

Sub protecția legii

Bujorul-de-munte este, să spunem, un frate mai mic. Înflorește în preajma sărbătorii Sf. Petru și Pavel (29 iunie) și emană un miros asemănător vișinelor. Dacă ai spirit aventurier, iar escalada nu-ți dă fiori, poți admira această floare pe vârful Cindrel, la altitudinea de 2.000 de metri. În România, bujorul-de-munte este ocrotit de lege și i s-a dedicat o sărbătoare, cu straie populare și multă voioșie, la Gura Râului, printr-un festival care-i poartă numele și a ajuns anul acesta la ediția a XII-a.

Legende

În Evul Mediu, lunaticii erau tratați prin acoperirea corpului cu frunze și petale de bujor. În Japonia, bujorul era considerat în trecut simbolul prosperității, doar familiilor foarte bogate fiindu-le permis să-l cultive în grădini. În alte părți ale lumii, se spune despre aceste flori minunate că oferă protecție contra deochiului. Există credința că în petalele bujorului stau pitite nimfe răutăcioase, dar și că are calitatea de a energiza viața sexuală a cuplului.

Articol preluat din ediția de mai 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns