Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Calendarul de primavara al gradinaritei

Calendarul de primavara al gradinaritei

Cand pericolul de inghet dispare total, pot fi mutate afara toate plantele care au fost tinute la adapost pe timpul iernii. Uda-le si fertilizeaza-le corespunzator, pentru a le ajuta sa inceapa un nou ciclu de viata cum se cuvine. Acum e vremea sa plantezi si alte noi tufe de trandafiri. In ceea ce priveste plantele ramase in casa, ai grija sa le rotesti din cand in cand, pentru a primi lumina din plin. Daca ai violete la geam, iar razele soarelui devin foarte puternice, muta ghiveciul pe pervazul unei ferestre orientate spre sud. Curata plantele de florile si frunzele moarte si sterge-le pe cele verzi cu o carpa moale si umeda. Aprilie este o luna propice pentru a rari si replanta flori precum margaretele, crinii sau irisii.

Mai

Cu siguranta, aceasta este luna care iti poate transforma gradina intr-un mic paradis sau intr-un mare dezastru. Tocmai de aceea ar trebui sa fii foarte atenta la prognoza meteo. Vorba aia, s-au mai vazut ninsori si la inceput de mai! Asadar, stai cu ochii pe trandafiri! Pulverizeaza-i din cand in cand cu insecticid pentru a-i proteja de eventualii daunatori. De regula, la inceputul acestei luni infloreste si liliacul. Dupa ce acesta se trece, ar fi bine sa-l cureti de florile si crengutele uscate, dar si sa-l fertilizezi putin.

Luna florilor

In ceea ce priveste florile, este vremea sa plantezi panselute, petunii si gura leului. Te vei bucura de frumusetea lor pana catre sfarsitul verii. Plantele mai inalte ar fi bine sa le legi de niste tarusi, pentru a le ajuta sa nu se rupa in timpul furtunilor din timpul verii. Verifica din cand in cand daca plantele ramase in casa sunt sanatoase sau au probleme cu daunatorii. Daca ai gazon in curte, mai este o luna buna pentru a repara eventualele zone cu probleme. Tot in aceasta luna poti planta seminte de morcovi, cartofi, fasole si mazare.

Inainte de a porni la treaba, ar trebui sa fii foarte sigura despre ceea ce-ti doresti de la gradina. Vei planta doar flori sau si legume? In functie de raspuns, asigura-te ca noii locatari ai gradinii tale se vor bucura de minimum 6 ore de soare pe zi. De regula, amenajarea unei gradini incepe toamna, prin nivelarea pamantului.

Putin design nu strica

Odata cu sosirea primaverii, poti continua cu aranjarea aleilor. Acestea trebuie sa se incadreze bine in spatiul gradinii. Multi specialisti recomanda folosirea pavajului, pentru ca pietrisul si zgura nu se comporta bine pe timp de ploaie. Inainte de a sadi semintele de gazon, ai grija sa pregatesti cum trebuie solul. Acesta trebuie sa fie afanat. Florile pe care alegi sa le plantezi pot fi sadite direct in pamant sau chiar in ghivece. Alege vase de pamant sau jardiniere de lemn, pentru ca sunt mult mai frumoase. Cand plantezi florile, tine cont de culorile lor si incearca sa creezi cat mai multe contraste. Un mod absolut spectaculos de a-ti decora gradina este cu ajutorul plantelor agatatoare, precum iedera, trandafirii sau zorelele.

Flori-vedeta si pretentiile lor

In momentul in care te-ai hotarat ce fel de flori doresti sa gasesti in gradina ta, ar trebui sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  • Margaretele sunt plante perene care prefera un sol bogat, bine drenat si locurile insorite. Se inmultesc prin seminte.
  • Petuniile trebuie plantate in locuri insorite, cu sol bogat in substante nutritive, iar udatul sa fie moderat. Se inmultesc prin seminte.
  • Galbenelele trebuie plantate in zone insorite si se inmultesc prin seminte.
  • Panselutele iubesc zonele insorite si solurile bine drenate.
  • Trandafirii pot fi plantati in locuri cu soare, dar si in spatii aflate in semiumbra. Solurile ar trebui sa fie bine fertilizate. Ai grija sa-i acorzi o atentie deosebita in timpul iernii. Tulpina trebuie musuroita si acoperita cu un borcan sau o sticla de plastic. Primavara se dezgroapa.
  • Garofitele prefera terenurile nisipoase si insorite. Rezista bine iarna afara si se inmultesc prin seminte.
  • Narcisele nu suporta excesul de umiditate. La 3-4 ani, bulbii lor trebuie scosi dupa inflorire si replantati iarna.
  • Lalelele pot trai bine si in locuri usor umbrite, dar solurile trebuie sa fie bine drenate si fertile. Nu uita sa dezgropi bulbii dupa ofilirea florilor si sa-i tii la intuneric pana la replantarea lor in toamna.

Martie

Martisor este luna in care majoritatea vestitorilor primaverii incep sa infloreasca, dar si o perioada foarte aglomerata pentru cele care au facut o pasiune pentru gradinarit. Asadar, a sosit vremea sa iti pregatesti petecul de pamant din curte sau din fata blocului, ori chiar jardinierele din fereastra sau din balcon, pentru a-si primi viitorii locatari.

Vremea te poate pacali Inainte de a te apuca de treaba, ar trebui sa acorzi atentie faptului ca vremea este in continuare destul de schimbatoare si nu ai scapat definitiv de noptile cu temperaturi destul de scazute, daunatoare plantelor. Poti incepe totusi prin a fertiliza arbustii sau copacii, daca nu ai apucat sa o faci in februarie.

Daca esti tentata sa indepartezi acoperamantul pe care l-ai pus peste locurile de unde vor rasari flori, pentru a le feri de ger, ai grija sa faci asta treptat. Continua cu fertilizarea trandafirilor si sadeste semintele pentru plantele care vor inflori in timpul verii. Rasadurile de petunii si alte plante pe care le-ai tinut in casa pot fi scoase la aer si fertilizate. Planteaza bulbi de gladiole, irisi si dalii. Te vei bucura cu siguranta de frumusetea lor.

Aprilie

In sfarsit, primavera s-a instalat si in gradina ta! O intrebare persista de-acum in mintea ta: din ce colt sa incepi treaba? Sunt atat de multe lucruri de facut, incat un calendar bine pus la punct nu strica. Poti incepe prin plantarea unor seminte de galbenele si carciumarese. Dupa ce narcisele, zambilele, lalelele si toate celelalte plante cu bulbi se trec, ar fi bine sa tai frunzele uscate, lasandu-le totusi in viata pe cele inca verzi. Daca nu ai pus inca in pamant bulbii de dalii, nu este timpul pierdut!

Comments

comments

Lasă un răspuns