Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Ce pericole pentru sănătate se ascund în casa ta?

Ce pericole pentru sănătate se ascund în casa ta?

casa sanatoasa

Ne vedem locuința ca pe un sanctuar în care suntem în siguranță, departe de boli, mai ales că facem des curățenie. Din păcate, situația nu e chiar atât de roz. De la obiectele din bucătărie până la substanțele pe care le folosești la curățenie, o mulțime de lucruri din casă îți pot influența negativ starea de sănătate. 

În bucătărie

Locul care ar trebui să fie cel mai curat din casă găzduiește de fapt o mulțime de bacterii. Cele mai multe dintre acestea se găsesc pe bureții de vase și cârpe, dar nici chiuveta, mânerul frigiderului sau tocătorul de lemn nu sunt tocmai atât de sănătoase precum crezi.

Ce e de făcut?

Schimbă bureții de vase o dată pe săptămână. Bureții sunt depozitați la temperatura camerei, într-un mediu umed, deci bacteriile au condiții ideale ca să se înmulțească în voie. Apoi, de pe bureți vor trece pe vasele pe care le speli, apoi în mâncare, apoi în organismul tău.

Schimbă cârpele de bucătărie odată la 2-3 zile și asigură-te că le speli întotdeuna foarte bine.

Dezinfectează locurile unde pui cel mai des mâna: întrerupătoare, mânerul de la frigider și cel de la cuptor, cafetiera, mânerele sertarelor etc.

Spală corect tocătorul de lemn. Atunci când tai carne sau legume pe tocător, particule minuscule intră în acesta din cauza cuțitului. Apoi, pot ajunge în alte alimente. De aceea, ar trebui ca după fiecare utilizare să stropești tocătorul cu sare și să freci bine suprafața cu o jumătate de lămâie.

În dormitor

Mucegaiul se dezvoltă oriunde găsește umezeală. Când vine vorba de dormitor, prezența lui trebuie să te îngrijoreze destul de tare, având în vedere că poți petrece opt ore pe noapte inspirând spori de mucegai.

Ce e de făcut?

Nu supraîncălzi locuința. Dacă vei face acest lucru, pereții vor „transpira”, devenind o suprafață ideală pentru mucegai.

Folosește un dezumidificator. Este foarte eficient și te scapă rapid de umezeală. Vei fi uimită să vezi câtă apă colectează un astfel de dispozitiv pe parcursul unei zile.

Schimbă așternuturile o dată pe săptămână (în special în sezonul cald), maxim o dată la două săptămâni.

Deschide larg geamurile imediat cum te-ai ridicat din pat dimineața, cel puțin 10 minute. Da, chiar și în timpul iernii!

În baie

Baie este probabil încăperea din casă care aduce cele mai mari riscuri sănătății. Pe lângă murdărie și mucegai, chiar și produsele de curățenie pot emana substanțe chimice toxice pentru organism.

Ce e de făcut?

Schimbă des prosoapele. Prosoapele de corp ar trebui schimbate după 3 utilizări, iar cele pe care te ștergi pe mâini la 2-3 zile.

Schimbă periuțele de dinți odată la 3 luni sau după fiecare răceală. Acestea acumulează atât bacterii din cavitatea bucală, cât și altele, din aer.

Folosește pe cât posibil produse de curățenie naturale. Le poți găsi la diferite magazine online sau fizice sau le poți prepara chiar tu.

Pe holul de la intrare

Această cameră este primul spațiu în care pășești atunci când intri în casă, este locul unde se adună mizeria și bacteriile aduse de afară, pe încălțăminte.

Ce e de făcut?

Menține holul curat. Dă cu mătura sau cu aspiratorul și spală pe jos de fiecare dată când observi că suprafața este murdară.

Curăță încălțămintea. Folosește o periuță pentru a curăța bine talpa pantofilor, astfel încât să nu împrăștii prea multă mizerie pe hol.

Spală pantofarul. Acest obiect este de obicei destul de murdar, fiind locul unde pui pantofii atunci când îi descalți. Spală-l bine o dată pe săptămână.

Citește și: 5 trucuri de curățenie care nu funcționează

Sursă foto: Pexels, Pixabay, Unsplash, Pinterest

Comments

comments

Lasă un răspuns