
E un subiect la modă, dar serios. Necesită stăpânire de sine, nu panică. Și mai necesită să cunoști câteva reguli care, atunci când pământul tremură, te ajută să fii în siguranță.
România se află într-o zonă seismică, iar în ultima vreme pământul s-a zgâlțâit destul de des. Și, ajutați de emisiunile TV ce mizează pe senzațional, oamenii sunt în așteptarea “cutremurului cel mare”. Că va veni sau nu, e bine să știm cum să-i facem față, pentru a scăpa.
Iată, deci, ce să faci și mai ales ce să nu faci în caz de cutremur:
- Dacă te afli într-o încăpere, rămâi acolo! Nu părăsi clădirea în care te-a prins cutremurul și mai ales nu folosi liftul sau scările (au structură de rezistentă cea mai fragilă)! Cel mai indicat e să te poți adăposti sub o masă solidă, pentru a te feri de obiectele care cad ori “zboara” în cazul seismelor de intensitate mare.
- Dacă ești în bucătărie, în primul rând închide aragazul, depărtează-te de bufetul din care poate cădea veselă și adăpostește-te sub tocul ușii sau sub masă.
- Dacă ești în pat, rămâi acolo și protejează-ți capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este așezat patul nu e recomandat să agăți tablouri grele sau alte obiecte care te-ar putea răni în caz de cutremur.
- Dacă te afli pe stradă, îndepărtează-te cât poți de repede de fațadele clădirilor și nu te adăposti sub nici o formă sub balcoane ori lângă stâlpi de înaltă tensiune. Caută spații cât mai deschise și, dacă e vorba de un cutremur puternic, așază-te pe vine pentru a nu fi aruncată la pământ.
- Dacă ești în mașină, trage pe dreapta imediat ce poți să o faci în deplină siguranță. Evită spațiile din vecinătatea clădirilor, benzinăriilor, stâlpilor, pomilor înalți. Nu ieși din mașină până când seismul nu încetează și dă-ți radioul pe știri, pentru a fi la curent cu ultimele informații care se comunică în astfel de cazuri.
Pentru situații speciale, așa cum este un cutremur, e bine să ai mereu în geantă, în mașină, în diferite colțuri în casă (sub pat, pe un dulap în bucătărie, în debara, într-o geantă) o trusă de supraviețuire. Ce e strict necesar să conțină? Apă, bomboane cu zahăr, biscuiți uscați, o lanternă, un pachet de baterii, o soluție dezinfectantă, pansamente, o listă cu numere de telefon (nu te baza doar pe memoria telefonului mobil, asigură-te că ai memorat 2-3 numere de telefon pe care le poți apela de la aparatul altcuiva, în caz de urgență), șervețele umede. Învață-te să nu lași niciodată telefoanele mobile complet descărcate și ține minte unde este telefonul când te culci seara.
Foto: Pixabay