Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Casă > Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de cutremur

Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de cutremur

E un subiect la moda, dar serios. Necesita stapanire de sine, nu panica. Si mai necesita sa cunosti cateva reguli care, atunci cand pamantul tremura, te ajuta sa fii in siguranta.

Romania se afla intr-o zona seismica, iar in ultima vreme pamantul s-a zgaltait destul de des. Si, ajutati de emisiunile TV ce mizeaza pe senzational, oamenii sunt in asteptarea “cutremurului cel mare”. Ca va veni sau nu, e bine sa stim cum sa-i facem fata, pentru a scapa.

Iata deci ce sa faci si mai ales ce sa nu faci in caz de cutremur.

Daca te afli intr-o incapere, ramai acolo! Nu parasi cladirea in care te-a prins cutremurul si mai ales nu folosi liftul sau scarile (au structura de rezistenta cea mai fragila)! Cel mai indicat e sa te poti adaposti sub o masa solida, pentru a te feri de obiectele care cad ori “zboara” in cazul seismelor de intensitate mare.

Daca esti in bucatarie, in primul rand inchide aragazul, departeaza-te de bufetul din care poate cadea vesela si adaposteste-te sub tocul usii sau sub masa.

Daca esti in pat, ramai acolo si protejeaza-ti capul cu o perna. Pe peretele langa care este asezat patul nu e recomandat sa agati tablouri grele sau alte obiecte care te-ar putea rani in caz de cutremur.

Daca te afli pe strada, indeparteaza-te cat poti de repede de fatadele cladirilor si nu te adaposti sub nici o forma sub balcoane ori langa stalpi de inalta tensiune. Cauta spatii cat mai deschise si, daca e vorba de un cutremur puternic, asaza-te pe vine pentru a nu fi aruncata la pamant.

Daca esti in masina, trage pe dreapta imediat ce poti sa o faci in deplina siguranta. Evita spatiile din vecinatatea cladirilor, benzinariilor, stalpilor, pomilor inalti. Nu iesi din masina pana cand seismul nu inceteaza si da-ti radioul pe stiri, pentru a fi la curent cu ultimele informatii care se comunica in astfel de cazuri.

Pentru situatii speciale asa cum este un cutremur, e bine sa ai mereu in geanta, in masina, in diferite colturi in casa (sub pat, pe un dulap in bucatarie, in debara, intr-o geanta) o trusa de supravieturie. Ce e strict necesar sa contina? Apa, bomboane cu zahar, biscuiti uscati, o lanterna, un pachet de baterii, o solutie dezinfectanta, o lista cu numere de telefon (doar pe memoria telefonului mobil, asigura-te ca ai memorat 2-3 numere de telefon pe care le poti apela de la aparatul altcuiva, in caz de urgenta), servetele umede. Invata-te sa nu las niciodata telefoanele mobile complet descarcate si tine minte unde este telefonul cand te culci seara.

 

Comments

comments

Leave a Reply