
Bacteriile din casa ta apar acolo unde te aştepţi cel mai puţin, chiar şi atunci când faci un efort foarte mare de a menţine casa curată.
Deşi suntem adevărate gospodine iar casa noastră reflectă acest lucru, peste 65% din răceli şi 80% din bolile de natură alimentară se datorează bacteriilor din propria noastră locuinţă. Care este camera cu cele mai multe bacterii din casă? Nu este nici pe departe baia, ci bucătăria. De fapt, este posibil să ai de 200 de ori mai multe materiile fecale pe tocătorul de lemn din bucătărie decât pe capacul de la toaletă deoarece oamenii îşi dezinfectează baia cu atenţie pe când bucătăria este deseori neglijată. Vom prezenta în cele ce urmează câteva obiecte din casa ta de care te loveşti aproape zilnic, fără a avea idee despre cât de contaminate pot fi ele, de fapt.
Cârpele şi bureţii de bucătărie
Mediul umed al bureţilor şi cârpelor din bucătăria noastră este locul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Când îţi ştergi dulpaurile din bucătărie cu un burete murdar, nu faci altceva decât să muţi bacteriile dintr-o parte în alta. Înlocuieşte bureţii şi cârpele cât poţi de des. De preferat ar fi să o faci chiar săptămânal. Permite cârpelor şi bureţilor să se usuce între două utilizări. Multe bacterii nu supravieţuiesc decât câteva ore pe suprafeţe uscate. Trebuie să te asiguri că ai scos toată materia organică din burete sau din cârpă înainte de uscare. Cârpele se dezinfectează în maşina de spălat, la temperaturi ridicate. Un burete uscat poate fi sterilizat dacă îl laşi în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde.
Tocătorul
Tăieturile şi crestările din tocătorul tău oferă spaţu suficient bacteriilor pentru a se dezvolta. Ai foarte mare grijă la contaminarea încrucişată. Dacă foloseşti un tocător pentru carne crudă sau peşte, curăţă-l foarte bine înainte de a tăia legume pe el. Pentru a curăţa tocătorul, spală-l cu apă fierbinte şi detergent de vase pentru a înlătura orice particulă de mâncare. Poţi folosiun amestec dintr-o lingură de clor şi apă pentru a dezinfecta tocătorul, dar trebuie să îl clăteşti foarte bine după aceea şi să îl laşi la aer să se usuce. Sfatul nostru: foloseşte tocătoare diferite pentru tipuri diferite de alimente.
Clanţele uşilor
Bacteriile se acumulează foarte uşor pe clanţă sau alte mânere cum ar fi cel al frigiderului. Oricine poate transfera bacteriile de pe propriile mâini pe clanţă iar aceste bacterii cauzează boli, mai ales dacă persoana în cauză este deja bolnavă, nu îşi spală mâinile după ce merge la baie sau a intrat în contact cu mâncare nepreparată şi nespălată. Trebuie să te speli frecvent pe mâini, chiar dacă nu pari murdară, dar nu este bine să exagerezi. Dacă te speli prea des pe mâini, vei îndepărta grăsimile de pe piele şi vei deveni vulnerabilă rănilor care cresc riscul unei infecţii. Săpunurile anti-bacteriene nu te ajută absolut deloc. Trebuie să cumperi un săpun fără chimicale pentru tine şi familia ta. Curăţă clanţele şi mânerele mai des cu o cârpă curată înmuiată într-o soluţie din clor şi apă.
Periuţele de dinţi
Este important să înlocuieşti periuţa ta de dinţi cu una două la fiecare 3 luni, nu numai datorită bacteriilor care se acumulează ci şi datorită uzării. Trebuie neapărat să schimbi periuţa dacă ai avut vreo boală infecţioasă pentru a preveni contactul ei cu alte bacterii din casă.