
O regină printre florile de toamnă, crizantema bucură ochii cu nuanţele sale infinite din cele mai vechi timpuri.
Odată ce frunzele arborilor pălesc și cad, floarea de aur, cum a fost numită în mitologia greacă, împodobește grădinile. Cum rezistă până la sosirea iernii, crizantema a devenit un simbol al longevității. Cu 3.000 de ani în urmă, chinezii erau siguri că floarea are puteri magice datorită proprietăților sale medicinale. Ei o numeau „planta vieții veșnice“. Și încă de atunci au folosit-o în tratarea migrenelor.
Legenda unei țări
În Japonia, floarea a fost pusă la loc de cinste. Legenda lor spune că țara a fost întemeiată datorită unei crizanteme. În urmă cu mii de ani, în China domnea un împărat nemilos ce voia să rămână veșnic tânăr. A chemat un vraci să-i prepare un elixir, însă acesta a spus că floarea din care-l poate obține se află în ținutul îndepărtat de la Răsărit și o poate culege doar un om cu inima curată. Atunci, împăratul a trimis trei sute de feciori și trei sute de fecioare în acel ținut. Ajunși acolo, ei au găsit mii de flori cu petale aurii. Știind că împăratul îi va omorî la întoarcere, chiar dacă aveau să vină cu ele, au rămas acolo, întemeind Țara Soarelui-Răsare. De aceea, timp de aproape zece secole, o crizantemă cu 16 petale a fost emblema imperială. Iar în timpul războiului dinastiilor, soldații purtau în piept o crizantemă galbenă ca semn al curajului.
Cum ai grijă de ea
Crizantema de ghiveci este preferată de multă lume datorită bogăției impresionante de flori deschise. Există foarte multe soiuri de crizantemă, care diferă în înălțime, culoare și mărime. Dar, oricare ar fi tipul acesteia, trebuie să o muți într-un ghiveci mare, cu pământ fertil. Ai grijă să o uzi zilnic, dar nu pune foarte multă apă. Așaz-o la lumină și la o temperatură optimă de 20 de grade. Dacă este ținută la sub 13-15 grade în sezonul de înflorire, acesta se poate prelungi de la șapte la zece săptămâni.
Virtuți terapeutice
Japonezii fac ceai atât din frunzele crizantemei, cât și din petalele ei. Ceaiul de crizantemă menține calciul în organism, reglează funcţiile inimii și rinichilor şi reduce nivelul de colesterol din sânge. Este un ceai tonic, consolidează sistemul imunitar și ajută la detoxificarea organismului.
Citește și:
Levantica, craiasa parfumurilor
Vâscul, planta care aduce noroc si sanatate
Articol preluat din ediția de noiembrie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: Guliver/Thinkstock