Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Cum îmbini utilul cu plăcutul când decorezi locuința

Cum îmbini utilul cu plăcutul când decorezi locuința

decor casa

Este perioada cea mai bună din an pentru a renova și redecora locuința, iar dacă ții cont de aceste principii vei reuși să împletești eleganța cu aspectele practice.

Cu toții ne dorim o locuință elegantă, decorată cu stil și în care să ne simțim cu adevărat ca acasă. Din acest motiv, atunci când vine vremea renovării, avem tendința de a pune designul mai presus de aspectul practic. Este firesc, însă cel mai bine și mai comod, am adăuga noi, este să ții cont de ambii factori și să-i îmbini astfel încât să ai o casă frumoasă, cu finisaje durabile și ușor de întreținut. Iată câteva sfaturi prețioase de care trebuie să ții cont în această privință:

  • Ține cont de întreținerea finsajelor pe termen lung

Primele lucruri pe care trebuie să le alegi când redecorezi sunt finisajele. Ele reprezintă baza de pornire și determină în cea mai mare măsură aspectul general al casei. Parchetul este, de departe, cea mai populară alegere pentru podele, fiind și foarte versatil. Există o mulțime de tipuri și modele de parchet, însă un astfel de tip de parchet, laminat, este opțiunea cea mai practică, fiind ușor de curățat și trecând cu brio testul timpului. În ceea ce privește nuanțele, recomandarea noastră este să mergi pe bejuri și să nu alegi parchet alb sau foarte închis deoarece vor trebuie curățate mai des.

Dacă vorbim despre podele, un alt finisaj utilizat des este gresia, mai ales în baie, dar și în hol sau în bucătărie. Alege modele mate, nu lucioase, pentru că pe cele din urmă se va vedea orice fir de praf și îți vor da bătăi de cap la curățenie. Piatra naturală este o opțiune interesantă, însă unele tipuri – marmură, de pildă – sunt mai greu de îngrijit și este de preferat să le sigilezi. Pe scurt, pentru podele, variantele cele mai elegante, dar și ușor de întreținut, sunt parchetul laminat în nuanțe de bej, maro, ocru și gresia mată în nuanțe care să nu scoată în evidență praful, deci nu modele albe sau negre.

  • Alege cu grijă materialul și culorile pentru mobilier

După finisaje, pasul firesc este alegera mobilierului. Modele sunt cu sutele – nuanțe, materiale, forme și stiluri de tot felul – așa că ai de unde alege. Ține cont, însă, de faptul că materialul va dicta și felul în care vei îngriji mobilierul, dar și rezistența lui.

Mobila de bucătărie lucioasă, de exemplu, este foarte căutată în ultima vreme, însă nu este o variantă foarte practică. Va trebui să o ștergi foarte des, deoarece se va observa pe ea fiecare amprentă. În plus, trebuie să ai grijă și ce lavete sau soluții de curățare folosești, deoarece ar putea lăsa urme pe suprafața lucioasă. Este de preferat, așadar, să achiziționezi o mobilă mată.

În ceea ce privește mobilierul din alte camere, cel mai bine este să stai departe de negru, pe care se va observa imediat praful. Referitor la material, în cazul în care te tentează lemnul masiv, trebuie să știi de la bun început că el vine și cu resposabilități, deoarece este un material pretențios și care își pierde repede aspectul elegant, dacă nu este tratat cu grijă.

  • Rezumă-te la strictul necesar și nu aglomera inutil camera nici cu mobilă, nici cu decorațiuni

Nu trebuie să ai multă mobilă sau nenumărate obiecte de decor pentru a crea un spațiu unic și primitor. În plus, cu cât ai mai multe lucruri, cu atât mai greoaie devine curățenia. Tredurile actuale din designul interior ne spun că trebuie să mergem pe simplitate.

De altfel, exagerările nu au fost niciodată de bun gust, după cum știi.  Este mereu de preferat să te rezumi la strictul necesar și să alegi lucruri de calitate decât să cumperi tot felul de decorațiuni care nu fac altceva decât să ocupe spațiul, fără să ofere niciun plus din punct de vedere estetic.

Tu ții cont de aceste principii? Ți se par utile?  

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns