
Oare ar trebui să deschizi fereastra sau să o închizi? Pot plantele să ne ajute, ori ar trebui să apelăm la aerul condiționat? Acestea sunt doar câteva întrebări pe care mulți dintre noi ni le punem vara, când temperaturile sunt ridicate, iar în locuința noastră este foarte cald.
Vara ne oferă multe lucruri minunate, însă canicula nu se numără printre acestea. Cea mai mare problemă este atunci când căldura în exces vine la pachet cu un nivel al umidității aerului foarte ridicat.
În astfel de situații, de ajutor îți poate fi aerul conditionat. Însă, când acesta nu mai face față, nu îți rămâne decât să găsești alternative. Iată mai jos cum poți păstra răcoare în casă, în timpul verii!
Acoperă geamurile cu autocolante cu protecție solară
Una dintre cele mai bune variante pentru a păstra răcoare în locuință este aceea de a acoperi geamurile cu autocolante de protecție solară. Acestea filtrează un procent important de radiații solare și pot fi cu efect de oglindă în exterior, cu modele geometrice, ori cu efect de vitraliu.
De exemplu, poți alege o folie de protecție care are culoarea argintiu închis și care poate fi aplicată pe interiorul ferestrei. Acest model îți asigură intimidate, dat fiind faptul că împiedică vizibilitatea de la exterior la interior și, cel mai important, reține căldura.
Pentru camerele în care vrei să păstrezi o luminozitate bună, poți opta pentru folia de protecție care filtrează până la 67% din radiațiile solare.
Autocolantul pentru geam cu protecție solară se aplică rapid și nu necesită intervenția unui profesionist. Mai exact, nu trebuie decât să îți alegi modelul care îți place și îl instalezi chiar tu.
Ia-ți un dezumidificator
Dacă locuiești într-o zonă în care predomină căldura uscată, corpul tău transpiră, transpirația se evaporă, iar ea răcește corpul. În schimb, dacă locuiești într-o zonă cu multă umiditate, transpirația nu se evaporă. Și astfel, ești constant transpirat, cu hainele umede.
Pentru a nu mai avea o senzație de disconfort când umiditatea este ridicată, recomandat este să porți haine din bumbac sau din alte țesături naturale, care lasă pielea să respire.
De asemenea, ia-ți un dezumidificator pentru aer. Acesta poate fi setat astfel încât să mențină valoarea de umiditate dorită. Mai exact, aparatul pornește când umiditatea din aerul casei depășește valoarea setată și se oprește când atinge valoarea programată.
Instalează becuri LED
Dacă încă mai folosești becuri cu incandescență, ar fi cazul să le înlocuiești cu unele LED. Cele cu incandescență, când sunt aprinse, încălzesc casa. O să te convingi de acest lucru, dacă vei atinge un bec aprins câteva minute.
În schimb, becurile LED degajă o cantitate mai mică de căldură și consumă și mai puțin curent. Mai mult decât atât, ele au și o durată mai mare de viață.
Scoate aparatele electronice din priză
Recomandat este să scoți aparatele electronice și electrocasnice din priză, atunci când nu le folosești. Obiectele care folosesc electricitate pentru a funcționa sunt surse de căldură. Iar căldura pe care ele o emană contribuie la senzația de sufocare pe care o resimți în zilele caniculare, în propria locuință.
Așa că, dacă nu folosești laptop-ul, oprește-l și scoate-l din priză. Nu îl lăsa în stand-by. Dacă vrei să utilizezi cuptorul pentru a găti, folosește-l dimineața, nu în mijlocul zilei, când temperaturile sunt ridicate.
Decorează-ți locuința cu plante
Pe lângă faptul că vor înfrumuseța casa, plantele mențin și răcoare în locuință. Plantele pierd apă în timpul procesului de transpirație, iar acest lucru face ca atmosfera din spațiul în care acestea se află să fie mai răcoroasă. Poți așeza în diferite locuri ale casei o ferigă, o aloe vera, un ficus, pentru ca aerul să fie mai curat. În plus, o să constați și că atmosfera este mai plăcută. De ce aceste plante? Ei bine, ficusul combate aerul toxic, aloe vera purifică aerul, iar feriga crește nivelul de oxigen din casă. Așadar, pe lângă rolul lor estetic, plantele au și un scop practic – acela de a menține o atmosferă plăcută în casă.
Vara, mulți dintre noi avem probleme din cauza căldurii excesive. Aceasta produce stări de moleșeală și ne face să nu mai avem energie pentru nimic. Poți evita acest lucru, dacă pui în aplicare sfaturile prezentate mai sus, pentru ca locuința ta să fie răcoroasă.
Sursă: Digital workforce
Sursă foto: pixabay