
Hamsterul are nevoie de: bare orizontale pentru joaca (este foarte activ, mai ales noaptea), recipient special pentru mancare, recipient pentru verdeturi, picurator pentru apa, cristal de sare pentru mineralizare, carusel sau roata in care sa se poata zbengui (hamsterii sunt obisnuiti sa parcurga peste 30 km pe noapte!), casuta in care sa se poate retrage in liniste in timpul zilei, cand doarme dus, o gramajoara de fan uscat sau de bumbac din care sa-si faca singur culcusul.
De asemenea, trebuie sa stii ca hamsterul are neaparata nevoie sa fie lasat singur cateva zile dupa ce l-ai adus acasa, ca sa se poata obisnui cu noua lui locuinta. Abia apoi, poti sa incepi sa-l obisnuiesti si cu tine si cel mai bun moment este seara, cand hamsterul devine foarte activ. Pretextul ideal este sa-i oferi ceva bun de mancare. Asa se va obisnui cu mirosul mainii tale si va accepta si sa fie atins si mangaiat.
Interzis la baie!
In general, hamsterii au grija de propria lor igiena, dar sunt incantati daca sunt periati cu o perie fina. Dar atat. Nu trebuie sub nicio forma sa ii speli, pentru ca sunt animale de desert si dusul nu intra in obiceiurile lor.
Meniu variat
Noaptea, cand ies din ascunzatoare, hamsterii salbatici mananca foarte variat: si plante, si seminte, si fructe, si insecte (bucatele foarte mici de carne). De aceea, zilnic au nevoie de hrana proaspata pe care, daca nu o consuma in intregime, trebuie obligatoriu sa o indepartezi, altfel exista riscul sa putrezeasca si sa-l imbolnaveasca.
Apa mereu proaspata
Daca nu au apa la dispozitie, hamsterii si-o procura din legumele pe care le mananca. Atentie insa, cand mancarea este prea uscata, hamsterii se deshidrateaza!
Asternut toxic
Sub nicio forma nu trebuie sa folosesti talas (pentru asternut) sau crengute (pentru ros) din lemn de rasinoase. Compusii volatili din compozitie sunt foarte toxici pentru hamsteri si le pot provoca boli respiratorii, alergii de piele si chiar de ficat.
Somnul de frig
Daca temperatura camerei scade sub 20 de grade Celsius, hamsterul intra in hibernare: functiile vitale i se reduc, devine aproape inactiv si respira rar. Ca sa il trezesti, trebuie doar sa faci iarasi cald.