Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Cum să îi stabilești câinelui tău o dietă sănătoasă odată pentru totdeauna

Cum să îi stabilești câinelui tău o dietă sănătoasă odată pentru totdeauna

dieta sanatoasa caine

Câinele tău trebuie să aibă un stil de viață care îi va permite să trăiască sănătos pentru o perioadă îndelungată și să se bucure de compania ta.

Pe lângă plimbările care îi consumă energia dar și joaca de rigoare, o dietă sănătoasă contribuie enorm la starea de bine al animalului tău de companie. La fel ca și în cazul oamenilor, alimentația este un factor important pentru o viață sănătoasă și nu ar trebui tratată cu indiferență. De aceea, am compus o listă de sfaturi pentru ca tu să îți ajuți cățelușul să simtă mai bine și mai plin de viață.

Învață să alegi cea mai bună mâncare din comerț

Deși reclamele de la televizor fac orice mâncare pentru animale să pară nutritivă, de cele mai multe ori nu este chiar așa. De aceea este bine să înveți cum să citești etichetele de pe produsele de la pet shop-uri.

Conform petmd.com, AAFCO sau The Association of American Feed Control Official a stabilit o listă de reglementări privind felul în care producătorii de mâncare pentru animale își vor eticheta produsele. Prin urmare, dacă un produs este comercializat ca având un singur ingredient, acesta trebuie să conțină cel puțin 95% din ingredientul respectiv.

Citește cu atenție ingredientele și încearcă să cauți mâncare fără cereale adăugate, gluten sau alți aditivi. De exemplu, Mobile-pet îți oferă o gamă variată de hrană pentru câini, din carne proaspătă cu acizi grași esențiali și cu adaos de fructe și legume. În plus, se pot face livrări acasă, pentru ca tu să nu te chinui cu sacii grei.

Adaugă fructe și legume în dietă

Fructele și legumele sunt bogate în enzime și fibre care ajută la îmbunătățirea digestiei cățelului tău. Murele, căpșunile sau zmeura sunt foarte bune pentru animăluțul tău, datorită antioxidanților pe care acestea le conțin, iar morcovii și fasolea verde au foarte puține calorii și ajută la dezvoltarea sănătoasă a dinților. Ca recompense dulci, îi poți oferi câinelui tău unt de arahide, cocos sau chiar o linguriță de miere.

Nu toate fructele și legumele sunt bune pentru dieta câinelui tău așa că este bine să ceri de la veterinar o listă cu ce este permis. Spre exemplu tot ce înseamnă citrice trebuie evitat complet: frunzele, cojile și semințele de citrice îți va face câinele iritabil sau chiar deprimat pe fond nervos. Strugurii și stafidele sunt de asemenea interzise din cauza faptului că provoacă insuficiență renală.

Încearcă să introduci treptat aceste schimbări de alimentație, pentru ca animalul tău de companie să se obișnuiască. De asemenea, nu uita să fii atentă la cât de bine tolerează cățelul tău noile schimbări. Nu este exclus să te consulți cu medicul veterinar dacă ceva pare în neregulă.

Ajută-l să scape de placa bacteriană

Pentru sănătatea dinților dar și pentru satisfacerea nevoilor lui de a roade, oasele sunt cele mai bune. Așa va scăpa cel mai ușor de placa bacteriană iar dinții lui vor rămâne albi pentru mult timp. Ca alternativă la fel de bună, morcovii sau dovleceii sunt recompense sănătoase care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene. De asemenea, uleiul de cocos are proprietăți antibacteriene și antimicotice și va ajuta cu siguranță la ameliorarea respirației urât mirositoare.

Evită să îi dai prea mult de mâncare

Cu toții am avut momente în care am oferit recompense cățelului pentru că ne-a făcut să râdem sau pur și simplu pentru că s-a uitat la noi atât de drăguț încât nu am putut rezista. Acest lucru însă nu îi ajută, mai ales dacă a luat serios în greutate. Pe măsură ce îmbătrânește, îi va fii mult mai greu să se deplaseze și îl vor durea articulațiile.

În cazul în care cățelul tău trebuie să slăbească acele câteva kilograme în plus, un truc este să îl hrănești dimineața ca să poată arde grăsimile pe parcursul zilei, la plimbare sau la joacă. Doar în cazul în care cățelul tău trebuie să ia în greutate îl poți hrăni de mai multe ori pe zi și seara înainte de culcare, când nu vor mai avea șansa să facă multă mișcare.

Așa cum și nouă ne este recomandat să facem schimbări de dietă și companionul tău are nevoie de câteva ajustări pentru o viață lungă și sănătoasă. Ține cont și de nevoile lui pentru a putea să te bucuri de compania lui cât mai mult posibil.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns