
Respectă tradiția de veacuri și întâmpină cum se cuvine zilele de sărbătoare într-un cămin de o curățenie lună!
Obiceiul spune că în Joia Mare femeile primenesc casa, în timp ce bărbații rămân aproape de gospodărie, duc gunoiul, repară câte ceva sau muncesc în grădină. Chiar dacă primești ajutor din partea lui, nu-ți sunt de prisos câteva sfaturi ce-ți ușurează munca, să-ți rămână vreme pentru a pregăti în tihnă bucatele.
Tacâmuri și veselă ca noi
Faci impresie deosebită invitaților la masă dacă aplici câteva trucuri ce redau strălucirea tacâmurilor și a veselei.
- Furculițele, cuțitele, lingurile și tăvile din alpaca se spală ușor dacă le lași o jumătate de oră în lapte acru, apoi le clătești cu apă călduță.
- Obiectele din aramă își recapătă strălucirea dacă le ștergi cu bere caldă ori le freci cu terci de măcriș.
- Argintăria se curăță repede și bine dacă o pui într-un vas de aramă și torni peste ea apă fierbinte.
- Ibricele din cositor devin ca noi dacă le freci cu o cârpă moale îmbibată în infuzie de coada-calului.
- Cuțitele inoxidabile se ascut mai ușor dacă le ții o jumătate de oră într-un pahar înalt plin cu apă în care ai dizolvat o lingură cu sare.
Mobilier fără pată
Scapi de petele de pe mobilă dacă ții cont de materialul din care a fost făcută.
- Petele de apă de pe mobilele lăcuite se îndepărtează frecându-le cu petrol în care ai dizolvat sare fină. Lași să se usuce, apoi ștergi cu o cârpă.
- Mobila din lemn vopsit se curăță cu apă și săpun. La limpezit, toarnă puțin oțet, apoi lustruiește cu o bucată de bumbac.
- Mobila ceruită o freci cu un tampon de lână pe care picuri puțin ulei de in încălzit. Las-o să se usuce până a doua zi, apoi lustruiește cu ceară.
- Pentru curățarea mobilei de orice fel, prepară o soluție din părți egale de oțet și ulei. Agită bine sticla, apoi înmoaie o cârpă și lustruiește.
Prospețime în bucătărie
Nu reușești să dai față obiectelor electrocasnice oricât ai freca și oricâte produse de curățat ai folosi? Iată câteva sfaturi simple:
- Pulverizează interiorul cuptorului cu apă caldă, apoi presară pe fund un strat fin de bicarbonat. Stropește din nou cu apă și lasă-l să acționeze peste noapte. Freacă apoi cu un burete de sârmă și clătește.
- Cureți mai ușor cuptorul cu microunde dacă încălzești un vas cu apă descoperit timp de 3-4 minute. Grăsimea depusă se înmoaie și trebuie doar să ștergi cu un burete.
- Împrospătezi aerul din frigider dacă pui pe un raft o lămâie tăiată, o ceașcă de lapte fierbinte sau o cană cu oțet ori o bucată de pâine înmuiată în apă. Garniturile de la ușă devin mai rezistente dacă le ungi cu glicerină.
Living mai primitor
E locul în care primești musafirii. Încearcă să-i faci să se simtă cât mai confortabil!
- Pune o lingură cu oțet alb la două căni cu apă caldă și umple un recipient cu pulverizator. Aspiră bine draperiile, apoi stropește-le cu soluția obținută, fără a le da jos. Mirosurile neplăcute dispar ca prin minune.
- Petele de grăsime de pe covoare ies imediat dacă presari pe locul cu pricina bicarbonat de sodiu și freci ușor. Lasă-l să acționeze peste noapte, apoi aspiră. Dacă au rămas urme, șterge-le cu clăbuc de săpun.
- Înviorează mochetele cu un amestec din 20 de picături de pin la 250 g de bicarbonat de sodiu. Întinde în strat subțire, lasă-l să acționeze două ore, apoi dă cu aspiratorul.
- Spălate cu apă caldă și săpun, abajururile arată ca noi. Freacă-le ușor cu o cârpă sau cu o perie moale, apoi lasă-le la zvântat.
- Geamurile se spală foarte bine dacă pui în apă puțin amidon ori spirt sanitar. Șterge-le cu o cârpă, apoi cu un șervet de hârtie absorbant.
- Fotoliile și canapelele din pluș se curăță cu un amestec din două părți de alcool și o parte de amoniac. Șterge de praf, apoi freacă într-un singur sens cu un prosop îmbibat în soluția obținută.
- Redai strălucirea tapetului lavabil cu un tampon înmuiat într-o soluție din apă în care ai dizolvat sare.
- Mirosul neplăcut al vazelor în care au stat mult timp florile dispare dacă pui în apă o monedă de cupru.
- Icoanele se curăță cu o bucată de flanel moale înmuiată în oțet amestecat cu untdelemn. După ce se usucă, șterge cu o cârpă uscată.
- Bibelourile de porțelan se spală bine dacă le scufunzi în apă caldă amestecată cu Borax.
Baie îngrijită
Este oglinda casei și tocmai de aceea nu trebuie să lipsească din lista încăperilor ce trebuie curățate.
- Șterge oglinda cu o cârpă un pic înmuiată în glicerină, apoi freacă până ce dispar toate urmele. Astfel, oglinda nu se va mai aburi.
- Plăcile de faianță se spală cel mai bine cu apă și săpun în care ai turnat câteva picături de amoniac, după care clătești cu apă curată.
- Cada îngălbenită se freacă eficient cu o soluție de terebentină amestecată cu sare de bucătărie.
Parfumul casei
Împrospătează locuința cu ajutorul miresmelor naturale din plante! Prepară chiar tu o soluție cu un parfum proaspăt din lavandă și citrice. Ai nevoie de o linguriță cu votcă, 15 picături de ulei aromat de lavandă, 10 picături de ulei aromat de grepfrut, 500 ml de apă. Amestecă alcoolul și uleiurile într-un vaporizator (folosește un recipient în care a fost soluție pentru ferestre) și agită energic. Adaugă apa și amestecă. Evită să pulverizezi direct pe tapiserii sau suprafețe din lemn.
Citește și:
Cum să-ți transformi balconul într-o oază de relaxare cu bani puțini
Valorifică orice colțișor din casa ta!
Cele mai simple și accesibile soluții organice de curățat
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.14/9.04.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com