Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Efectul culorilor din casă asupra psihicului uman

Efectul culorilor din casă asupra psihicului uman

efectul culorilor

Urmează să renovezi sau să redecorezi și încă nu ai decis ce culori să folosești? Acestea nu se aleg doar în funcție de preferințele personale, ci trebuie să iei în calcul și efectul pe care îl au asupra psihicului.

Fie că vorbim de pereți, covoare, draperii sau faianță, alege nuanțele astfel încât să aibă un efect benefic pentru starea de spirit.

Roșu

Această culoare stimulează, dar și crește tensiunea arterială și creează nervozitate. De aceea, e recomandat să o eviți când vine vorba de suprafețe mari precum pereții, în special în dormitor. O poți folosi pentru a crea un model interesant pe un perete de accent din living, pentru a sparge monotonia în baie, „trăgând” o linie subțire între plăci de faianță de culori neutre, sau pentru decorațiuni.

Roz

Rozul calmează și stimulează creativitatea, susținând și dezvoltarea intelectuală. Din acest motiv, este ideal pentru camera copiilor sau pentru spațiul de lucru.

Galben și portocaliu

Aceste culori cresc vigilența și stimulează psihicul, însă, fiind culori aprinse, obosesc rapid ochii, mai ales dacă sunt utilizate pe suprafețe mari. Optează pentru nuanțe pastelate și folosește-le pe spații mai mici.

Albastru

Este o culoare liniștitoare, care scade tensiunea arterială și încetinește metabolismul, fiind ideală în dormitor. Totuși, îți recomandăm să nu mergi pe o nuanță prea intensă, poate deranja vizual după scurt timp.

Verde

Potrivit atât în dormitor, cât și în camera de zi, verdele are efect calmant, favorizează armonia, echilibrul și bunăstarea.

Violet

În general, este o culoare care stimulează creativitatea și meditația, fiind o alegere bună în dormitor sau pentru spațiul de lucru. Totuși, dacă suferi de depresie e recomandat să o eviți, pentru că poate amplifica stările negative.

Alb

Această non-culoare aduce calm, liniște și exprimă puritate și sobietate. Totuși, evită să ai întreaga locuință prea albă (și parchetul, și pereții, și mobila etc), încearcă să introduci și câteva pete de culoare.

Negru

Prea mult negru poate duce la neliniște, confuzie și chiar depresie. De aceea, e bine să îl folosești ca element de delimitare sau contrast pentru alte culori.

 

Citește și: Cele mai importante tendințe de decor în 2019

Citește și: Cu ce poți asorta parchetul alb?

 

Surse foto: Pexels, Pinterest

Comments

comments

Lasă un răspuns