Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Fă curat mai ușor, mai repede și mai bine. Trucurile pe care trebuie să le știi

Fă curat mai ușor, mai repede și mai bine. Trucurile pe care trebuie să le știi

Curățenia este una dintre activitățile care ne răpesc cea mai mare parte din timpul liber, fiind în același timp și absolut necesară și imposibil de evitat. Mai mult decât atât, pe lângă factorul estetic, o casă curată se traduce și printr-un mediu sănătos, lipsit de praf și alergeni.

Există însă și câteva trucuri și lucruri care vor face ca weekendurile să nu mai fie consumate pe treburi casnice epuizante, ci alături de familie și prieteni, la un picnic sau vizionând un film. Iată ce trebuie să știi:

Echipează-te inteligent

Tindem să asociem curățenia cu zeci de detergenți și soluții chimice menite să îndepărteze murdăria. În realitate, însă, unele dintre aceste produse nu sunt doar toxice pentru familia ta, dar, folosite pe termen lung, pot chiar să deterioreze aspectul lucrurilor. Cât despre ideea că folosind un anumit detergent nu va mai trebui să freci petele, știm toate că sunt doar tehnici de marketing.

Cu un astfel de aparat, însă, vei descoperi că nu vei mai avea nevoie de zeci de detergenți, nu îți vei mai face griji legate de substanțe chimice, iar efortul va fi mult mai mic decât cu un mop sau cu o lavetă. Nu doar că vei face curat mai repede, însă și rezultatele te vor surprinde plăcut. Economisești o mulțime de timp folosind același produs pentru mai multe suprafețe – nu mai schimbi laveta, nu o mai clătești, nu mai torni iar detergent, nu mai clătești suprafețele.

Ordinea corectă: de sus în jos și de la stânga la dreapta

Nu începe niciodată curățenia de la podea și nici de la mijloc. În bucătărie, de pildă, avem tendința de a începe cu blatul, însă este de preferat să pornești de sus – de la rafturi și polițe, blat – aragaz, cuptor – și la final podeaua.

Dacă începi cu podeaua, atunci când cureți rafturi, praful de pe ele se va duce jos, pe podeaua proaspăt curățată și va trebui să o iei de la capăt. De asemenea, din aceleași considerente este recomandat și să cureți de la stânga spre dreapta, niciodată de la mijlocul camerei.

Primul pas – ștersul prafului

Deși multe persoane lasă acest pas la final, pentru o casă curată în timp scurt, el este primul pe care trebuie să-l faci. Ștersul prafului se face înainte de aspirare, care ar trebui făcută abia spre final.

Soluțiile care au nevoie de timp de acțiune

Fă o scurtă listă cu suprafețele care trebuie curățate cu un produs care are nevoie de timp pentru a acționa – vasul de toaleta, chiuvetele, cada și robineții, dar și cuptorul. Aplică toate soluțiile odată. Până vei ajunge la ultima, poți deja să o clătești pe prima și economisești în acest fel o mulțime de timp.

Nu uita că poți să-ți prepari singură o soluție de curățare chiar mai eficientă decât cele din comerț – pentru cuptor un pahar de apă cu o lingură de bicarbonat de sodiu, iar pentru suprafețele din baie o parte oțet la trei părți apă. Bicarbonatul de sodiu în combinație cu oțetul dă rezultate bune și pentru desfundarea scurgerilor. Aceste soluții sunt foarte eficiente, ieftine și nu au substanțe chimice toxice.

Cum să cureți mai repede cuptorul

Curățarea cuptorului clasic și a celui cu microunde este destul de solicitantă. Spuneam mai sus de soluție pe bază de bicarbonat, care va ajuta la îndepărtarea murdăriei, însă pentru a te asigura că petele se vor îndepărta ușor, încălzește cuptorul înainte. Crustele se vor înmuia și se vor îndepărta imediat.

În cazul cuptorului cu microunde, așază în el un burete îmbibat cu apă și pornește cuptorul pentru un minut. În acest fel se vor înmuia petele de mâncare de pe pereții lui și îi vei putea șterge ușor cu o lavetă umedă.

Trucuri utile în orice casă:

Călcatul îți va lua mai puțin dacă pui sub husa de la masa o bucată de folie de aluminiu. Ea se va încălzi și nu va fi nevoie să treci cu fierul de prea multe ori pentru a scoate cutele de pe haine.

Renunță la călcatul perdelelor, atârnându-le puțin umede, imediat după ce au fost scoase din mașina de spălat. Ele se vor netezi singure, fără să mai fie nevoie de fierul de călcat. Nu uita să lași ferestrele deschise pentru a grăbi uscarea lor.

În magazinele cu produse de menaj vei găsi capace termorezistente pentru cuptorul cu microunde. Cu ajutorul lui, pereții cuptorului nu se vor mai murdări și nu va trebui decât să speli capacul odată cu vasele.

Petele de calcar de pe capul de duș se vor duce imediat dacă lași dușul într-o soluție formată dintr-o parte apă, o parte oțet. Poți folosi o pungă legată la capăt pentru asta. După 30 de minute scoate capul de duș și clătește bine.

Ce părere ai despre aceste trucuri? Tu le știai?

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns