
Ei bine, in lume exista peste 200 de specii si aproape 30.000 de soiuri de trandafiri, unele mai frumoase si mai parfumate decat altele. Originea lui coboara foarte departe in timp, inainte chiar de aparitia omului, specialistii considerand astazi ca cea mai veche specie de trandafir este cea a trandafirului rosu.
Generozitatea coloristica a trandafirilor este deosebita, paleta combinatiilor realizate astazi este de-a dreptul inimaginabila, atingand zeci de nuante la culorile de baza: roz, rosu, galben si alb.
Cu toate astea pana acum nu s-au putut inca obtine trandafiri de un albastru, negru sau verde curat. Nu inca, pentru ca in prezent, aceasta si este se pare, tinta ambitioasa a horticultorilor din intreaga lume.
Copacel cu roze
Trandafirii sunt deosebiti si in privinta modului specific in care cresc. Astfel, exista trandafiri pitici, cu coroana ca o tufa, la nivelul solului, din care a fost desprins trandafirul de ghiveci si jardiniere, de apartament.
Exista trandafiri copacei, cu trunchi si coroana, care au un trunchi inalt de 1,20 – 1,50m si care se continua cu o coroana formata din 4-6 ramuri.
Mai exista trandafirii urcatori, cataratori sau ghimpati cum li se mai spune, care au ramuri lungi de 2 pana la 4 m si chiar mai mult si care sunt potriviti pentru realizarea unor garduri vii deosebit de frumoase si de netrecut si nu in ultimul rand trandafirii pletosi, respectiv cu coroana plangatoare.
In general trandafirii infloresc natural si nu fortat prin metode speciale in sere, o singura data pe an, din mai pana prin iulie. Exista insa si trandafiri remontanti care infloresc continuu, din primavara pana in toamna.
Singura conditie pentru mentinerea acestei cascade florale este ca imediat dupa ce florile s-au trecut sa le indepartam de pe trunchi prin taiere. Altfel fructul care se formeaza va consuma inutil o parte din substantele nutritive ale plantei rarindu-i sau chiar suprimandu-i inflorirea.
In general pentru a le asigura o inflorire frumoasa, trandafirii trebuiesc plantati in locuri insorite si adapostite de vanturi, de preferinta pe un sol argilos, fara a fi totusi prea compact si impermeabil. Este de dorit ca pamantul folosit sa fie mai degraba acid decat calcaros.
Apa care ucide
Desi mare iubitor de soare trandafirul nu trebuie udat decat atunci cand pamantul din jurul lui este uscat. Deci udatul nu trebuie sa se faca zilnic, ca la alte plante de gradina, pentru ca excesul de apa ii provoaca tradafirului doar o crestere abundenta in detimentul infloririi. De retinut ca in timpul verii trebuie sa curatam in permanenta pamantul din jurul trandafirului, de buruieni (prasire), pentru a fi mentinut ravan si curat.
|
Este obligatoriu ca in fiecare toamna si primavara sa sapam ceva mai adanc pamantul din jurul tufelor pentru a permite aerisirea solului. Operatiunea trebuie sa o facem neaparat cu mare grija pentru a nu vatama radacinile trandafirului.
Lichior, dulceata si parfum
In afara de aspectul deosebit de decorativ pe care-l au, trandafirii sunt cultivati si pentru gustul si parfumul lor deosebit, datorita carora din trandafiri se face si lichior si dulceata. Ca sa nu mai vorbim de parfumuri si uleiuri esentiale.