Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Sfaturi de viață lungă a florilor

Sfaturi de viață lungă a florilor

Sfaturi de viață lungă a florilor – Cum temperaturile sunt din ce în ce mai prietenoase, este momentul potrivit să redecorezi grădină în miniatură din balcon. Important este dai o mână de ajutor plantelor .

Lumina naturală pe o perioadă mult mai lungă din zi și o temperatură neadecvată, expunerea bruscă a plantelor în bătaia soarelui și udatul lor în exces le pot face mult rău plantelor de la care așteptăm să ne răsplătească cu flori ispititoare.

Regulile de îngrijire nu sunt noi, dar pentru a te bucura de florile pe care ți le dorești este important să ții cont de ele. De multe ori, un îngrășământ natural aplicat în exces poate arde rădăcinile, așa cum le dăunează și prea multă apă. Sau expunerea directă în bătaia soarelui ori într-un loc prea umbros poate arde frunzele sau încetini creșterea și dezvoltarea plantei. Acordă-i zilnic 5 minute din timpul tău și nu doar că te vei bucura de un/ balcon/o terasă cu plante de poveste, ci te vei și umple de energia și frumusețea florilor.

Trecerea de la lumina din interiorul apartamentului la cea de pe balcon, mai ales a unuia în care razele soarelui sunt extrem de generoase, se face treptat. Așază întâi ghivecele într-un loc semiumbros, astfel încât să fie ferite de eventualele fluctuații termice. Apoi, treptat, în decursul câtorva zile, planta se va așeza în locul destinat ei din balcon.

Despre udarea plantelor ai spune că este cea mai simplă îndeletnicire, dar, cu toate acestea, este principala cauză din care mai foarte multe plante nu mai pot fi salvate. Prea multă sau prea puțină apă are de cele mai multe ori consecințe nefaste asupra plantelor de interior. O plantă expusă unui soare arzător este firesc să primească mai multă apă. Dar, chiar și așa, apa stagnată în farfuriile ghivecelor dăunează rădăcinilor.

Schimbă pământul și ghiveciul măcar o dată la doi ani. Oferta de saci cu pământ special pentru florie de apartament nu este deloc deficitară, așa că trebuie doar s-o alegi pe cea adecvată. Pământul universal este o alegere potrivită pentru majoritatea plantelor cu frunze și flori de apartament și terasă. Acesta oferă un grad potrivit de afânare și umiditate rădăcinilor, iar conținutul de minerale contribuie la creșterea și dezvoltarea plantei.

Tentația de a adăuga îngrășământ natural florilor este destul de mare. Chiar dacă este un lucru minunat să folosim resurse cât mai naturale, și acestea trebuie moderate, pentru că, aplicate în exces, pot dăuna plantei. Astfel, cojile de banană (pentru potasiu) se vor descompune într-un timp mai scurt în pământ dacă sunt tocate foarte mărunt. Zațul este destul de acid, astfel că, adăugat prea des și prea mult, arde rădăcinile (întotdeauna înainte de a-l folosi, asigură-te că este foarte bine uscat; în caz contrar, facilitează apariția mucegaiurilor). De asemenea, înainte de a adăuga coajă de ou (pentru calciu), asigură-te că ai transformat-o într-o pulbere fină, care pătrunde ușor în pământ. Dacă vrei să folosești pe post de îngrășământ resturi de legume și fructe, toacă-le întotdeauna în robotul de bucătărie și usucă-le apoi la soare.

Plantele cu frunze se șterg de praf? Cu siguranță, da! Frunzele sănătoase și curate permit plantelor să respire. Particulele de praf și poluarea se depun pe frunze și reduc substanțial cantitatea de lumină de care beneficiază – frunzele se îngălbenesc, planta își încetinește creșterea și, în unele cazuri, se ofilește.

Fiecare plantă are secretele ei. Dacă timpul nu îți este cel mai bun prieten, notează într-o agendă sau în telefon perioadele importante: când anume ai schimbat ghiveciul și/sau pământul, data când ai adăugat îngrășământ, când ai tuns sau când anume ai adăugat produsul antiparaziți. În plus, ori de câte ori primești sau cumperi o plantă nouă, notează principalele ei caracteristici (le găsești înscrise fie pe ambalaj, fie pe un cartonaș așezat pe pământ).

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns