Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Inamici ascunși în garderoba ta

Inamici ascunși în garderoba ta

Nu numai intrarea într-un nou sezon și, implicit, schimbarea trendurilor ne determină să facem modificări în șifonier. Multe piese vestimentare nu mai au ce căuta pe umerașele și în sertare din simplul motiv că ne pun sănătatea în pericol!

Da, este nevoie de o detoxificare a garderobei la fel de mult cum avem grijă ce alimente consumăm și ce produse cosmetice folosim zi de zi. Citim eticheta de fiecare dată când facem o nouă achiziție alimentară, triem medicamentele, parfumurile, detergenții, demachiantul, soluțiile de lustruit parchetul sau mobila și orice alt produs de uz casnic în funcție de componența lor, însă uităm să ne extindem alegerile inteligente și asupra garderobei. Anumite țesături și chimicalele aflate în cele mai multe haine de pe piața vestimentară ne expun la pericole despre care este momentul să aflăm chiar acum!

Industria textilă care nu utilizează materiale organice și metode de prelucrare prietenoase cu mediul și, evident, cu omul – apelează la diverse chimicale în procesul de fabricație al pieselor vestimentare, de la colorarea țesăturilor până la finisarea lor (care presupune tratarea materialului ca să nu se șifoneze, să nu intre la apă, să nu ia foc și să nu se păteze ușor). Lăsăm deoparte grija pentru natură și nici măcar nu acordăm atenție mâinii de lucru din anumite fabrici internaționale de confecții, care este adesea exploatată și sub vârsta legală de muncă. Noi tragem un semnal de alarmă asupra riscurilor pe care ni le luăm când intrăm în contact direct cu hainele toxice.       

Chimicale dăunătoare

Care sunt, mai exact, aceste haine toxice? Cei mai mulți dintre noi știu că e bine să cumpere piese vestimentare din țesături naturale și să le evite pe cât posibil pe cele sintetice, ceea ce este, în principiu, corect! Însă nici bumbacul nu este lipsit de pericole. În primul rând, poate fi obținut din semințe modificale genetic și tratate cu pesticide nocive care, din păcate, persistă și după ce materialul este confecționat și pregătit de a fi livrat în magazine. Mai mult, țesătura poate fi decolorată cu substanțe care să ducă la apariția cancerului, la care se adaugă metalele grele care sunt parte integrantă din procesul de vopsire/printare al țesăturilor.

Pericolul țesăturilor sintetice

Dacă ați eliminat sticlele de plastic din rutina cotidiană pe motiv că au substanțe nocive în componență, același lucru trebuie făcut cu hainele sintetice. Și nu vă lăsați păcăliți de vânzătoarele care încearcă să-și vândă marfa! Poliesterul, nailonul, spandexul, lycra și acrilicul sunt toate plastic! Prin urmare, trebuie să renunțați la topurile din poliester oricât de bine și de frumos își păstrează forma în timp – sau la lenjeria intimă din lycra dacă nu vreți ca toxinele conținute de ele să pătrundă prin piele și să fie asimilate de sistemul limfatic. Și luați aminte că, în momentul în care vă aflați într-un mediu călduros sau cu umiditate ridicată și purtați o ținută din plastic, absorbția substanțelor dăunătoare se face mai ușor decât dacă ați fi purtat fibre naturaleÎn plus, anumite studii științifice au adus la cunoștința publicului că fibrele sintetice cauzează oboseala musculară, iar purtarea unor indispensabili din plastic duce la infertilitate, în cazul bărbaților. Nu trebuie să uităm că pielea este cel mai mare organ al nostru, cu funcție de eliminare a substanțelor toxice, printre altele, și țesăturile sintetice nu fac decât să blocheze acest proces natural, nelăsând pielea să „respire“ și, implicit, toxinelor să fie eliminate prin glandele sudoripare.    

Ce soluții avem

Cum să evităm toate aceste pericole la care ne expunem la fiece achiziție vestimentară? Puteți căuta online brandurile care utilizează numai produse care nu au fost tratate chimic. Există haine certificate GOTS, din bumbac și lână, care nu au avut contact cu pesticidele, erbicidele și nici nu au fost tratate cu chimicale periculoase. De pildă, hainele Tencel sau ECOlyptus sunt fabricate din celuloza extrasă din eucalipt și nu conțin elementele dăunătoare enumerate mai sus. Tot peste hotare puteți alege din produsele unor branduri precum Outerknown, Stella McCartney, Patagonia, Mara Hoffman, Eileen Fisher, Prana, Coyuchi și mult mai accesibilul Target, care se laudă că practică o politică tot mai sănătoasă de confecționare a hainelor. Și la noi au început să apară branduri individuale sau colecții internaționale care pun accentul pe metodele de confecționare mai prietenoase cu mediul și cu omul. Iar dacă nu aveți de gând să cheltuiți averi pe branduri de modă costisitoare, la fel de bine puteți apela la piesele vintage, care sunt la mare căutare acum și au cunoscut, la vremea lor, alte metode mai blânde de fabricare. Nu în ultimul rând, faceți-vă un obicei din a spăla toate ținutele cumpărate înainte de a le folosi, deoarece la fiecare spălare se elimină o parte din substanțele nocive incluse în țesătură.

Cele mai mari pericole vestimentare

Lenjeria intimă, șosetele, pijamalele și echipamentul sportiv prezintă cel mai mare risc pentru sănătatea noastră, pentru că iau contact cu zone care sunt predispuse transpirației, iar sudoarea deschide porii și face facilă absorbția de chimicale din țesătura hainelor.

Care este cea mai nocivă culoare a hainelor? Albastrul și negrul conțin cele mai multe substanțe cu potențial cancerigen mai ales dacă e vorba despre o țesătură sintetică! –, iar veștile proaste nu se opresc aici pentru cei care preferă nuanțele închise: aceste chimicale nu se elimină la spălare.

Cum spălăm rufele

Nu numai tipul de țesătură și tratamentele chimice la care a fost supus materialul pot deveni nocive pentru organismul uman, ci și modul cum spălăm hainele. Dacă folosim un detergent parfumat, există riscul de a le dăuna celor cu pielea hipersensibilă. În plus, curățarea uscată a hainelor folosește cele mai multe substanțe cu potențial cancerigen. Mai mult, poate cauza migrene, greață, probleme respiratorii și poate afecta organele interne. Așadar, cel mai bine e să spălăm rufele în familie. La propriu! Și să folosim un detergent pe cât posibil natural. Nucile de săpun sunt cea mai sigură metodă de a spăla hainele.

Știați?

Industria textilă este al doilea cel mai mare poluator al lumii, după industria petrolieră.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns