
Lavanda este legată de ținutul Provence (sud-estul Franței). Ea e sufletul regiunii, iar câmpurile întinse de lavandă se întind de la Alpi până spre Haute-Provence și Vaucluse.
Se spune că măcar o dată în viață trebuie să faci un drum pe bicicletă prin Provence pentru a te lăsa învăluită de frumusețea câmpurilor de lavandă. Sunt locuri de care te poți îndrăgosti într-o singură secundă. Pentru locuitorii din aceste zone, levănțica este o adevărată resursă naturală. Dacă în anul 1900 localnicii abia deschideau primele distilerii, astăzi se produc anual peste 170 de tone de ulei esențial de lavandă. Denumirea de lavandă vine din latinescul lavare, care înseamnă a purifica, a curăța, planta și uleiul de lavandă având această proprietate, pe lângă multe alte beneficii pentru sănătate.
De la sfârșitul lunii iunie până la începutul toamnei, lavanda ne învăluie cu parfumul ei delicat și suav. Se dezvoltă frumos în locurile însorite și călduroase, se adaptează oricărui tip de sol, cu condiția să fie bine drenat. Principalul pericol pentru levănțică este excesul de apă, așa că e indicat să golești mereu farfuria de sub ghiveci, chiar și pe perioada verii. Tunde regulat tufele de lavandă, ca să stimulezi creșterea și înflorirea.
Ceai. Infuzia (1-2 lingurițe cu plantă uscată la o cană cu apă fiartă) este benefică pentru alungarea stărilor nervoase și a insomniei.
Miere. Când este înflorită, apicultorii francezi își aduc albinele în Provence. Mierea de lavandă este un produs apreciat – are gust și aroma speciale și e binefăcătoare pentru sănătate.
Zahăr cu aromă de levănțică. Pune într-un borcan o parte de flori uscate la patru părți de zahăr și închide-l. După 1-2 săptămâni, este bun de folosit.
Ulei. Unul dintre cele mai relaxante uleiuri de masaj este cel de levănțică. Pune zece picături de ulei volatil de lavandă în 250 ml de ulei-bază.
Săculeți aromați. Pentru a alunga nesuferitele molii din șifonier, umple săculeți de pânză cu flori uscate de levănțică și pune-i în dulapul cu haine. Aceiași săculeți îi poți folosi în scop terapeutic. Pune-i sub pernă și te vor ajuta să dormi profund.
Biscuiți. Amestecă 125 g de unt moale cu tot atâta zahăr pudră. Adaugă un ou și un strop de esență de vanilie. Separat, amestecă 250 g de făină cu o linguriță rasă cu praf de copt, una cu flori uscate de levănțică, un praf de sare și, după gust, coajă de lămâie rasă. Amestecă apoi cele două compoziții și lasă aluatul la frigider pentru o oră. Întinde-l și decupează biscuiții. Coace-i 7-8 minute și lasă-i să se răcorească înainte de a-i scoate din tavă.
Săpun. Produsele handmade nu mai sunt un moft. Conțin numai ingrediente naturale, iar pielea devine mai fină și este hidratată. Încearcă săpunul cu ulei esențial de levănțică!
Articol preluat din ediția de iulie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Sursa foto: Fotolia
Si noi romanii avem.lavanda vezi Autostrada Soarelui cu raputa si lavanda lanuri Nelu v galbene.O frumusete de admirat si de parcurs.