Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Lenjeria de pat și amenajarea patului bebelușului, mai importante decât crezi

Lenjeria de pat și amenajarea patului bebelușului, mai importante decât crezi

lenjerie de pat

Află toate regulile importante ce țin de alegerea unei saltele, perne, pilote și lenjerie de pat pentru copiii nou-născuți și copiii mici. Consultați recomandările specificate și obțineți detalii și informații utile.

Astăzi vom vorbi despre despre procesul de alegere a unui pătuț pentru copii  și modul corect de poziționare a acestuia, astfel încât să putem obține confortul și siguranța maximă atât pentru copil, cât și pentru restul familiei. Un alt element foarte important legat de confortul unui somn sănătos, este „echipamentul” pătuțului bebelușului. Chiar și cel mai frumos pat, așezat la locul potrivit, nu ar fi un loc confortabil pentru a dormi dacă nu ar avea accesoriile potrivite de finisare.

Vom încerca să sistematizăm cele mai importante informații pe care trebuie să le aveți pentru fiecare componentă a obiectelor pentru patul de dormit al bebelușului. Aceasta include atât lucruri de bază, cum ar fi alegerea unei saltele precum și detalii despre toate obiectele mici, dar importante, cum ar fi cearșafuri, perna și pilota. Somnul sănătos și sigur al unui bebeluș depinde direct de alegerea acestor accesorii – de țesăturile lor, de spălarea și întreținerea corespunzătoare, de vârsta și nevoile specifice ale bebelușului.

Care sunt componentele unui pătuț pentru copii și cum să-l mențineți curat și sănătos?

Răspunsul la aceste întrebări variază de fapt în funcție de vârsta copilului. Este foarte important de menționat că organizațiile precum Organizația Mondială a Sănătății și Asociația Americană de Pediatrie sunt categorice și unanime referitor la un aspect și anume – că nu trebuie să existe nimic în patul nou-născutului decât o saltea, un cearșaf și un sac de dormit. Toate obiectele suplimentare sunt destinate utilizării atunci când bebelușii sunt de o vârstă mai mare, într-un moment în care obiectele date nu mai prezintă un risc pentru sănătatea acestora – și anume riscul de sufocare. Așadar, pe lângă specificul diferitelor tipuri de accesorii pentru dormitor, vom analiza și vârsta aproximativă la care este acceptabil să le așezați în patul copilului dumneavoastră.

Vom începe cu elementele de bază, până vom ajunge la cele mai mici detalii, acoperind întregul subiect vast despre lenjeria de pat pentru bebeluși și copii precum și accesoriile pentru dormit.

Saltea

Alegerea unei saltele pentru copii este o sarcină destul de responsabilă, mai ales cu varietatea incredibilă de modele pe care le oferă piața în ziua de azi. Există câteva caracteristici de bază pe  care trebuie să le aveți în vedere înainte de a face o achiziție.

Duritate și ortopedie

Este necesar ca salteaua pentru copii să nu fie prea moale, astfel încât copilul să nu se poată scufunda în ea și să nu existe riscul de sufocare, luxare sau să fie într-o poziție sistematică incorectă de dormit. Sunt potrivite toate saltelele care au interiorul din spumă de înaltă calitate, precum și saltelele cu sisteme inovative, moderne cu arcuri. Probabil a doua variantă, cea cu arcuri vă va surprinde pentru că, în general există părerea că saltelele cu arcuri  nu sunt de calitate suficient de bună și nu sunt foarte de încredere.

Cu toate acestea, adevărul este că saltelele pentru copii cu sisteme de arcuri de tip Bonel din ultimii ani sunt de fapt cele mai scumpe și garantate modele ortopedice de pe piață. O altă opțiune pentru a asigura o postură anatomică corectă este inserția groasă de bambus, care, pe lângă toate celelalte proprietăți, garantează poziția corectă a scheletului și a coloanei vertebrale în timpul somnului.

Aerisire

Un detaliu important al saltelei pentru copii este „ventilația” maximă a aerului, pentru a nu se infiltra în pielea delicată a bebelușului, mai ales în lunile călduroase de vară. Unele modele, cum ar fi Air Bamboo marca Lorelli vin cu orificii speciale pentru aerisire, care permit pielii să respire și să reducă uminiditatea.

Hipoalergenic

Această proprietate este caracteristică celor mai bune mărci și modele de saltele. Este din ce în ce mai obligatoriu în zilele noastre, când alergiile sunt o problemă de sănătate din ce în ce mai frecventă la sugari și copii mici. Efectul de protecție este cel mai adesea obținut printr-o husă detașabilă specială sau cu o protecție de saltea care conține fire de bambus.

Bambusul are un efect anti-alergic, deoarece absoarbe umezeala, răcorește și absoarbe multe dintre microorganismele alergene care pot irita copilul.

Compact

În funcție de nevoile și stilul dumneavoastră de viață, puteți opta, de asemenea, pentru o saltea pliabilă , compactă și ușor portabilă, care în același timp nu este lipsită de facilitățile menționate mai sus. Salteaua pliabilă este adesea combinată cu un pat pliabil și ambele în tandem fac cea mai confortabilă combinație pentru familiile care călătoresc.

De asemenea, este o idee bună să obțineți o protecție de saltea  de calitate înaltă, pentru a proteja suprafața saltelei de numeroasele și variate lichide corporale pe care nu le poate mereu controla un copil mic. Protecția de saltea impermeabilă este rezistentă la apă, care într-o oarecare măsură împiedică aerisirea eficientă a saltelei, de aceea vă recomandăm să o utilizați în mod corect și dozat –  atunci când aprae riscul de gurgetare sau în perioada de trecere de la scutec la oliță sau când considerați că este cu adevărat necesar.

Pentru a evita accidentele de zi cu zi pe salteaua bebelușului sau pe salteaua dumneavoastră, este bine să faceți rost de o saltea de înfășat pentru bebeluși, care va suporta toate pagubele.

Lenjerie de pat

După cum am menționat deja, în primul an de viață al bebelușușilor, așternutul acestora trebuie să fie compus dintr-un cearșaf simplu, de preferință cu elastic. Cearșafurile cu elastic se potrivesc mai bine pe suprafața saltelei, nu se ridează și copilul nu le poate mișca, chiar și în nopțile mai agitate. Acesta este un avantaj uriaș și oferă liniște sufletească pentru părinți, deoarece îi lipsește nu numai de griji, dar și de aranjarea și netezirea constantă a cearșafului.

Setul complet de lenjerie de pat, care include de obicei o husă de pilotă, un cearșaf și o husă de pernă, are și anumite elemente pe care le vom menționa pentru a vă ajuta să navigați pentru a fece alegerea potrivită:

Țesăturile

Desigur, acest lucru este mai mult decât logic. Materialul utilizat pentru a realizarea setului de dormit pentru bebeluș trebuie să fie natural și de înaltă calitate – bumbac sau bumbac renforce. Oricât de tentat ați fi de preț și design, nu culcați copilul să doarmă pe țesături sintetice care conțin poliester. Se pot infiltra și irita pielea, provocând transpirație și disconfort. Alegerea țesăturilor potrivite pentru hainele și așternuturile copilului este esențială pentru sănătatea și confortul lui – acesta este un lucru pe care trebuie să-l alegeți fără compromisuri.

Siguranță

„Siguranța lenjeriei” sună destul de straniu, dar există multe informații utile la acest subiect. Piața bunurilor pentru copii și bebeluși creează o astfel de concurență încât unii producători încep să recurgă la nebunie în încercarea de a se diferenția de concurență. Spus mai simplu, lenjeria de pat pentru copii trebui să fie cât mai simplă posibil. În niciun caz nu trebuie să alegeți modele cu panglici, cu particule mici, cum ar fi nasturi, accesorii cusute sau lipite, paiete etc. Dacă doriți să achiziționați modele deosebite, acestea trebuie să fie pictate sau brodate.

Culorile

Există o regulă universală care se aplică nu numai la așternut, ci și la atmosfera în ansamblu, care se creează în jurul unui nou-născut – totul trebuie să fie blând, simplu și calm. Nu este întâmplător faptul că majoritatea cearșafurilor, păturilor și a seturilor de lenjerie de pat sunt în culori moi, pastelate, aproape neutre. Păstrați imprimeurile luminoase, colorate și țipătoare pentru perioada în care copilul dumneavoastră va fi suficient de mare ca să le înțeleagă și să le  aprecieze.

La o vârstă atât de fragedă, bebelușii au nevoie de un mediu calm, echilibrat – fără culori prea strălucitoare (cu excepția jucăriilor pe care să le privească), fără prea mult zgomot și fără mișcări prea bruște. Când toate aceste trei cerințe de bază vor fi respectate, atunci puteți fi siguri că patul este potrivit pentru copilul dumneavoastră, ce va asigura copilașilui confort și un mediu de somn sănătos.

Perna

Cea mai frecventă întrebare pe care o adresează părinții este – când este momentul potrivit ca un copil să înceapă să folosească o pernă. Este adevărat că există o anumită individualitate în nevoile și preferințele diferitor copii, dar răspunsul „așa cum va considera mama” nu este un răspuns potrivit și universal. Oricât de mică, subțire și inconfundabilă poate fi perna, prezența sa pe patul nou-născutului este în contradicție cu prima regulă de siguranță formulată de Organizația Mondială a Sănătății, și anume lipsa oricăror obiecte moi în pătuț.

Un nou-născut nu are nevoie de o pernă, deoarece circumferința capului și a pieptului este încă aproape plată, iar fiziologic perna ar aduce discomfort în poziția corectă a gâtului și a coloanei vertebrale în timpul somnului. Potrivit multor organizații, inclusiv Organizației Mondiale a Sănătății și Asociației Americane de Pediatrie, vârsta minimă pentru a introduce o pernă mică și subțire într-un pătuț este atunci când copilul are un an, iar cel mai optim este atunci când are un an și jumătate.

Între vârsta de un an și un an și jumătate, puteți cumpăra o pernă mică și potrivită pentru patul bebelușului dumneavoastră, care va fi deja potrivită atât pentru vârsta lui, cât și pentru confortul fizic. Pernele bune pentru bebeluși sunt antibacteriene și anti-alergice, cu căptușeală din fibre de silicon sau din spumă moale, care oferă ergonomie, respirabilitate și confort.

Pentru copiii cu vârsta mai mare de doi ani, puteți alege, de asemenea câteva modele de perne decorative pentru pătuț, pe care le puteți alege în funcție de interiorul camerei și de preferințele specifice ale copilului dumneavoastră.

Pilota

În general, putem spune că recomandările pentru utilizarea unei pături saltele pentru copii sunt exact aceleași ca și regulile de utilizare a unei perne pentru copii. Este recomandat ca până la vârsta de un an copilul trebuie să doarmă noaptea cu un sac de dormit sac de dormit potrivit pentru sezonul curent. Desigur, în timpul zilei copilul este sub îngrijirea dumneavoastră, puteți utiliza, de asemenea, o pilotă potrivită pentru copil, ușoară și confortabilă. Este important să nu lăsați copilul mic nesupravegheat atunci când este acoperit cu o pilotă sau pătură, deoarece riscul de sufocare nu este unul imaginar, ci dovedit și reale.

Când copilul dvs. are deja vârsta potrivită și are un control mai sigur asupra propriului său corp și a mișcărilor, puteți începe să-l acoperiți cu o pilotă pentru copii în timpul nopții. În sezonul de vară este suficient să acoperiți bebelușul cu un scutec de bumbac subțire de înaltă calitate, în timp ce în nopțile mai reci de iarnă, primăvară și toamnă, aveți o varietate de opțiuni, cum ar fi o păturică tricotată, o pătură de fleece sau un set de pat cu o pilotă ușoară.

Este foarte important ca pilota bebelușului dvs. să fie confortabilă și ușoară în timpul somnului,  dar există și alți factori importanți. O importanță deosebită este alegerea corectă a părintelui cu privire la momentul în care, cum și cât de groasă trebuie să fie pilota copilului.

Tendința este din ce în ce mai mulți părinți să-și învelească și să îmvrace copiii foarte gros în timpul nopții, ceea ce este inutil. Bebelușii nu au o reglare perfectă a temperaturii corpului și atunci când îi îmbrăcați și îi înveliți prea gros, corpul lor nu poate reacționa și echilibra temperatura. Acest lucru produce un efect de încălzire cu efecte secundare, care pot varia de la un disconfort ușor până la o iritație a pielii sau febră.

Nu în ultimul rând, somnul sănătos al micuțului dvs. depinde și de felul cum spălați și întrețineți lenjeria de pat al copilului. Despre aceasta vom discuta mai detaliat în rândurile următoare.

Spălarea și întreținerea lenjeriei de pat

Întreținerea corectă nu este mai puțin importantă decât alegerea lenjeriei de pat de calitate. Vom sintetiza câteva reguli și ghiduri de bază pentru spălarea, dezinfectarea și reîmprospătarea a lenjeriei din patul bebelușului, care sunt foarte ușor de urmărit și, în același timp, suficient de eficiente:

  • La spălarea lenjeriei pentru bebeluși întotdeauna folosiți praf de spălat și balsam de rufe pentru bebeluși. Detergenții și balsamurile de rufe standard conțin o cantitate mare de coloranți, aromatizanți și diverși alergeni, care pot afecta negativ nu numai pielea bebelușului, ci și sănătatea copilului. Deși există bebeluși care nici măcar nu vor avea iritații ale pielii, la o parte din bebeluși pot apărea și probleme respiratorii.
  • Toate petele îndepărtați-le numai cu soluții pentru bebeluși sau soluții BIO. Indiferent dacă petele au apărut după schimbarea scutecului, dacă sunt de la lapte sau alte substanțe care au nimerit din întâmplare pe lenjeria de pat, nici într-un caz nu utilizați detergenți agresivi care au în componența sa substanțe periculoase pentru pielea fină a bebelușului.
  • Puteți utiliza dezinfectanți potriviți pentru spălat. O cantitate mică trebuie adăugată în compartimentul pentru balsam de rufe, în urma căruia rufele vor fi pe cât posibil, curățate de bacterii și microorganisme, care se găsesc frecvent pe lenjerie. Aceasta este o opțiune grozavă „leneșă” pentru părinții care doresc să dezinfecteze hainele și lenjeria de copii fără a le călca neapărat.
  • Întotdeauna respectați instrucțiunile de utilizare de la producător. Nu spălați lenjeria de pat la grade mai mari decât este recomandat pe eticheta de la producător. Dacă doriți să obțineți efectul dezinfectării, puteți călca rufele sau să folosiți un dezinfectant pentru rufe.
  • Nu spălați lenjeria de pat al bebelușului cu alte articole de îmbrăcăminte. Nu este bine să spălați hainele și așternuturile bebelușului cu hainele în care se joacă în nisip, cu hainele de lucru sau cu lenjeria membrilor adulți din familie, din motive pur igienice, mai ales atunci când copilul este foarte mic și vulnerabil. Mulți părinți preferă să-și spele hainele și lenjeria copiilor separat pentru o perioadă mult mai lungă de timp.
  • Când aveți posibilitate, lăsați lenjeria de pat să se usuce la soare. Lumina directă a soarelui are un efect benefic asupra rufelor – ucide unele tipuri de bacterii în timp ce împrospătează și accelerează procesul de uscare. Luați în considerare situația dumneavoastră individuală – dacă locuiți într-un mediu cu aer poluat și concentrații mari de particule fine, întinderea în aer liber ar avea mai multe dezavantaje decât plusuri.
  • Înainte de a culca copilul în pătuț este necesar să spălați cearșaful cu rola de curățat praful. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care copilul este foarte mic, iar în zona dumneavoastră este praf și aerul este poluat de la nivel mediu spre puternic. În acest caz, s-ar putea să luați în considerare și achiziționarea unui purificator de aer pentru a aduce valorile de aer ale casei dumneavoastră la un nivel standard – sănătos.

După ce am discutat toate detaliile și regulile importante despre alegerea și componentele pătuțului, precum și spălarea și întreținerea acestora, acum puteți aborda ideile proprii într-un mod informat și mai responsabil atunci când achiziționezi aceste accesorii importante. Echipa kidso.ro rămâne alături de dumneavoastră pentru toate întrebările suplimentare, pentru sfaturi și recomandări individuale cu privire la produsele de cea mai bună și de cea mai înaltă calitate de pe piață.

 

 

Sursă: agenția SeoPower

Sursă foto: kidso.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns