
Pare că se frânge la fiecare adiere de vânt, iar smulsă din pământ, îşi pierde suflul în doar câteva ore. Această plantă delicată, simbol al dragostei, al morţii şi somnului adânc, este înzestrată cu proprietăţi diametral opuse. Poate că tocmai de aceea oamenii au fost fascinaţi de ea din cele mai îndepărtate timpuri.
O floare şi multe legende
Se spune că, pe vremea Mântuitorului, macul era o floare albă. Când Iisus a fost răstignit pe cruce, toate florile au început să plângă. Somnoros cum îl ştim şi istovit de supărare, macul a adormit şi s-a trezit după trei zile. Ruşinat de fapta lui, s-a înroşit tot în obraji şi de atunci aşa a rămas.
O veche poveste românească spune că, într-o zi, o femeie simplă şi-a pierdut feciorul la care ţinea ca la ochii din cap. Sfâşiată de durere, a pornit pe câmp să-l caute. Rătăcind, a intrat într-un lan de mărăcini. La fiecare pas, spinii îi provocau răni adânci, dar ea nu mai simţea durerea. În cele din urmă, şi-a găsit băiatul, dar, când să se întoarcă acasă, câmpia era acoperită de flori roşii, răsărite din durerea mamei şi din sângele ei. Şi poveştile antice amintesc de mac. Dacă romanii credeau că acesta poate vindeca rănile din dragoste şi îl foloseau la prepararea vrăjilor, grecii vedeau în el simbolul dragostei şi al fertilităţii, al sănătăţii şi potenţei. De aceea, atleţii primeau, înainte de competiţii, o poţiune magică – un amestec din seminţe de mac cu miere şi vin.
Somnifer natural
Pe vremuri, micuţii năzdrăvani se potoleau ca prin minune când bunicii sau părinţii le dădeau să ronţăie o mânuţă de seminţe de mac. Acesta era un obicei destul de periculos, pentru că seminţele de mac conţin substanţe nocive, ce dau reacţii adverse grave. Consumate cu moderaţie însă, ele acţionează precum sedativele naturale şi au proprietăţi antiinflamatoare şi calmante. Se ştie că opiul, un stupefiant puternic, este obţinut din seminţele acestei plante.
Remediu universal
Dacă aerul condiţionat de la serviciu te-a răcorit şi te-a înţepenit în egală măsură, prepară un sirop din petale de mac: este un remediu sigur împotriva răcelii, dar şi a stărilor de iritare sau anxietate, cu o singură condiţie: să nu fii însărcinată. Un grup de cercetători slovaci a descoperit efectele benefice ale plantei în lupta cu osteoporoza. In plus, infuzia de petale de mac se foloseşte împotriva ridurilor, combate blefarita şi vindecă abcesele dentare.
În memoria martirilor
După Primul Război Mondial, macul a devenit un simbol al eroilor căzuţi la datorie în întreaga lume. După tragicele evenimente, multe câmpuri pe care au zăcut cei răpuşi în lupte au fost acoperite de maci roşii.
Pericol pentru căţei!
Macul conţine morfină, codeină şi papaverină, substanţe extrem de toxice care, consumate în doze mari, provoacă apariţia convulsiilor sau chiar decesul. Cere sfatul specialistului înainte de a urma o cură pe bază de mac şi fii cu băgare de seamă dacă ai animale de companie şi maci în grădină: dacă patrupedele se înfruptă prea mult din mac, planta le poate induce starea de comă!