
Minigrădina din balcon – Cele mai multe dintre noi tânjesc după un petic de pământ pe care să cultive și să îngrijească flori sau legume. Până la a ne împlini visul de a avea mica noastră grădină, putem să ne amenajăm balconul astfel încât să avem o mică bucurie atunci când, de ce nu, pregătim o salată din ingredientele crescute chiar de noi.
Răsaduri/semințe, jardiniere, pământ bun, soare și multă dragoste. Sunt cele cinci ingrediente de care avem nevoie pentru a ne bucura de mica noastră grădină din balcon, indiferent de mărimea acestuia. Răsadurile le găsim în orice piață. De asemenea, semințele le putem alege din magazinele de specialitate sau hipermarketuri.
Jardinierele sunt disponibile în numeroase forme și dimensiuni, astfel încât să ne putem amenaja balconul într-un mod optim, folosind fiecare spațiu. Secretul unei grădini amenajate pe balcon este să aranjăm ghivecele și jardinierele atât pe înălțime, cât și pe lățimea spațiului. Opțiunile sunt nenumărate. Un plus de atenție merită acordat pământului folosit. Cel mai la îndemână este cel pentru flori, pe care-l găsim în hipermarketuri sau în piețe.
Minigrădina din balcon – Ce putem cultiva în balcon
Nu ne dorim să facem conserve de toamnă din roșiile cultivate pe balcon sau terasă, dar cu siguranță o salată nemaipomenită putem pregăti din roșiile crescute chiar de noi! Cel mai ușor de crescut sunt roșiile cherry, ale căror răsaduri le putem cumpăra gata crescute din piețe. De dimensiunea unor cireșe pietroase sau chiar puțin mai mari, roșiile cherry sunt foarte parfumate și au gustul dulce și aromat. Pe măsură ce cresc într-un pământ fertil, în care ai adăugat treptat și îngrășăminte naturale, răsadurile au nevoie de mult soare și de tije de susținere sau de un spalier pentru a se dezvolta așa cum își doresc. Aceleași recomandări de îngrijire sunt și pentru răsadurile de ardei grași, ardei iuți, vinete sau dovlecei. Dacă folosești jardiniere de dimensiuni mai mari, asigură-te că lași suficient spațiu între răsaduri, minimum 30 cm.
Busuiocul, coriandrul, pătrunjelul, menta, oregano, rozmarinul și levănțica sunt plante ușor de crescut în grădina amenajată în balcon. Sunt plante aromatice care se simt bine și în locuri cu soare, dar și semiumbrite, important este însă să le asiguri un sol bine drenat, astfel încât rădăcinile, sensibile la multă apă, să nu putrezească.
Frunzele de salată, valeriană, spanac sunt ușor de crescut, dar este bine să te asiguri că ai disponibilă o suprafață mai întinsă. O soluție câștigătoare este să cultivi mai multe soiuri în aceeași jardinieră, astfel că și salata de care te vei bucura alături de cei dragi va fi și colorată, dar și foarte gustoasă. Cresc în pământ bogat în humus, au nevoie de mult soare și multă apă. Iar vestea bună este că au nevoie doar de două săptămâni pentru a ajunge la maturitate.
Căpșunele sau frăguțele se pot înscrie cu succes pe lista răsadurilor pe care le poți crește și îngriji în mica grădină improvizată pe balcon. Au nevoie de vase mai mult largi decât adânci, dar care asigură evacuarea apei în surplus, pentru a evita umiditatea excesivă. De altfel, udarea lor se face doar atunci când pământul de la suprafață este uscat, nu mai devreme. Au nevoie de multă lumină și soare, iar la începutul perioadei de rodire este indicat să înlături frunzele bătrâne pentru a permite razelor soarelui să ajungă în centrul plantei, stimulând creșterea frunzelor tinere.
Pentru un plus de frumusețe, poți alege pentru minigrădina din balcon cultivarea unor răsaduri de căpșuni curgătoare. Fructele sunt dulci și suculente și, dacă au asigurate un minimum de condiții, pot rodi și de 3-4 ori pe sezon.
Minigrădina din balcon se poate transforma într-o excelentă oră de biologie pentru mezinul/mezina casei. Curiozitatea copiilor este un lucru neprețuit, iar grădinăritul se va transforma încet într-o activitate distractivă și interactivă.
Citește și:
- Plantele potrivite (de leac) pentru zodia ta
- Plantele aromatice, comoara din cămara ta
- Anghinarea si cicoarea, două plante benefice in diabet
Articol preluat din ediția de iunie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pexels.com