Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Animale de casă > (P) Patrupedul tău este magnific, iar asta îl face unic

(P) Patrupedul tău este magnific, iar asta îl face unic

Oricât ai fi de atașată de animalul tău de companie, nu-i da ce mănânci tu și nici în ritmul tău. Este primul semn că-l iubești!

Nevoi diferite

royal-caniin

Câinii și pisicile nu au aceleași nevoi nutriționale precum oamenii, iar aparatul digestiv funcționează complet diferit. De exemplu, saliva câinilor și pisicilor nu conține enzime digestive, bacteriile intestinale sunt mai puțin variate decât la om, însă aciditatea din stomac este mult mai mare, pentru a digera bacteriile nocive. Câinii pot digera cantități mai mari de grăsime, dar nu pot digera amidonul (precum orezul) decât dacă este perfect gătit. Pisicile, spre deosebire de câini, au nevoie de un aport proteic mai mare și de mese mai dese (10-16 gustări/zi) și mai reduse cantitativ. De asemenea, pisicile digeră mai greu carbohidrații și beau apă mult mai des. Și în funcție de rasă, patrupedele au anumite caracteristici de care specialiștii țin cont în elaborarea soluțiilor nutriționale. Crochetele au formă, textură, densitate și mărime adaptate tipului specific de maxilar și manierei de hrănire.

De asemenea, câinii și pisicile au nevoi nutriționale individuale în funcție de rasă, talie, vârstă, sau nivelul de activitate, starea fiziologică ori de sănătate.

Unui animal de companie supraponderal i se va asigura un alt aport energetic și proteic în comparație cu al unui pui în perioada de creștere, al unei femele gestante ori al unui câine ce are nivel de activitate fizică ridicat.

norvegien-images-photos-animal

Gătit sau cumpărat?

Mulți proprietari de animale insistă că mâncarea pe care o pregătesc în casă este cea mai sănătoasă. Poate nu știai, dar, dacă vrei să pregătești o hrană echilibrată pentru animalul tău de companie, vei avea nevoie de peste cincizeci de nutrimente, ceea ce se dovedește a fi mai scump decât hrana industrială de calitate. Iar în hrănirea câinelui sau pisicii, improvizațiile le pot afecta sănătatea, deoarce au nevoie de o dietă echilibrată ce conține toate nutrimentele esențiale pentru buna funcționare a organismului: proteine, carbohidrați, grăsimi, fibre, vitamine, minerale și alte micronutrimente. Hrana specializată de calitate premium are la bază rețete elaborate de specialiști în nutriție în colaborare cu medici veterinari și chinologi.

royalcanin_logo

Cea mai bună opțiune

La petshop găsești hrană uscată și umedă. Avantaje prezintă ambele variante.

  • hrana uscată. Poate fi achiziționată la ambalaje de diferite dimensiuni. Are termen de valabilitate mai mare după deschidere, de până la 30 de zile, spre deosebire de cea umedă, care trebuie consumată în scurt timp. Dacă-l lași singur peste zi, îi poți pune crochetele într-un dispenser, să aibă acces când nu ești acasă. Acest tip de hrană are și un efect de periaj la nivelul dinților și la prevenirea afecțiunilor dentare și gingivale.
  • hrana umedă. Este mai apetisantă și mai ușor de consumat. Are un procent ridicat de apă și se dovedește ideală pentru hidratare dacă animalului tău nu-i prea place să bea apă. Este hrana perfectă pentru seniori, ce au un apetit mai redus, pentru puii în etapa de tranziție de la laptele matern la hrana uscată sau pentru cei cu afecțiuni dentare sau apetit capricios. Se adresează, de asemenea, celor cu afecțiuni urinare, contribuind la creșterea aportului de apă din organism. Trebuie ținută la frigider după desigilare și consumată în maximum 1-2 zile.

2016-brand-breed-campaign2016_breed-expert-stamp-logos-000004

Text: Lidia Năstase

Comments

comments

Leave a Reply