
Electus este cea mai colorată specie de papagali potrivită pentru apartament. Cu un penaj ce atrage atât admirație, cât și invidie, Electus este un papagal cuminte și foarte sociabil, care preferă mai degrabă să vorbească decât să facă gălăgie, rivalizând cu faimoșii African Grey și Amazonian.
Un companion cum nu-i altul
Una dintre cele mai liniștite și ascultătoare păsări, el este ușor de dresat, poate învăța să vorbească și chiar să cânte dacă îi acorzi suficient timp. Vocile femelelor Electus au fost de multe ori comparate cu ale cântărețelor de operă!
Originari din Australia, Noua Guinee și Insulele Solomon, n-ai cum să-i confunzi: femela are un penaj albastru cu roșu sau purpuriu, cu ciocul în general negru, iar masculul are penele verde aprins, cu ciocul portocaliu. Cresc până la 50 cm cu tot cu coadă, ating o greutate de 500 de grame și pot trăi chiar și peste 50 de ani.
Colivia
Alege una mare și înaltă, astfel încât să aibă spațiu când sare de pe o cracă pe alta, fără a-și prinde coada în zăbrele. De asemenea, trebuie să aibă loc să-și întindă aripile. Pune-i în colivie mult lemn moale pe care să-l ciugulească – așa își tocește ciocul.
Colivia potrivită este din oțel inoxidabil, nevopsită, deoarece papagalii au obiceiul de a „roade“ gratiile și astfel se îmbolnăvesc de la toxinele oricărui strat aplicat peste fier. Cele cu fundul detașabil sunt mult mai ușor de întreținut decât restul. Pentru sănătatea papagalului tău, curăță zilnic colivia. Cel mai simplu este să pui o hârtie pe fundul ei, pe care s–o schimbi imediat.
Nu așeza colivia lângă geam. Sau ai grijă s–o muți de fiecare dată când îl deschizi. Papagalii sunt sensibili la schimbările de temperatură și pot răci ușor.
Hrana
Are nevoie de o dietă bazată pe multe fructe proaspete. Deși are tendința de a mânca orice, este bine să-i dai numai hrana recomandată: nuci, semințe, frunze de păpădie, porumb pe cocean. În magazinele de specialitate, vei găsi mixuri de semințe care să-i asigure doza zilnică de nutrienți. Evită să-i dai dulciuri sau mâncare prăjită, întrucât îi poți provoca alergii. Niciodată nu-i da carne! Ține cont că specia are o tendință de îngrășare, așa că meniul papagalului trebuie să fie echilibrat, combinat cu mișcare. Se recomandă și câte un baton de calciu (sau un os de sepie legat în colivie), necesar în dieta lui zilnică. Ai grijă să aibă zilnic apă proaspătă curată – nu de la robinet, iar în lunile de iarnă pune-i vitamine specifice în această apă.
Accesorii
În colivie pune-i multe jucării, să aibă o ocupație cât nu ești acasă. Unii papagali pot fi depresivi din această cauză și ajung să-și smulgă singuri penele, rănindu-se. Alege jucăriile rotunde din lemn sau plastic. Verifică-le ca să excluzi posibilitatea de a se răni cu ele: dacă se pot sparge, papagalul va înghiți bucățile. În plus, jucăriile nu trebuie să fie din materiale tratate chimic!
Papagalii se plictisesc ușor, așa că e recomandat să ai mai multe jucării, pe care să i le dai prin rotație. Inclusiv bolurile de mâncare e bine să fie de mai multe culori, ca să le alternezi. Altfel, vor deveni doar mobilier în spațiul lui și va deveni neinteresat. Ca accesorii, poți folosi și crenguțe de copaci. Ai grijă să fie proaspete, fără așchii, netratate cu insecticide. Nu uita că toate accesoriile păsării tale trebuie spălate la câteva zile ori de fiecare dată când se murdăresc de fecale sau de praf.
Grijă și distracție
Adoră apa, așa că poți scoate colivia pe balcon vara când plouă sau îi poți face duș din când în când. Ține-l pe mână și dă drumul la apă călduță, având grijă ca jetul să nu fie puternic. Se va bucura foarte tare! O altă metodă este să-i dai un vas suficient de mare cu apă și să-l lași să se bălăcească în voie.
Îi poți amenaja un spațiu și în cameră, fiind recomandat să-l scoți măcar o oră pe zi din colivie. Nu-ți face probleme, în general papagalii Electus nu sunt distrugători.
- Ca să nu se plictisească, lasă-i televizorul sau muzica deschisă, dar ai grijă ca sonorul să nu fie prea ridicat.
- Papagalii pot fi depresivi dacă nu li se acordă suficientă atenție și devotament. Nu-ți lua unul dacă ești o persoană foarte ocupată!
- Dacă vrei să ai o pereche de Electus, trebuie mai întâi să vezi dacă femela îl acceptă pe mascul. În specia lor, ea alege.
Citește și:
- Un companion cu sânge rece: iguana
- Pregătește-ți câinele de vacanță
- Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți lua o pisică
Articol preluat din ediția de octombrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay