
Mulţi cred că a creşte o pasăre e destul de uşor, însă lucrurile nu stau tocmai astfel.
Responsabilitatea nu se limitează la a aşeza mâncarea în colivie și a menține zilnic apa proaspătă. În fapt, a crește un peruș sau un papagal poate fi destul de scump și frustrant, dar, dacă îți asumi acest lucru, vei descoperi un prieten de nădejde.
Timpul
Papagalii sunt ființe sociabile, foarte dezvoltate emoțional, cărora trebuie să le acorzi multă atenție în fiecare zi. Dacă nu ai suficient timp liber, îți poți găsi un companion dintr-o specie mai mică de pasăre (peruș, zebră–australiană, pescăruș–japonez), căruia să-i înlocuiești prezența ta printr-o oglindă. În situația în care nu dispui deloc de timp, pasărea nu e un companion pentru tine!
Îngrijirea de bază
Păsările trebuie duse la veterinar periodic; uneori, sunt necesare anumite analize de sânge. Colivia papagalului trebuie să fie de cinci ori mărimea lui, pentru a se simți psihic confortabil. Locul unde doarme și unde mănâncă trebuie să fie în permanență curat, iar apa – mereu proaspătă, schimbată zilnic. De asemenea, în funcție de specie, temperatura încăperii unde stă papagalul trebuie să fie adecvată mediului din care provine (20-23°C, până la 28-29°C).
Mărimea și mișcarea
Papagalii mai mari (eclectus, cockatiel, amazonian) trăiesc mult mai mult, unii până la o sută de ani, motiv pentru care sunt și mai scumpi la preț, și au nevoie de multă mișcare. Papagalii mai mici (cacadu, amorezi, peruș albastru) sunt alegeri mult mai potrivite pentru spațiile mici. Este recomandat să i se dea drumul prin casă, să se miște în voie (unii oameni dresează papagalul astfel încât să iasă cu el în parc, pentru mișcare).
Vorbăria
Aproape toate speciile de păsări de apartament pot fi învățate să vorbească, atâta vreme cât se ține cont că o singură persoană trebuie să se ocupe de acest aspect și asta necesită timp și răbdare. După ce papagalul s-a acomodat cu prezența constantă și afectuoasă a unui om, poate începe antrenamentul verbal. Cu ajutorul semințelor, folosite drept recompensă, după fiecare răspuns corect, se începe învățatul, cu un singur element dintr-un cuvânt la un anumit moment, ca pasărea să se obișnuiască să emită acel sunet și să înțeleagă ce înseamnă (întâi sunetul, apoi silaba, cuvântul, până la propoziție). Ulterior, se trece la învățarea unor lucruri mai complexe, cum ar fi răspunsul la întrebări. Specii precum papagalul gri african, micul Alexander, călugăr, amazonian și perușii pot învăța și repeta mii de cuvinte și expresii, dacă beneficiază de timp și de răbdare.
Citește și:
Articol preluat din ediția de septembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Nicoleta M Dumitrașcu
Foto: pixabay.com