Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Casă > Parcela cu legume

Parcela cu legume

Rosii. Tomatele cer multa lumina si se cultiva mai mult prin rasaduri pe care le obtii dupa ce ai plantat prin februarie-martie seminte. In luna mai, poti muta deja rasadurile in gradina. Dupa plantare, fii atenta sa nu stropesti cu apa direct plantele!

Pentru ca ele sa aiba o sustinere buna, trebuie sa le sprijini cu ajutorul unor araci. Udarea se face la 6-7 zile, in special, dimineata, la inceputul verii, si seara, in toiul caldurii.

Ardei. Fie ca sunt ardei grasi, iuti, gogosari sau capia, aceste legume se cultiva tot din rasaduri obtinute din semanarea in februarie si martie a semintelor in rasadnita.

Sfat: Nu planta castraveti langa pepeni! Desi fac parte din aceeasi familie, cele doua plante nu se agreeaza.

Tot prin mai trebuie mutate plantutele in gradina. Ai grija ca apa folosita la udat sa nu fie foarte rece. Dupa udatul de la plantare, fa o pauza. Abia dupa doua saptamani poti sa folosesti apa.

Vinete. Sunt mari iubitoare de caldura, lumina si apa. Plantarea rasadurilor se face pe la inceputul lui mai. Ele trebuie udate o data la patru zile, iar recoltarea se face de obicei dimineata, pe racoare.

Ceapa. Se planteaza pe la sfarsitul lui martie arpagicul. Udarea se face in mod normal, iar la sfarsitul lui august se pot recolta deja bulbii, care se lasa cateva zile la uscat, la soare.

Morcov. Semintele acestei plante se seamana direct in gradina, cat mai ordonat, primavara, prin luna martie. Daca vrei ca plantutele sa rasara mai repede, aminteste-ti sa tii semintele cateva zile in apa. Dupa ce plantele rasar in pamant, trebuie sa efectuezi o rarire a acestora, astfel incat sa ramana o distanta de 3 cm intre ele.

Evident, regulile de plantare si recoltare sunt aceleasi in cazul in care vrei sa vezi crescand aceste legume si in balcon.

Cu siguranta, petecul de pamant pe care l-ai transformat in gradina poate fi folosit cu succes si pentru a sadi si cultiva legume de care sa te bucuri pe tot parcursul anului. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, va trebui sa tii cont de cateva sfaturi.

Cel mai adesea, legumele se cultiva prin rasaduri pentru ca necesita o perioada mai mare pana la recoltare. Rasadurile se obtin prin sadirea de seminte in locuri special amenajate, numite rasadnite si care se pot face din ghivece, ladite de lemn sau vase mai vechi. Pamantul cu care trebuie sa umpli aceste recipiente este compus din gunoi de grajd, pamant de rasadnita si nisip. Daca nu ai de unde sa faci rost de aceste "ingrediente speciale", poti folosi pamant de la florarie.

Cand te ocupi de semanare, ai grija sa imprastii semintele cat mai uniform. Odata operatiunea finalizata, trebuie sa tii laditele intr-o incapere incalzita. Dupa ce rasadurile ating perioada optima, trebuie sa le plantezi in gradina. De regula, aceasta activitate poate avea loc incepand cu jumatatea lunii aprilie.

Comments

comments

Leave a Reply