Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Parfum de vară în casa ta? Sigur!

Parfum de vară în casa ta? Sigur!

Ne liniștesc sufletul, ne colorează casele și grădinile, viața. Prin simpla lor prezență, florile ne aduc o stare de bine, calm și optimism. Sunt o explozie de culoare și arome pe care ni le oferă aproape necondiționat, doar să le acordăm puțină atenție.

Florile sunt ușor de îngrijit dacă le alegi pe cele care se potrivesc stilului tău de viață. Dacă ești o persoană foarte activă, cu mai puțin timp liber, alege plantele și florile care nu au nevoie de prea multă îngrijire, ci doar de puțină apă din când în când, cum este planta de jad. Iar dacă îți place să-ți începi diminețile savurând o cafea pe balconul plin de flori, alege plante curgătoare, cu o mare putere decorativă, cum ar fi petuniile, mușcatele ori verbinele. Iar dacă îți place să-ți petreci serile de vară învăluită în arome ispititoare, îți propunem câteva plante cu flori care cu siguranță îți vor aduce bucurie. Cele mai bune sfaturi de îngrijire le-am aflat de la Marian Carli, inginer horticol, designer florist.

Trandafirii pitici la ghiveci

sunt plante ce preferă un mediu bine ventilat, aerisit; de aceea se vor simți bine afară, în curenți de aer, într-un loc însorit. Se udă când solul s-a uscat ușor la suprafață. Florile ofilite se îndepărtează prin tăiere deasupra primului nod de sus, pentru a stimula formarea altor lăstari floriferi. Fertilizarea cu un îngrășământ solid specific trandafirilor va face minuni în obținerea unui număr mare de flori în culori intense.

Secretul lor. De cele mai multe ori, când ajung în locuință trandafirii pitici în ghiveci suferă un stres din cauza modificărilor de mediu și încep să piardă frunzele și florile, să se degradeze. Trebuie îngrijiți normal, florile afectate se îndepărtează și, în scurt timp, se vor reface surprinzător!

Gardenia

Suferă la creșterea pH-ului solului, deoarece se îmbolnăvește de cloroză ferică, situație în care nu mai absoarbe fierul din sol, iar frunzele i se îngălbenesc, păstrând doar nervurile verzi. Situația se ameliorează schimbând stratul superficial cu altul cu pH acid. De la formare până la deschidere, un boboc poate dura și trei luni. Excesul sau lipsa apei determină căderea bobocilor. Solul trebuie să fie reavăn în permanență în perioada de înflorire.

Secretul ei. Petele maronii pe frunze sunt din cauza excesului de umezeală din sol și a acumulărilor de săruri în sol.

Lavanda

Nu este o plantă pentru interior, ci mai mult de grădină sau terasă; de aceea, este obligatoriu ca o lavandă în ghiveci să beneficieze de un amplasament deschis: terasă, balcon, verandă. Trebuie să aibă o bună circulație a aerului, soare din plin și un ghiveci optim pentru o bună dezvoltare.

Secretul ei. Ca lavanda să supraviețuiască în ghiveci, este important să aibă un sol bine drenat, nu foarte bogat în nutrienți, nisipos și calcaros. Și udarea este importantă! O nouă udare se face doar când solul s-a uscat. Un ghiveci din teracotă va fi perfect pentru creșterea armonioasă a lavandei.

Jasminum polyanthum

Doar beneficiind de temperaturi mai scăzute, de circa 10, o bună ventilație a aerului și o amplasare luminoasă în perioada sezonului rece, Jasminum va fi stimulat să înflorească.

În toamnă, după terminarea înfloririi, se poate aplica o tundere, astfel încât în primăvară, la pornirea în vegetație, să se obțină o creștere mai compactă.

Secretul ei. În perioada de iarnă, solul se lasă să se usuce destul de bine între două udări, pentru a evita uscarea plantei.

Iasomia de Madagascar

Iubește în perioada de primăvară-vară umiditatea atmosferică; așadar, trebuie amplasată pe o tăviță cu o insulă de pietriș și puțină apă. În zilele toride, planta se pulverizează cu apă în fiecare dimineață. Apa nu trebuie să ajungă la ghiveci. Atenție, dacă frunzele se îngălbenesc și cad, atunci a avut apă stagnantă la nivelul rădăcinilor. Dacă se îngălbenesc și nu cad, atunci are o carență de nutriție și trebuie aplicat un fertilizator specific plantelor cu flori, în mod regulat până în toamnă.

Secretul ei. În sezonul rece, se lasă să intre în repaus − temperatura mai redusă, 10-15, și solul lăsat să se usuce bine între două udări.

Carli Marian, inginer horticol, designer florist
Pentru mai multe informații despre plante, accesează canalul de youtube Carli Marian.

Petuniile, mușcatele, verbinele, crăițele sunt flori cu calități excepționale, pe care cele mai multe dintre voi le aveți și le îngrijiți deja. Florile exotice nu sunt atât de greu de îngrijit cât vă imaginați și vă vor răsplăti cu o frumusețe greu de egalat. Una dintre florile mele preferate este plumeria, pe care vă recomand cu căldură s-o includeți în mica voastră grădină.

Este exotică, cu flori parfumate, dar și comestibile. Pentru o evoluție armonioasă a plantei, îți recomand ca la schimbarea ghiveciului să folosești un substrat specific cactușilor, dar cu pH ușor acid. Este o plantă ce iubește căldura, umiditatea atmosferică mai ridicată și soarele, factori ce-i influențează înflorirea.

Secretul ei. Din primăvară până în august se aplică un fertilizator cu o concentrație mai ridicată de fosfor pentru a stimula înflorirea, care în mod normal se lasă mult așteptată.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns