Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Plante companion

Plante companion

Cel mai dificil lucru când vine vorba de plante este să le menții sănătoase printr-un efort cât mai mic.

Cea mai eficientă metodă de a face asta este să ai alături de preferatele tale o plantă companion, o tehnică împrumutată din permacultură. Conceptul ajută la eliminarea dăunătorilor și combinarea mai multor culori într-un spațiu redus.

Crăițe cu trandafiri

Deși este un cunoscut că trandafirii nu suportă alte plante, specialiștii în domeniu au descoperit că acestor flori le priește prezența crăițelor. Ele sunt printre plantele care sunt înflorite de la începutul verii până toamna târziu. Cresc sub formă de tufe și au flori de culori diferite: galbene, cărămizii, pătate în două culori, portocalii, cu un miros specific, ușor amărui, care împiedică insectele să ajungă la trandafiri. Mai mult, rădăcina lor în buchet ajută fluidifizarea apei în sol, lucru benefic pentru trandafiri, și ameliorează mineralizarea solului. Ambele plante au nevoie de un nivel mediu de expunere solară.

Cerceluși cu busuioc

Cercelușul (fucsia) e una dintre cele mai vesele și plăcut mirositoare plante de ghiveci. Ele au nevoie de multă  grijă, mai ales împotriva gândacilor, care sunt atrași de aceste flori din pricina culorilor puternice. Un fir de busuioc alături le păzește tot anul, grație mirosului și frunzelor mătăsoase și ușor uleioase. În plus, florile busuiocului sunt de culoare albă și conferă cercelușilor un fundal cromatic ideal. Ambele tipuri de flori preferă umbra.

Gălbenele cu petunii

În ciuda faptului că nu au un miros tocmai plăcut, gălbenelele alungă în mod special țânțarii și ajută multe plante să se dezvolte armonios, cum ar fi petuniile. Ambele tipuri de flori cresc în buchet, au nevoie de puțină apă, dar de mult soare. Împreună, formează o explozie de culori, mai ales dacă se combină mai multe soiuri de petunii cu gălbenele, astfel încât jardiniera din apartament va părea pictată din primăvară până la finele verii.

Muşcată cu dafin

Mușcata crește în tufe și are un miros combinat de trandafir și lămâie, motiv pentru care dafinul îi priește foarte mult, întrucât adaugă un strop de mosc în combinație. De asemenea, galbenul pal al dafinului întărește roșul puternic al mușcatei și îi conferă iluzia de plenitudine. În plus, dafinul alungă orice tip de gândac. Ambele tipuri de flori au nevoie de soare și umbră în aceeași proporție și înfloresc cât e vara de lungă.

Citește și:

19 alimente care te inveselesc

Plante de câmp în balconul tău

Cele mai folosite plante medicinale, cele mai bune

 

Articol preluat din ediția de septembrie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Nicoleta M. Dumitrașcu

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns