Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Plantelor le place muzica

Plantelor le place muzica

Plantele, ca orice altă ființă terestră, comunică atât între ele, cât și cu alte ființe. Ele „vorbesc‟ prin intermediul mișcării, atingerii, gustului și auzului. Muzica din mediul înconjurător le influențează foarte mult, iar iubitorii de plante au început să se folosească, în ultima perioadă, de această „tehnică‟, pentru a avea plante „fericite‟ oriunde (grădină, casă, apartament, birou).

Sunetul și știința

Acum patru ani, în Buzău, un centru de cercetare legumicolă a dovedit, în urma unui studiu efectuat timp de trei ani, că plantele reacționează și evoluează mult și diferit dacă „ascultă‟ muzică. Concret, încă din primul an s-a observat o creștere a diametrului fiecărei plante, și a numărului de lăstari, după numai un sfert de oră de muzică pe zi.

Cercetătorii români au desfășurat acest studiu pe baza nenumăratelor adnotări și demersuri științifice în toată lumea potrivit cărora vibrațiile sonore melodioase între anumite limite de frecvență și având o anumită intensitate produc efecte în corpul plantei, ceea ce sporește simțitor întregul metabolism al plantei (studiile lui Clive Backster din SUA, în anii ’60, cele ce au urmat ale lui Hashimoto din Japonia sau cele de mai târziu din Italia de către Valerio Sanfo).

Dar plantele nu reacționează pozitiv față de orice fel de muzică, ci doar față de muzică clasică și doar pe anumite acorduri, cum ar fi „Bolero‟ de Ravel, „Primăvara‟ de Vivaldi, compozițiile pentru orgă ale lui Franz Liszt sau simfoniile lui Mozart. Mai mult, unii cercetători străini au observat că undele acustice sunt transformate în unde electromagnetice, producând substanța asociată acelei melodii: anumite sunete stimulează producția de zahăr în bobul de strugure, alte sunete declanșează producerea anumitor proteine în bobul de fasole sau în roșie. Alți cercetători (japonezi) aplică o anumită muzică pentru ameliorarea fermentației levurilor folosite la fabricarea brânzei de soia s.a..

Alternativa pentru lipsa de timp

În timp, această „tehnică‟ a început să fie aplicată și pe plantele de apartament. A fost dovedită enorma sensibilitate a plantelor și capacitatea lor sporită de a memora fapte și persoane (plantele demonstrează teamă la revederea unei persoane care în prezența lor a distrus o altă plantă), capacitatea de a se mișca (observată prin utilizarea unui dispozitiv cu rotile), atunci când este vorba de a alege lumina sau umezeala, capacitatea lor de a înflori constant sau de a se usca atunci când mediul înconjurător emană energii pozitive sau negative.

În cazul plantelor de apartament, un studiu francez a arătat că atunci când dorim să avem plante sănătoase în jurul nostru, însă nu le putem oferi suficiente resurse sau atenție pentru a recrea mediul înconjurător din care acestea provin, prin expunerea la muzică se reface mediul lor natural, le putem induce amintirea unor senzații primitive, capabile să o echilibreze pentru un timp îndelungat. Astfel, în casă putem avea ghivece înflorite mereu.

Citește și:

Plante companion

Plante de câmp în balconul tău

Plantele cățărătoare, plante care te agață

Articol preluat din ediția de octombrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Nicolate M Dumitrașcu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns