Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Pregătirea florilor pentru iarnă

Pregătirea florilor pentru iarnă

Plantele de cameră împrospătează aerul și aduc un pic de culoare pe durata iernii care ne bate ușurel la ușă. Așa cum ele ne înseninează viața, și noi trebuie să avem un pic mai multă grijă de ele pe timpul iernii.

Begonie

În perioada sezonului rece, udă floarea mai rar. Lasă begonia să crească până la 25 cm înălțime și rupe apoi vârfurile (ca să nu se înalțe prea mult). Fertilizează planta cu o substanță bogată în potasiu, asigură-i lumină și căldură!

Cerceluș

Toamna, udă planta din ce în ce mai rar și cu cantități din ce în ce mai reduse de apă, pentru a o pregăti astfel să intre în repaus. Peste iarnă, asigură-i o temperatură de 4-10ºC și nu intra în panică dacă-și pierde toate frunzele!

Crin

Dacă bulbii au fost în repaus (august-noiembrie este o perioadă de „somn“, în care crinul dă semne de oboseală, i se îngălbenesc și ofilesc frunzele), readu-i treptat la viață punând ghiveciul la lumină și căldură și udându-i regulat. Cât de curând, va apărea un mugur verde și cărnos, care este viitorul boboc.

Leandru

În locul de iernat, leandrul trebuie să beneficieze de lumină și de o temperatură de 5-10ºC. Nu-l uda des, ci doar o dată la 2-3 săptămâni pune-i apă cât să se umezească pământul.

Mușcată

Dacă mușcata comună o poți ține iarna la temperaturi de 5-10ºC, mușcata curgătoare o păstrezi la temperaturi de peste 10ºC și neapărat în locuri luminoase. În ambele cazuri, udă plantele rar, doar atunci când pământul este uscat în profunzime.

Sporul-casei

Iarna, păstrează plantele de Impatiens în locuri cu lumină intensă, la tempe-raturi de 13-15ºC și udă-le rar. Afânează pământul, fără să-i deranjezi rădăcinile, asigurând plantei un bun drenaj.

Trandafir-japonez

Cât încă nu s-a lăsat bruma, înainte de a aduce planta în casă, tunde-i ramurile crescute dezordonat. Dacă-l așezi lângă un calorifer, stropește-i frunzele cu apă sau, din când în când, fă-i trandafirului un duș. Chiar dacă multe plante intră în repaus, poți înmulți trandafirul prin butășire (butași pe care-i tai sub locul de prindere a frunzei).

Gloxinie

Spre deosebire de multe alte plante pe care le primești cadou, poți păstra floarea pentru sezonul următor. Iarna, gloxinia are nevoie de 6-7 săptămâni de repaus la temperatura de 6-10ºC. După această perioadă, replantează tuberculul în pământ proaspăt, acoperind 2-3 cm din el cu pământ bogat în hummus.

Violetă-de-Parma

Sunt plante perene și înfloresc tot anul. Pe timpul iernii, favorizează-i creșterea cu un îngrășământ lichid, o dată pe lună, și așaz-o într-un loc luminos. Dacă frunzele se pătează, e semn că apa cu care ai udat florile a fost prea rece. Cel mai potrivit ghiveci pentru violetă este de mici dimensiuni, iar pământul trebuie să fie unul nisipos.

Sfaturi de urmat

Adu plantele în casă înainte ca temperaturile să scadă prea tare! Înainte să fie mutate la iernat, e bine să le tunzi puțin.

Cu cât locul este mai cald, cu atât plantele au nevoie de mai multă apă, chiar dacă sunt în perioada de repaus.

Curăță plantele în fiecare lună! Dacă lași afară plantele, zăpada le oferă protecție ideală la ger. Înghețul uscat este dușmanul lor cel mai mare.

Articol preluat din ediția de noiembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns