
Are diaree
In urmatoarele 12 ore, da-i doar de baut; nu trebuie sa manance nimic. Daca e vorba de o problema trecatoare, dupa prima masa, pisica isi va reveni. Daca diareea persista, du-o la veterinar, impreuna cu o proba din scaunul ei. Aceasta va fi supusa unor analize de laborator ca sa se descopere daca animalutul tau are vreun parazit intestinal sau daca a mancat ceva toxic ori stricat.
A fost muscata
Controleaza imediat cat de grava este rana. Daca muscatura a lasat un semn superficial (pana la 2 cm), poti incerca sa o vindeci singura. Taie blanita din jurul ranii, dezinfecteaz-o cu solutie fiziologica si aplica pe locul respectiv unguent cu antibiotic. Tamponeaza in fiecare zi rana cu dezinfectant, pana la vindecare. Daca rana e mai mare, incearca sa opresti sangerarea cu pungi cu gheata si fese de bumbac imbibate in dezinfectant. Apoi, du pisica la veterinar pentru suturarea ranii.
Are purici
Daca pisoiul tau este plin de paraziti, va incepe sa se scarpine furios, cat va putea el de des, iar folosirea fiolelor si a tratamentelor anti-purici nu sunt de mare folos fara sfatul veterinarului. Din contra, pot duce chiar la intoxicarea pisicii. Prin urmare, intreaba veterinarul care este ciclul vital al parazitilor si ce trebuie sa faci pentru a nu se inmulti. De asemenea, intreaba-l cum si in ce doze trebuie folosita solutia anti-purici pe care ti-o recomanda pentru pisica ta.
Ii lacrimeaza ochii
Nu ii administra picaturi, ci du-te repede cu pisica la veterinar. La baza problemelor ei de sanatate pot sta multe cauze, de la alergie la o inflamatie cauzata de o rana. Dar poate depinde si de o problema de circulatie, de tensiunea oculara sau de o obstructie a canalului lacrimar.
Are o insecta in ochi
Indeparteaza insecta cat mai repede. In caz contrar, cainele tau va fi tentat sa o faca singur, riscand astfel sa-si raneasca ochiul. Ai nevoie de o seringa fara ac, de 5 sau de 10 ml, umpluta cu ser fiziologic. Deschide bine ochiul catelului cu degetul mare si cu aratatorul. Apoi, pulverizeaza jetul de ser si repeta operatiunea pana la iesirea insectei. In cazul in care catelul intentioneaza sa se scarpine la ochi, pune-i la gat un guler elizabetan – este un con de plastic care se prinde in jurul gatului si care il impiedica sa-si atinga fata cu labutele.
A inghitit ceva
Nu-i da nici sa manance, nici sa bea, ci du-l de urgenta la veterinar. Evita sa extragi corpul strain de una singura. Indepartarea unui ghimpe sau a unei bucati de os „blocata” in gura sau in gatul cainelui este o operatiune delicata care, daca nu e facuta corect, poate duce la leziuni sau hemoragii dificil de oprit. Medicul, in schimb, ii va da un sedativ. Iar atunci cand cainele va fi linistit, operatiunea va fi mai usor de efectuat.
A mancat ceva toxic
Noteaza numele produsului si ora la care l-a inghitit. Apoi, du-l cat mai repede la veterinar. Evita orice metoda casnica prin care il poti face sa vomeze. Oricare ar fi substanta inghitita, vomitarea ar putea inrautati situatia. In caz de intoxicatie, singurul care poate interveni este veterinarul, cu o spalatura gastrica si cu tratamentul adecvat.
S-a taiat
Blocheaza fluxul sangelui apasand pe zona ranita cu fese sterile. Daca hemoragia e intensa, poti favoriza vasoconstructia prin tamponarea zonei respective cu o punga de gheata. Cand sangerarea s-a oprit, spala bine rana cu ser fiziologic, apoi panseaz-o si cheama veterinarul.