
Pe vremuri, casele și fabricile arătau total diferit. Recent, cele două lumi au început să se întrepătrundă. Și să dea naștere unui nou stil decorativ: cel industrial. Un stil care câștigă tot mai mulți fani și la noi, mai ales ca răspuns la mobila clasică de pe piață, parcă trasă la xerox. Care sunt principiile acestui stil? Și cât de greu e de pus în practică? La ultima întrebare, răspunsul e clar: dacă o iei de la zero, orice stil se poate aplica ușor, mai ales că poți să iei mobila în rate. La prima întrebare, răspundem pe larg în cele ce urmează.
De unde a plecat totul?
Un posibil punct de plecare a fost decăderea spațiilor comerciale din secolul trecut. Hale uriașe, odată aflate la marginea orașelor și destinate marilor mașinării, au fost lăsate de izbeliște. Însă cu exitenderea orașelor, acestea au devenit spații de mare interes. Primii care le-au acaparat au fost artiștii, care apreciau încăperile largi și bine luminate. Astfel, s-a născut stilul industrial, un stil asociat oamenilor nonconformiști și care pune pe piedestal funcționalitatea obiectelor.
Decorul funțional
Asta ne aduce la principiul de bază al acestui stil. Scopul mobilei și al decorațiunilor din casa ta este, înainte de orice, să-ți fie de folos. Ca să-ți fie de folos, trebuie să nu necesite foarte mult efort din partea ta. Să reziste mult timp și să fie ușor de utilizat. De aceea, la o căutare pe net a cuvintelor stil industrial, ești invadat de pereți neretușați și țevi expuse. La inima decorului industrial, aceste detalii nu sunt atent studiate și n-ar trebui să te coste în plus. Ci pur și simplu, așa arată spațiul, fără intervenții pretențioase asupra lui.
Materiale de durată
Când vorbim de mobilă, principiul funcțional continuă. Rafturile din metal și lemn învechit sunt preferate pentru rezistența lor. Iar faptul că toul este la vedere reprezintă un avantaj în viziunea industrială. Vrei să știi din prima unde găsești totul, nu să cotrobăi prin dulapuri. La canapele și fotolii, vorbim din nou de rezistență și utilitate. Dar și de creativitate. De ce să dai bani grei pe canapele luxoase, când poți obține același confort cu niște saltele pufoase aruncate peste doi paleți din lemn?
Atmosferă electrică
Decorul funcțional implică și foarte multă lumină, în special în locurile cheie. Un lampadar deasupra mesei din living și spoturi amplasate strategic deasupra rafturilor cele mai frecventate sunt detalii care definesc clar acest stil. Și nu trebuie să-ți bați capul cu mascarea firelor în decorul industrial. Totul este la vedere, mai ales dacă sugerezi un circuit de uzină prin cleme metalice și trasee geometrice pe pereți.
Forme avangardiste
Din universul uzinelor și-a tras inspirația inclusiv arta abstractă. De aceea, mobila, tablourile, covoarele unei locuințe cu iz industrial n-ar trebui să respecte formele tradiționale. Mese cu 3 colțuri sau lampadare conice sunt dest întâlnite. Poți să-ți dai frâu liber și în privința artei din casă. În loc să cumperi tablouri imprimate, mai bine te joci chiar tu cu pensula pe perete.
Stilul industrial implică puțin curaj din partea locuitorilor. Dar dacă te-ai săturat să vezi aceleași piese de mobilier în toate magazinele și casele, este decorul perfect pentru tine. Și dincolo de regulile enunțate mai sus, ține minte să pui funcționalul mai presus de formă. Și să-ți dezlănțui spiritul artistic. Cu un pic de fler și cu un card precum CardAvantaj, orice se poate face.