
Dacă ne iubești, direcționează 3,5% din impozit către ONG-uri!
Ai timp până în 25 mai 2020 să faci fapte bune, care contează.
În ajunul Crăciunului a circulat pe Facebook imaginea unui cățeluș alb, plouat, cu o privire disperată, pe care stăpânul îl abandonase la ușa unui adăpost de animale fiindcă pleca în vacanță și a hotărât că nu mai avea nevoie de el. Nu știu dacă l-a înfiat cineva. Zeci de asemenea imagini circulă pe rețelele de socializare. În general, căței sau pisici pe care stăpânii i-au pierdut sau abandonat. Uneori vedem imagini de o cruzime fără margini cu animale de tracțiune chinuite și bătute. Grav pentru omul secolului 21! De cele mai multe ori, dăm like (!!!) sau share și cu asta credem că ne-am făcut datoria civică.
În România, sunt aproximativ un milion de câini abandonați
Nu am găsit statistici clare referitoare la animalele abandonate din România. Sunt articole care susțin că 10 câini sunt abandonați în fiecare zi pe teritoriul țării noastre și ar fi în jur de un milion de câini fără stăpân. Unii sunt exportați pentru a fi înfiați, dar mulți dintre ei sfârșesc eutanasiați în alte țări. Este o problemă pe care statul român nu a gestionat-o corect, iar noi, cetățenii, ne facem că nu o vedem sau ne limităm, atunci când îi întâlnim, la a le da niște bobițe sau un colț de pâine, în cel mai bun caz.
La țară, câinele este ținut în lanț, iar când se nasc puii, sunt înecați ori aruncați la marginea satului chiar din prima zi. Dar, desigur, nu putem generaliza acest comportament.
Din păcate, nu există șosea din România pe care să nu vezi, de-a lungul a 100 de km, vreo 20 de pisici sau câini abandonați. Ba, mai mult, ultima modă este… împușcarea câinilor, că tot s-a dat liber la arme.
Nu suntem singura țară în care câinii sunt eutanasiați și unde se fac afaceri de tot felul pe seama bietelor animale lăsate să moară de foame, împușcate sau linșate. Dar asta nu poate sau nu ar trebui să ne lase indiferenți.
Veterinari pasionați, ONG-uri active ajută animalele abandonate
Ei bine, în lumea asta în care abandonul a devenit o soluție pentru mulți inconștienți pentru care un câine sau o pisică sunt niște jucării pe care le poți arunca, există oameni care chiar sunt preocupați de starea bietelor animale.
Așa este Aurelian Ștefan, medic veterinar și fondatorul Center of Hope, un spital veterinar unde animalele fără stăpân sunt tratate de diverse afecțiuni și sterilizate. Anul trecut el a reușit să adune suma de 10.000 de euro pentru câinii și pisicile fără stăpân din România, după ce a alergat la Maratonul Caritabil de la Londra.
Despre munca sa, medicul Ștefan spune: „Am ales să lucrez în proiecte care să ajute la salvarea animalelor abandonate pentru că am jurat să protejez viața. Și medicii veterinari depun un jurământ care nu ar trebui să fie blocat de piața liberă a serviciilor medicale veterinare. Practic, în acest moment lipsa banilor, și nu vorbim de sume mari, poate duce la tragedii în urma cărora un animal suferă“.
Proiectele la care lucrează Veterinărescu, așa cum i se mai spune doctorului Ștefan, vizează și înmulțirea necontrolată a animalelor fără stăpân. Unul dintre proiectele la care se lucrează în spitalul de la Pasărea, ABC pentru animale – Animal Birth Control, are ca scop chiar sterilizarea animalelor în pericol de înmulțire necontrolată. Un alt proiect este Homeless Animal Hospital Project, unde sunt tratate anual peste 3.000 de animale pentru care nu are cine să plătească tratamente în privat și ajung acolo pentru a primi o șansă la viață.
Pisicile fără adăpost și-au găsit un sprijin
Am mai descoperit un ONG, micuț, dar activ, care se ocupă de pisicile abandonate, al căror număr a crescut îngrijorător, mai ales în jurul blocurilor, unde mai pot găsi de mâncare. Este vorba despre Asociația Pisici pe creier, a căror activitate este dedicată pisicilor care au nevoie de ajutor, o platformă de adopții, strângere de fonduri și cultură felină. Iată ce spune medicul Adrian Popa, președintele Asociației: „Pisici pe creier este o asociație care nu are adăpost. Pisicile, pe care le preluăm de pe stradă, sunt cazate la cabinetele veterinare pentru tratament, după care sunt date în adopție. Unele merg în foster (cazare temporară) până la adopție. Fosterele sunt asigurate gratuit de prieteni ai asociației.
Noi asigurăm mâncarea și toate lucrurile de care are nevoie o pisică pentru un trai bun, în unele cazuri. În alte cazuri se ocupă persoana care preia pisica în foster – de tot, inclusiv de mâncare. Evităm fosterele plătite, pentru că noi considerăm că un astfel de gest îl faci din altruism și nu pentru un câștig financiar.
Legat de felul în care ajung la noi pisicuțele, fie le întâlnim noi pe stradă și le preluăm direct, fie ne sunt semnalate cazurile pe pagina de Facebook prin mesaje private. Cazurile sunt prioritizate în funcție de gravitatea stării de sănătate a pisicii, dar și de gradul de implicare al celui care ne semnalează cazul. Cu cât mai gravă este starea și cu cât mai mult vrea să se implice în salvarea ei cel ce ne semnalează cazul, cu atât mai dispuși să ajutăm suntem. Noi asigurăm ajutorul financiar pentru tratarea pisicii, dacă are vreo problemă de sănătate, iar dacă este vorba de o pisică sănătoasă, ajutăm cu postarea unui anunț de adopție la noi pe pagină, majoritatea pisicilor găsindu-și astfel adopție.“
Cine le abandonează și cine le înfiază
„De abandonat, le abandonează oame-nii care sunt împotriva castrării/sterilizării și se trezesc la un moment dat că au curtea plină de pisici și nu mai știu ce să facă. Există și adoptatori iresponsabili, care după ce adoptă o pisică își dau seama că implică anumite responsabilități și cheltuieli și realizează că nu le pot face față. Și, în loc să le găsească adopție mai departe, aleg varianta ușoară, abandonul. Tocmai de aceea noi facem contracte de adopție cu toți adoptatorii noștri, prin care se stipulează că ne pot returna pisica oricând dacă simt că nu au făcut o alegere inspirată. Sterilizarea/castrarea este cea mai bună metodă de prevenție a abandonului. Autoritățile ar trebui să se implice în acest sens și să oblige prin lege stăpânii de animale să le sterilizeze. Iar sancțiunile în cazul abandonului chiar să se aplice! Lege există și acum, dar nu o aplică nimeni. Și, pentru că autoritățile nu sunt în stare ori nu au resurse să aplice legea, ar mai fi educarea oamenilor și presiunea socială. Funcționează și ele. Dacă știți persoane care își abandonează animalele, le puteți convinge că nu asta este cea mai bună metodă de a scăpa de ceea ce respectivii consideră o «greutate», ci adopția.“
O șansă la viață
Cu toții putem oferi 3,5% din impozitul pe venit, prin Formularul 230 ANAF care se completeaza anual. Pentru anul acesta, puteți descărca formularul și pe: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/230.html. Completați punctul 1 și semnați. Apoi formularul poate fi trimis pe e-mail la spitalvete@gmail.com și/sau fotografiat pe WhatsApp la 074.92.36.837.
Data pentru depunerea formularului 230 a fost modificată: anul acesta, ultima zi este 25 mai.
Puteți să sprijiniți activitatea veterinarilor:
- fie virând, punctual, anumite sume pentru cazurile prezentate pe pagina lor de Facebook:
– în contul Asociației Pisici pe creier deschis la ING Bank, RO57INGB0000999907610699, pe numele Asociația Pisici pe creier
– în contul RO59BTRLRONCRT0422239401, deschis la Banca Transilvania, tot pe numele Asociația Pisici pe creier
- fie prin PayPal la adresa office@pisicipecreier.ro
Articol pentru Femeia de azi :
Ivana Iancu
Foto: arhiva personală