
Venirea pe lume a unui copil este cu siguranță un prilej de bucurie atât pentru părinți, cât și pentru frățiori și pentru celelalte rude. Însă, la pachet cu această bucurie vin și multe lucruri de îndeplinit, responsabilități pe care fiecare părinte le are.
Mai exact, de la personalul medical care va avea grijă ca bebelușul să vină pe lume în siguranță, până la camera copilului sau jucăriile sale – părinții sunt cei care se asigură că toate detaliile sunt stabilite.
Dacă urmează să devii părinte și vrei să amenajezi dormitorul celui mic cât mai bine, ia în considerare nu doar culorile în care urmează să fie zugrăviți pereții, ci și modul în care vor fi organizate celelalte elemente din camera.
Pentru a îți veni în ajutor, iată mai jos cinci idei de amenajare a camerei bebelușului.
Culoarea pereților
Culorile ne influențează starea de spirit și ne transmit diferite emoții. Pentru ca cel mic să fie liniștit și relaxat – asigură-te că pereții sunt vopsiți în tonuri calde.
De exemplu, pentru fetițe optează pentru tonuri de roz sau de piersică, în timp ce, pentru băieței – nuanțele deschise de albastru și verde sunt alegeri potrivite.
În plus, dacă nu știi încă sexul bebelușului, alege galben sau gri, pentru că sunt culori neutre. Avantajul este că pe măsură ce copilul crește, poți personaliza pereții prin adăugarea unor elemente suplimentare, precum stele pictate sau alte personaje din desenele animate.
Pentru un decor luminos și prietenos, ia în considerare nuanțele pastel. Acestea se potrivesc foarte bine cu albul. De exemplu, poți alege mobilier alb sau doar elemente de design vopsite în alb.
Pătuțul
Când amenajezi camera unui bebeluș, amintește-ți întotdeauna că trebuie să existe suficient spațiu pentru lucrurile de bază. Bebelușul tău va petrece mult timp în pătuțul lui. Un pătuț care trebuie să fie în cameră încă din primele zile ale celui mic.
Recomandat este să alegi un pătuț ajustabil, pentru că bebelușul va crește mai repede decât îți imaginezi. Avantajul unui astfel de pătuț este acela că poate fi folosit până când cel mic va merge la grădiniță.
Există numeroase astfel de piese de mobilier ajustabile, potrivite pentru copii de la stadiul de nou-născut până la 4-5 ani.
Încearcă să păstrezi decorul simplu, doar cu elementele necesare, pentru că – pe măsură ce tot crește copilul – o să începi să tot faci schimbări în cameră.
Covoarele și parchetul
Odată ce va crește, cel mic o să-și petreacă mult timp pe jos, jucându-se. Așa că, ideal este să alegi câteva covoare ușor de curățat, care să se potrivească cu design-ul camerei.
De exemplu, poți opta pentru covoarele din lână. Dat faptul că sunt confecționate din fibre naturale, acestea nu rețin praful și nici nu degajă energie electrostatică.
În plus, aceste covoare din lână sunt rezistente la rupere și își păstrează aspectul timp îndelungat, comparative cu alte covoare sintetice. Așadar, ele sunt alegerea perfectă.
În cazul în care eviți să folosești covoare, ia în calcul un sistem de încălzire în pardoseală. Nu uita să alegi un tip de parchet care să fie rezistent și să nu sufere modificări dimensionale sau de formă. De exemplu, poți opta pentru parchetul din bambus.
Colțul dedicat părinților
Ca părinte, vei petrece mult timp în camera celui mic, în special în momentele în care trebuie să îl adormi. Așadar, în camera copilului trebuie să existe și un colțișor pentru tine, unde te poți relaxa.
Fie că alegi un fotoliu confortabil, ori o canapea, aceste piese de mobilier îți vor fi de folos.
Nu uita că dormitorul nu trebuie să fie încărcat cu tot felul de lucruri care nu îți sunt neapărat necesare. De exemplu, poți depozita jucăriile celui mic într-o altă cameră, pentru a face loc dulapului pentru hăinuțe și măsuței de înfășat și schimbat scutece.
Perdelele
Un alt detaliu important din camera celui mic sunt perdelele. De exemplu, dacă nu ești fanul draperiilor colorate, cu fel de fel de modele, ia în considerare jaluzelele. Cu ajutorul acestora poți transforma ziua în noapte ori de câte ori bebelușul trebuie să doarmă.
Fie alegi să le asortezi cu restul mobilierului, fie optezi pentru unele în culori neutre.
De asemenea, dacă optezi pentru o perdea simplă, ia în considerare că atunci când va crește – cel mic o să tot tragă de ea. Așa că, gândește-te bine înainte de a te decide ce să cumperi.
Când amenajezi camera unui bebeluș, nu uita că micuțul o să crească – nu va avea aceleași dimensiuni pentru un timp îndelungat și nevoile lui se vor schimba rapid. Piesele de mobilier ajustabile sunt o idee bună, ele fiind și o investiție de durată. Ia în considerare și amenajarea unui colțișor pentru tine, pentru că vei petrece mult timp în camera copilului. Astfel, pentru confortul tău, poți opta fie pentru o canapea de mici dimensiuni, fie pentru un fotoliu confortabil.
În plus, la capitolul paletă cromatică, utilizează nuanțe pastel și neutre, pentru ca atmosfera din încăpere să fie una liniștitoare. Cu puțin efort, poți transforma camera bebelușului într-un spațiu vesel și relaxant.
Sursa – Digital Workforce
Sursa foto: pixabay.com