
Nu vrei să latre, să muște, să zgârie și nici să lase păr? Atunci ai nevoie de o reptilă ca animal de casă, fie el iguană, cameleon, șarpe sau țestoasă. Contrar aparențelor, sunt ființe foarte sociabile care, odată obișnuite cu prezența umană, sunt foarte jucăușe.
Iguana intuiește emoțiile
Tăcută, verde și extrem de atentă la orice se întâmplă în jur, iguana este o specie de reptilă originară din America Centrală și de Sud. Deși pare statică și neinteresată de nimic, iguana se atașază de oameni și chiar le intuiește stările emoționale. Odată obișnuită cu noul proprietar, este jucăușă: stă la mângâiat și se bălăcește bucuroasă oriunde îi pui puțină apă.
Cu un colorit în toate nuanțele de verde intens până la maroniu, iguana comună poate crește destul de mult – până la 1,8 metri cu tot cu coadă, în cazul masculilor. În ceea ce privește greutatea, există exemplare de iguane mature ce ating nouă kilograme.
Cum o îngrijești
Când o alegi din pet shop, fii atentă la starea ei generală: să fie în alertă, cu ochii curați și să nu aibă răni. În plus, cere codul CITIES și certificat de proveniență – dacă nu e reprodusă în captivitate, NU trebuie să o cumperi (doar cele crescute în captivitate sunt liniștite și potrivite pentru a fi animale de companie; cele sălbatice nu sunt prietenoase și vor avea încerca mereu să scape, să fugă de la proprietar)!
Deși mică atunci când o cumperi, ține cont că va crește și trebuie să se simtă confortabil în mediul ei. Ia-i un acvariu mare cu sistem de iluminare și încălzire potrivit dimensiunilor ei și cu accesorii care să-i imite mediul natural. Iguana are nevoie de 35 de grade ziua și 24 noaptea, altfel pot apărea disfuncții ale sistemului digestiv. Scoate-o zilnic din acvariu, dar nu o lăsa nesupravegheată, are tendința să înghită orice lucru mic.
Are o fire imprevizibilă, așa că ai grijă la comportamentul ei! Dacă devine apatică, du-o îndată la medicul veterinar, ceva nu e în regulă.
Dieta
E erbivoră, nu e deloc mofturoasă, așa că nu-ți va face probleme. Vrea verdețuri, boabe de muștar, păpădie, morcovi și mere. Găsești mâncare specială și în magazine. Nu uita să-i dai din când în când suplimente de calciu și vitamina D3, mai ales în perioada de creștere.
Ce trebuie să mai știi
- trăiește până la 15 ani
- coada iguanei se rupe ușor, dar se regenerează
- o poți dresa cu mâncare
- poate sta sub apă o jumătate de oră
- poate deveni agresivă dacă e stresată
- își schimbă pielea pe măsură ce crește
Citește și:
- Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți lua o pisică
- Cățelul tău – în costum sau nu?
- Care este animalul de companie potrivit pentru tine?
Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com