Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Un companion cu sânge rece: țestoasa

Un companion cu sânge rece: țestoasa

Nu vrei să latre, să muște, să zgârie și nici să lase păr? Atunci ai nevoie de o reptilă ca animal de casă, fie el iguană, cameleon, șarpe sau țestoasă. Contrar aparențelor, sunt ființe foarte sociabile care, odată obișnuite cu prezența umană, sunt foarte jucăușe.

Printre cele mai căutate reptile de companie sunt țestoasele cu tâmple roșii pentru că nu sunt deloc pretențioase. Înainte să îți iei una, e bine să știi cum se îngrijește.

Țestoasa cu tâmple roșii

Originară din America de Nord, a devenit cea mai faimoasă specie dintre țestoase, ca fiind cel mai ieftin și mai ușor de îngrijit animal de companie. Se adaptează ușor într-un mediu nou, rezistă eroic la foame și nu necesită atenție specială.

Denumirea îi vine de la cele două dungi roșiatice pe care le are pe părțile capului, ce pornesc din colțul exterior al ochilor și se întind până pe gât. Țestoasele sunt în general verzi, cu pete sau dungi subțiri galbene, însă devin maronii și spălăcite odată cu înaintarea în vârstă. Inclusiv carapacea își schimbă nuanța de fiecare dată când aceasta își schimbă solzii – așa crește țestoasa. Carapacea broaștei reprezintă, de fapt, coastele sale unite.

Țestoasa cu tâmple roșii e de talie medie: nu va crește mai mult de 25 de centimetri, iar greutatea maximă este de două kilograme.

Cum o îngrijești

Încă de când o cumperi trebuie să te uiți cu atenție la ea: să nu aibă răni, să nu aibă carapacea crăpată și să nu-i lăcrimeze ochii.

Apoi, ea are nevoie de mult spațiu: un acvariu mare și, din când în când, să o lași să meargă prin casă, să facă mișcare. Acvariul trebuie amenajat ținând cont de mediul ei natural: are nevoie de apă ca să se bălăcească, dar și de un spațiu uscat, unde să poară sta la lumina becului special, să se încălzească. Apa trebuie schimbată des și ai grijă să fie curată și fără microbi. Altfel, se poate îmbolnăvi. Primul și cel mai comun semn al condițiilor precare este conjunctivita.

La trei săptămâni, trebuie să o speli. Nu e o operațiune complicată, folosește-te de o periuță de dinți moale ca să-i speli carapacea.

Ca să aibă o carapace sănătoasă, are nevoie de blocuri de calciu în acvariu, pe care le găsești în magazine.

Țestoasele sunt inteligente, se obișnuiesc repede cu oamenii și, în mod ciudat, le place să fie mângâiate.

Dieta

Țestoasele sunt omnivore, așa că mănâncă aproape orice: de la salată și legume până la insecte, melci de apă și carne. În captivitate, țestoasa are nevoie de o dietă bogată în proteine, de aceea se recomandă inimă uscată de vită, viermi și suplimente speciale – toate se găsesc în pet shops.

Hibernarea

Timp de aproximativ cinci săptămâni pe iarnă, este indicat ca țestoasa să hiberneze, pentru buna funcționare a organismului și menținerea unui sistem imunitar puternic.

Ce trebuie să mai știi:

  • le place să doarmă în apă și plutesc cu ajutorul aerului ținut în plămâni
  • au vederea foarte bună, dar auzul slab
  • sunt sensibile la vibrații și pot deveni stresate din această cauză
  • trăiesc în medie 30 de ani
  • sub 10 grade Celsius, intră în hibernare
  • trăiește și 200 de zile fără hrană

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns