
Se apropie cea mai frumoasă perioadă din an, Crăciunul. Și, pe lângă decorurile specifice, cu siguranță îți va atrage atenția în florării (sau, mai nou, în hipermarketuri) o plantă cu bobițe (fructe) roșii, ca un minibrăduț împodobit natural cu globuri roșii. Este ardisia.
O găsești spre comercializare doar în sezonul rece. Și nu este minunată doar în perioada sărbătorilor, când planta își desăvârșește frumusețea prin colorarea bobițelor în roșu, ci în tot restul anului.
Cum ai grijă de ea
Îngrijită așa cum are nevoie, ardisia te va răsplăti în perioada verii cu cele mai suave și gingașe flori. Acestea apar vara, mai precis la începutul ei, și au forma unor steluțe, de culoare roz sau alb, ce împrăștie un parfum delicat. Frunzele sunt un element decorativ cu totul aparte la această plantă, pentru că ele rezistă multe luni, ceea ce sporește efectul decorativ al plantei în anotimpul cald. Ardisia nu tinde să fie pretențioasă cu condițiile de apartament, dar este important să ții cont de câteva aspecte:
- căldură – 12-18 grade este temperatura ideală și nu mai puțin de 8-10 grade iarna;
- lumină – niciodată în bătaia soarelui, pentru că există riscul să i se ardă frunzele; expusă într-un loc luminos, ardisia va fi cea mai fericită plantă; lumina este un factor foarte important în formarea florilor și, mai apoi, a bobițelor roșii;
- apă – pe timpul iernii, este suficient s-o uzi săptămânal ori la zece zile sau atunci când solul s-a uscat; vara, udarea se face la 3-4 zile, având grijă ca pământul să nu se usuce între două udări consecutive;
- sol – se dezvoltă bine într-un substrat alcătuit din pământ de grădină, turbă și nisip;
- tuns – la fiecare început de primăvară, ardisa se poate tunde pentru a i se reda aspectul îngrijit și ordonat al coroanei de frunze, dar și pentru a stimula creșterea.
- îngrășăminte – se aplică primăvara și la început de vară (între martie și iunie), la fiecare două săptămâni, și este indicat să folosești un îngrășământ pentru plante cu flori.
Remedii pentru mici probleme
Refuză să înflorească
Tratament: asigură-i plantei mai multă umiditate și lumină naturală în perioada primăverii, înainte să-i apară mugurii. Poți încerca și pulverizarea unui strat fin de apă pe frunze, înlăturând excesul.
Îi cad florile
Tratament: este necesar să te asiguri că în locul în care este așezată nu există curenți de aer, care nu-i sunt pe plac, sau că nu este expusă unei temperaturi mai mari decât suportă, caz în care trebuie să-i găsești un loc mai răcoros.
Planta are „musafiri“
Din primăvară până în toamnă, este necesar să inspectezi frunzele plantei. Apariția unor paraziți o poți combate imediat prin aplicarea unor insecticide. Cei mai de temut sunt păduchii-țestoși.
Plante asemănătoare
Ardisia nu este singura plantă cu bobițe colorate ce-ți poate aduce zâmbetul pe buze într-o zi mohorâtă de iarnă. Astfel, îți mai poți bucura privirea cu:
Nertera. Este un covor în miniatură, în care stau perfect presărate bobițe colorate, ca niște roșii cherry. Este o plantă adorabilă pentru apartament, dar o poți așeza și pe balcon sau pe o terasă, doar să n-o expui în bătaia directă a razelor soarelui. Nu depășește 40 cm în înălțime, înflorește primăvara și imediat după flori apar fructele. Nu-i place apa în exces și nu se udă niciodată pe frunze.
Cotoneaster. Este un arbust puțin pretențios, sensibil la temperaturi scăzute și îi priește un sol argilos, nisipos, bine drenat. Florile sunt mici și albe, iar fructele de formă globulară (0,5 cm diametru) au culoarea roșu lucitor. Atenție, fructele sunt toxice!
Calicarpa. Este un arbust de grădină ce decorează vara prin florile sale mov-deschis, iar toamna, prin fructele de aceeași culoare aparte. Se plantează la soare, solitar sau sub formă de gard viu.
Gaultheria procumbens. Este un arbust pitic, cu frunziș verde-închis și fructe rotunde, mici și roșii. Fructele sunt comestibile. Îi plac solurile nisipoase, umiditatea regulată, lumina, dar nu directă. Dacă o păstrezi într-o zonă mai răcoroasă, fructele vor rezista pe plantă timp îndelungat.
Citește și:
- Povești cu flori de primăvară
- Busuiocul, planta-minune
- Cele 5 plante care aduc norocul și bunăstarea în casa ta
Articol preluat din ediția de decembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: 123fr