Esti aici
Femeia.ro > Casa și grădina > Vâscul, planta care aduce noroc și sănătate

Vâscul, planta care aduce noroc și sănătate

Vâscul este planta care nu lipsește din case de Crăciun și în prioada Anului Nou și asta pentru că este considerată aducătoare de noroc și belșug. Vâscul este cunoscută ca plantă de leac din cele mai vechi timpuri.

Vâscul, pe numele oficial Viscum album este o plantă parazit și poat aduce pejudicii pomilor și unii arbori. Ca plantă parazit, crește pe ramurile sau trunchiul unui copac și, de fapt, își trimite rădăcini care penetrează copacul pentru a-și lua substanțele nutritive. Unul din motivele pentru care vâscul este considerat o planta a Sărbătorilor de iarnă este faptul că fructele lui se coc în decembrie.

Văscul , fructele și ramurile conțin vitaminele C și E, acidul oleanolic și o serie de principii active ca sponine, alcooli, colina, acetilcolina. Recoltarea se poate face tot timpul anului. Uscarea vâscului se face numai pe cale naturală, în încăperi bine aerisite, ferite de lumină. Fructele (bobițele) nu se pot consuma. Este important de spus că vâscul cu proprietăți benefice este doar cel care se dezvoltă pe măr, păr, prun, brad, gutui, pin, mesteacăn, trandafir și frasin. Cel mai valoros vâsc este cel crescut pe măr. Vâscul care parazitează arțarul, salcia, teii, stejarul și nucul este toxic și nu poate fi consumat. La fel de important este că un tratament cu orice derivat din vâsc se face numai cu sfatul medicului.

mistletoe-685881_1920

Printre beneficiile pe care le are vâscul se numără acela de a tonifica sistemul imunitar și este eficient în dereglările hormonale.

Tratamentul cu vâscul macerat încetinește evoluția cancerului. Vâscul are proprietatea de a inhiba creșterea tumorilor canceroase. O serie de studii efectuate în Germania au demonstrate că injecțiile subcutanate cu extract de vâsc stimulează sistemul imunitar și îi ajută pe bolnavii de cancer. În trei țări, și anume în Austria, Germania și Elveția, există medicamente anticanceroase extrase din vâscul alb.

Ceaiul de vâsc tratează și hipertensiunea arterială. Aceasta plantă poate diminua simptomele hipertensiunii arteriale: senzația de amețeală, vâjâitul în urechi, tulburările de vedere, tahicardiile. Acesta fortifică activitatea cardiacă, care este legată de tensiunea arterială anormală. Ulterior, s-a constatat că vâscul poate scădea și nivelul tensiunii arteriale. Este un leac foarte bun, vindecă sechelele în urma unui accident vascular. Dozele și ritmul de tratament este stabilit doar de medic!

Este recomandat în tratarea bolilor de inimă (ateroscleroza, ischemie cardiacă, hipertensiune, palpitații). Menopauza determină tulburări circulatorii, cardiace, stări nervoase care sunt tratate cu această plantă, folosind pulberea de vâsc.

Ceaiul de vâsc este recomandat în cazurile de hemoragie sau de sângerări, datorită efectului hemostatic. Se consumă zilnic o cană cu ceai de vâsc. Tratamentul se face pe o durată scurtă de timp.

Vâscul reglează nivelul glicemiei. Ceaiul de vâsc are efecte stimulatoare asupra metabolismului și o acțiune benefică asupra pancreasului, iar o cură de câteva luni cu ceai sau macerat de vâsc reglează nivelul glicemiei.

Vâscul sub formă de ceai este benefic și în cazul bolilor de ficat. Nutrientul conținut de vâsc împiedică acumularea de grăsimi în ficat. Pulberea de vâsc este indicată în cazul balonărilor, a problemelor digestive, a ulcerului.

Calmează crizele respiratorii, fiind benefic pentru cei care suferă de astm. S-a constatat că frunzele acestei plante fluidizează secrețiile bronșice, măresc rezistența la stres (ce declanșează crize astmatice) și calmează spasmele.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns