Esti aici
Femeia.ro > Cultură > 29 aprilie, Ziua internațională a dansului

29 aprilie, Ziua internațională a dansului

Anul acesta sărbătorim Ziua internațională a dansului mai triști, atât noi, profesorii, cât și elevii noștri. Ne lipsesc emoția lucrului față în față, energia spectacolului, bucuria micilor noastre evenimente din viața școlii.

Ziua internațională a dansului și proiectul Teachers for SwanZ

Din dorința de a fi mai rezistenți, mai creativi, a apărut proiectul Teachers for SwanZ, o inițiativă cofinanțată prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, coordonată de Liceul de Coregrafie Floria Capsali din București. Proiectul ne oferă șansa de a lucra în parteneriat cu școli similare din Bulgaria și Austria, precum și cu comunitatea grecilor din România, pentru a crea împreună metodologii și instrumente noi de predare și învățare a dansului și coregrafiei. 

Mesaje de Ziua dansului pentru orice om

Elevilor noștri și colegilor profesori, breslei dansatorilor și coregrafilor profesioniști, le dorim să-și păstreze energia și inspirația, să le pună în slujba dansului sub forme noi, adaptate timpului. Ne-a încurajat în acest sens mesajul domnului Alkis Raftis, președintele Consiliului Mondial al Dansului, partener al UNESCO, care spune în mesajul său pentru 29 aprilie 2021: “Voi (dansatorii) produceți un vaccin împotriva virusului care atinge sufletul: știți cum să-i faceți pe oameni să danseze. Auziți chemarea, răspundeți!”.

Pentru colegii și elevii noștri, pentru profesioniștii care au trecut prin Liceul Floria Capsali, pentru toți artiștii dansului, nu avem un mesaj mai frumos decât cel pe care ni l-a trimis marele nostru coregraf Gigi Căciuleanu, ambasador al proiectului Teachers for SwanZ:

“Sunt Gigi Căciuleanu și cu drag vă felicit cu ocazia Ziulei internaţionale a dansului!

Pentru noi, cei pentru care dansul nu este numai profesie dar ŞI  pasiune, sărbătoarea dansului are loc nu numai în fiecare zi, ci şi în fiecare clipă a existenţiei.

La fiecare dans, la fiecare dintre ale sale mişcări, pleci de la tine ca să te întorci … tot la tine. Însă nu chiar de unde ai pornit ci, pe o spirală, într-un punct situat mai sus; o stare la care ajungi încărcat de ceea ce ţi-a fost dat să trăieşti, să descoperi, să cunoşti. Îmbogăţit de ceea ce nu ştiai, de ceea ce nici măcar nu bănuiai despre tine însuţi sau despre lume.

Dacă ar fi să găsesc o definiţie Coregrafiei, atunci aş numi-o: drumul cel mai frumos dintre două puncte. Şi cel mai interesant.

În ceea ce mă priveşte, dansul va fi întotdeauna indisolubil legat de verb… Acel verb de la care totul a început… Care ESTE, a fost şi va fi probabil mereu la originea tuturor lucrurilor.

Verb – Gând

Gând – Vorbă

Vorbă – Acţiune

Dansul lui Shiva!

Dansul este poezie.

Poezia se priveşte în oglinzile Dansului.

A dansa …

A căuta … A cumpăni … A pricepe …

A scrie

cu abur

de dor

A ciopli

în piatră

de nor

A gândi

pământ

metale

vulcan

A zbura

cu munţi

în cârcă

şi

cu hăuri

de văi

în suflet

A pluti

cu ceea ce e

prin ceea ce nu-i

şi

cu ceea ce nu-i

prin ceea ce e

A zdrobi

lanţuri

zăbrele

bolovani de peşteră

A dărâma ziduri

spre a înălţa

visuri”

Comments

comments

Lasă un răspuns