Esti aici
Femeia.ro > De ziua noastra > Cum sa scapi de trac

Cum sa scapi de trac


 • Familiarizeaza-te cu subiectul despre care vei vorbi.
  Cand afli ca ai de facut o prezentare sau de tinut un discurs, documenteaza-te cat mai mult asupra temei respective. Gandeste-te bine la cele mai importante detalii legate de subiect si gaseste cel mai bun mod de a le evidentia. Faptul ca stii mai multe decat cei care te asculta iti va da siguranta de care ai nevoie pentru a scapa de trac.
 • Intreaba-te care este cel mai rau lucru care ti se poate intampla. Iti pui o groaza intrebari inainte de a vorbi in public: Daca mainile si vocea iti vor tremura? Daca vei esua? Daca vei lesina de emotie? Daca ideile tale nu sunt destul de bune, iar proiectul tau nu va fi acceptat? Gandeste-te ca toate aceste lucruri NU se vor intampla, sunt chiar amuzante, daca stai bine sa te gandesti, si se petrec doar in imaginatia ta.
 • Pune-ti bine la punct discursul. Orice discurs trebuie structurat astfel:
  -> 1. enuntarea ideii principale (ce vrei sa scoti in evidenta si ce vrei sa invete oamenii din discursul tau?)
  -> 2. definirea subiectului (de ce te pasioneaza acest subiect, argumente pro si contra subiectului)
  -> 3. concluzie (rezumatul ideilor expuse)

Cel mai important este sa nu te dai batuta de la prima incercare. Experienta isi va spune cuvantul pana la urma. Oricat de rau va merge totul, mereu vei avea o doua sansa de a reusi sau alte oportunitati prin care sa iesi in evidenta.

Teama de a vorbi in public poate fi legata de nesiguranta, in general, sau de nesiguranta fata de un subiect anume. Multe persoane, cand stau inaintea unei multimi, au impresia ca toate secretele si temerile lor ies la iveala. Mai mult, daca o data fac o prezentare proasta, automat vor crede ca si urmatoarele prezentari vor fi la fel de proaste.

Unele cercetari in domeniu sustin ca mai ales oamenii de succes se confrunta cu astfel de probleme, cei orientati catre avansarea in cariera. Faptul ca isi doresc mereu sa avanseze ii face sa-si doreasca sa sustina prezentari si discursuri din ce in ce mai bune, iar acest lucru aduce cu sine teama, pentru ca cerintele cresc. Din cauza ca vor sa aiba succes de fiecare data, persoanele cu trac vor nega orice greseala si automat se va produce teama de a nu face o eroare si dorinta de a avea mereu prezentari si discursuri perfecte.

Cum treci peste trac?

Tracul este un automatism uman care apare la prima situatie in care suntem nesiguri. Singura cale ca sa-ti invingi nesiguranta este sa-ti recunosti teama si sa o anihilezi:

 • Infrunta-ti teama. In primul rand, recunoaste ca ai o problema, incearca sa o intelegi si ai incredere ca in curand o vei putea invinge. In al doilea rand, cauta sprijin la prieteni si familie si impartaseste-le temerile tale. Apoi, fii curajoasa si motivata sa infrunti aceasta problema, spunandu-ti tie insati ca vei reusi. Auto-sugestia este foarte puternica!
 • Interactioneaza cu publicul. Ca sa nu te simti singura in fata publicului si ca sa nu ai sentimentul ca orice greseala pe care o faci va fi aspru pedepsita, interactioneaza cu persoanele din fata ta. Implica-le in prezentarea ta, pune-le intrebari si incurajeaza-le sa participe cu intrebari sau cu adaugiri. Automat, te vei simti mai confortabil si vei fi in largul tau alaturi de audienta ta. Mai mult, acest lucru te va face sa pari un bun orator si o persoana dinamica.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus