Esti aici
Femeia.ro > De ziua noastra > Maria Antoaneta – regina fashion-icon

Maria Antoaneta – regina fashion-icon

Madame Lamotte l-a folosit ca intermediar in aceasta poveste pe Printul de Rohan. S-a ajuns la un intreg proces in Parlamentul francez, in care printul era acuzat de insultatea Reginei prin organizarea unui complot impreuna cu Lamotte. Raspunsul nobililor din Parlament a fost acela ca Regina isi merita insulta, luand in considerare viata si reputatia ei. Dupa acest scandal, Maria Antoaneta si-a temperat stilul de viata si s-a dedicat familiei, nascand patru copii.

In ciuda vietii tumultoase, Regina se ocupa si de opere de caritate. Ea a renuntat la resedinta din Trianon, dand-o spre folosinta unor familii nevoiase. In tot acest timp, Franta se afla in criza economica, dupa ce datoriile acumulate de fostul rege nu au putut fi platite. Situatia de criza constrasta cu imaginea Mariei Antoaneta, mereu imbracata in costume scumpe, denotand luxul in care traia casa regala. De aceea, a fost supranumita „Madame Déficit”.

In 1789, o revolta a determinat mutarea familei regale de la Palatul Versailles la Palatul Tuileries din Paris. Cauza revoltei a fost ca Regina si-a exprimat dorinta de a pastra monarhia absoluta, in loc sa acorde mai multa putere oamenilor de rand. Nici Louis XVI nu a stiut cum sa actioneze, iar multimea revoltata a ocupat inchisoarea Bastilia. In acelasi an, doi dintre copiii familiei regale au murit din cauza unor boli genetice.

Cand Austria si Prusia au declarat razboi Frantei, Maria Antoaneta a fost acuzata ca a divulgat secrete militare dusmanilor. In 1792, familia regala franceza a fost arestata pe motiv de tradare. Prin urmare, Regele Louis XVI a fost ghilotinat, in 1793. Maria Antoaneta a stat o perioada in inchisoarea Conciergerie si apoi a fost adusa in fata Tribunalului Revolutionar. Fiul ei a trebuit sa declare atunci ca era maltratat de catre mama lui. In urma procesului, Maria Antoaneta a ajuns sa aiba aceeasi soarta ca si sotul ei.

Regina Maria Antoaneta a ramas in istorie drept un simbol al extravagantei secolului XVIII, extravaganta care i-a adus ura poporului francez si, in cele din urma, moartea.

  • In 2006, a aparut filmul „Marie Antoinette”, cu Kirsten Dunst (foto) in rolul Reginei. Productia regizata de Sofia Coppola, a primit un premiu Oscar pentru costume.

Maria Antoaneta s-a nascut in 1775, la Viena, ca a 15-a fiica a familiei regale austrice. Fiind cea mai mica membra a Casei de Habsburg, a fost extrem de rasfatata de catre parinti si frati. Mama ei, Maria Tereza, Arhiducesa Austriei, i-a aranjat o casatorie convenabila si, la doar 15 ani, tanara Maria Antoaneta se casatorea cu printul Frantei, viitorul Rege Louis al XVI-lea.

Casatoria lor nu a fost una fericita. Maria Antoaneta nu era atrasa de Louis. El era prea timid, avea pasiuni pentru vanatori si ceasuri, in timp ce ea iubea arta, moda, dansul si viata de noapte. Intimitatea devenise o problema pentru ei, prin urmare, casnicia lor nu s-a consumat timp de sapte ani. A fost nevoie de interventia fratelui Mariei Antoaneta, Joseph de Austria, pentru a-l convinge pe Louis ca are nevoie de o operatie, prin care sa solutioneze impotenta. Presiunea de a face un copil era cu atat mai mare cu cat gurile rele zvoneau ca Regina este stearpa.

Maria Antoaneta nu se simtea confortabil in postura ei regala, deoarece trebuie sa se supuna etichetei si ritualurilor de curte, ceea ce o priva de libertatea de care se bucurase in Viena. Prin urmare, s-a inconjurat de prieteni si ignora actiunile facute de nobili la nivel de conducere a tarii.

Se retragea adesea la Petit Trianon, un mic palat de langa Versailles pe care i-l daruise Louis XVI. L-a decorat in asa fel incat sa-l transforme intr-un teatru pentru diversele manifestari artistice pe care le organiza alaturi de prieteni. A construit si o mica resedinta vieneza, Rameau, unde juca rolul ei preferat, acela de laptareasa. Au aparut si numeroase zvonuri legate de relatiile amoroase cu alti barbati, cea mai "mediatizata" fiind cea cu Axel Fersen, un conte suedez.

Acest stil de viata, dar si faptul ca multi se opusesera unei casatorii care crea o alianta intre Franta si Anglia, i-au adus Mariei Antoaneta ura si invidie. Cel mai cunoscut scandal in care a fost implicata este cel al colierului cu diamante. Madame Lamotte, cunoscuta pentru activitatile ei cu aspect mistic, a creat un intreg scenariu, ajungand pana la a angaja o prostituata pentru a se da drept Regina si a lua celebrul colier creat initial pentru amanta lui Louis XV, Madame du Barry.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus