Esti aici
Femeia.ro > Familie > 10 cauze ale infertilitatii

10 cauze ale infertilitatii

Atat femeile, cat si barbatii pot suferi de probleme de natura genetica, hormonala, anatomica sau infectioasa, care-i impiedica sa aiba urmasi. De cele mai multe ori, aceste afectiuni sunt remediate printr-un tratament adecvat.

Problemele tale

Cauzele infertilitatii feminine sunt numeroase, iar in urma unui control ginecologic, medicul va decide despre ce diagnostic e vorba in cazul tau. Iata cateva dintre ele:

  • ENDOMETRIOZA. Se caracterizeaza prin prezenta unui tesut asemanator mucoasei uterine (endometrul) in zone atipice, precum ovarele sau trompele uterine. Un procent ingrijorator din femeile care sufera de aceasta boala sunt sterile. Ai dureri insuportabile in timpul ciclului menstrual, sangerari intre menstre, durere la contactele intime? Mergi la medic, este esential sa fie descoperita din timp!
  • BOALA INFLAMATORIE PELVINA. O infectie a organelor reproducatoare superioare, boala inflamatorie pelvina este frecvent rezultatul dobandirii unei boli cu transmitere sexuala, precum chlamydia sau gonoreea. Simptomele apar mai ales dupa ce infectia afecteaza trompele uterine: dureri abdominale pe durata menstruatiei sau in zilele urmatoare, accentuate in timpul contactelor sexuale sau cand urinezi, secretii vaginale anormale, febra, greturi, sangerari neregulate. Duce la infertilitate sau avort spontan.
  • ANOVULATIA. Anovulatia sau lipsa ovulatiei inseamna ca ovarele nu elibereaza lunar cate un ovul, asa cum e normal. Este o dereglare care poate fi diagnosticata de medic. Tot el va aplica tratamentul necesar inducerii ovulatiei.
  • CHISTURI/ FIBROAME. Daca sindromul ovarelor polichistice reprezinta un dezechilibru hormonal care aduce tulburari de ciclu, inclusiv perioade de absenta a lui, fibroamele uterine se manifesta prin sangerari abundente si menstruatii prelungite si produc sterilitate, cel mai adesea prin blocarea unuia dintre canalele de acces al spermatozoizilor.

Problemele lui

Chiar daca barbatii tind sa arunce vina in ograda partenerei, nu sunt rare cazurile in care cei sterili sunt ei. Iata de ce:

  • OLIGOSPERMIA. Prezenta unui numar insuficient de spermatozoizi se numeste oligospermie si are cauze diverse, inclusiv varicocelul sau blocarea ductelor. Spre deosebire de ea, azoospermia inseamna absenta totala a spermatozoizilor. Se recomanda o spermograma: prin observarea microscopic a spermei se stabileste capacitatea de procreare a barbatului, analizand numarul, aspectul si mobilitatea spermatozoizilor.
  • VARICOCELUL. Este o anomalie anatomica, manifestata prin dilatarea unor vene de la nivelul testiculelor, care cauzeaza cresterea temperaturii in scrot, stiut fiind faptul ca prea multa caldura afecteaza calitatea spermatozoizilor. Tratamentul este chirurgical. Temperatura prea ridicata produce infertilitate in cazul unui testicul necoborat.
  • BLOCAREA DUCTELOR SPERMATICE. Unii barbati au din nastere canalele care transporta lichidul seminal blocate. Alteori, problema este provocata de infectii sau traumatisme. Solutia adecvata o stabileste medicul.
  • INFECTII. Bolile cu transmitere sexuala lasa sechele si asupra fertilitatii masculine daca nu sunt tratate cum se cuvine. O analiza de secretie uretrala ajuta la depistarea si tratarea posibilelor afectiuni.

Problemele voastre

Faptul ca nu ramai insarcinata nu este intotdeauna o dovada a infertilitatii. Exista si alte cauze precum:

  • Stresul si presiunea pe care le resimtiti in viata de cuplu scad sansele de procreare. Incercati sa va relaxati si sa nu transformati sexul in ceva mecanic!
  • Unele medicamente influenteaza fertilitatea, dar numai temporar. Daca e necesar, intrerupeti administrarea lor dupa ce ati discutat cu medicul.

Comments

comments

Lasă un răspuns