
Intre saptamanile 29 si 34, cand au loc majoritatea nasterilor inainte de termen, copilul nu a avut inca timp sa-si dezvolte sistemul respirator si ficatul, ceea ce-i poate crea probleme de metabolizare, vindecare sau coagulare. Nasterea prematura este anuntata in doua moduri: initierea travaliului inainte de 37 de saptamani de sarcina si/ sau ruptura prematura a membranelor (apa).
Cele mai frecvente cauze ale nasterii premature sunt:
- Anomaliile placentare – placenta previa si hematomul retroplacentar – pot provoca o dezlipire treptata a mucoasei uterine.
- Hemoragiile uterine in trimestrele II si III cresc de patru ori riscul nasterii premature. Este important sa-ti faci toate ecografiile recomandate de medic pentru a depista la timp astfel de hemoragii.
- Cresterea cantitatii de lichid amniotic duce la simptome precum oboseala, umflarea gleznelor, dar si la o presiune pe colul uterin si, prin urmare, la nasterea prematura.
- Un col uterin prea mic sau prea scurt nu poate tine sarcina noua luni fara repaus la pat.
- Amenintarea de avort spontan din trimestrul II este un alt risc important care trebuie luat in calcul. E bine sa-i comunici medicului acest eveniment daca, intre timp, ti-ai schimbat medicul.
- Febra mare duce la dezlipirea uterina, la fel infectiile cauzate de bacterii: infectii ale tractului urinar, listerioza sau bolile cu transmitere sexuala.
- Diabetul gestational duce la cresterea cantitatii de lichid amniotic.
- Varsta mamei sub 18 ani sau peste 35 sau femeile care au peste zece nasteri.
- Fumatul, dependenta de droguri sau alcoolismul, dar si statul prelungit in picioare, oboseala, surmenajul si caldura, care provoaca deshidratare sau neputinta urinarii.
- Incompatibilitatea de Rh dintre mama si fat (respectiv dintre mama si tata) scurteaza timpul de gestatie.
La toate acestea se adauga traumatismele violente la nivelul abdomenului, dar chiar si o excursie cu masina pe hartoape poate irita uterul. Asadar, ai mare grija!