Esti aici
Femeia.ro > Familie > 10 reguli fundamentale pentru parinti

10 reguli fundamentale pentru parinti

 

Am o lista cu 10 reguli fundamentale pentru parinti. Toate sunt indemnuri si principii de baza. Respectate constant, toate aceste reguli fundamentale pentru parinti te vor ajuta sa ai un copil fericit si frumos crescut. Aceste 10 reguli trebuie sa fie o constanta in relatia parintilor cu copilul, o cale de comunicare si un mod de abordare a problemelor si inevitabilelor conflicte.

Cele 10 reguli fundamentale pentru parinti au fost enuntate in 1959 de scriitoarea Susan Sontag si cuprinse intr-un manual pentru parinti publicat in Statele Unite ale Americii. Nu trebuie considerate neaparat ca fiind legi, dar la prima impresie par utile, iar punerea lor in practica se dovedeste extrem de eficienta.

1. Fii consecvent. Fii consecvent cu tine, fii consecvent in regulile pe care le ceri si le impui copilului tau. A schimba regulile in functie de o anumita situatie, a oscila in deciziile luate inseamna nesiguranta parintelui, lipsa de incredere in capacitatile parintelui si in rolul tau de parinte. Copilul va specula instinctiv aceste abateri si de aici pana la a scapa totul de sub control este un singur pas.

2. Nu povesti lucrurile nostime, greselile sau poznele copilului, celorlalti, in prezenta lui. Este frustrant pentru copil, este lipsit de respect pentru el. Copilul se poate jena si iti poti pierde increderea in el. Respecta-i intimitatea si secretele. Mai ales cele pe care copilul ti le marturiseste.

3. Nu-l lauda pentru ca face ceva bun, in conditiile in care acel ceva este normal si firesc si trebuie facut. Nu-l lauda pentru calitatile lui, ci pentru faptele lui.

4. Nu-l certa exagerat pentru ca a facut ceva ce nu avea voie sa faca. Dar, explica-i, demonstreaza-i unde poate duce ceea ce a facut. Mai ales cand isi marturiseste greseala este foarte important sa-i acorzi credit.

5. Obisnuiese-l cu rutina zilnica. Respecta rutina. Respecta si tu rutina zilnica. Zilele exceptionale in care rutina este incalcata trebuie sa fie exceptionale si motivate temeinic. Programul zilnic este cel mai bun aliat in cresterea unui copil sanatos si echilibrat.

6. Nu-i permite sa te monopolizeze atunci cand esti in prezenta altor oameni. Respecta-l la randul tau atunci cat are nevoie de atentia, prezenta si grija ta. Invata-l ce inseamna sa astepte si sa aiba rabdare. Explica-i ca, a nu fi oricand iti cere la dispozitia lui, nu inseamna ca il neglijezi sau ca nu are toata dragostea si atentia ta.

7. Vorbese-i mereu cu rabdare. Raspunde-i la toate intrebarile. Nu fi niciodata nerabdatoare, agitata sau enervata de intrebarile lui. O sa renunte sa te mai intrebe, iar cand nu te mai intreaba nimic va avea secrete!

8. Incurajeaza fanteziile copilului. Alimenteaza-i imaginatie. Este hrana inteligentei lui!

9. Fa-l sa inteleaga ca exista o lume a adultilor care nu este treaba lui, dar din care face parte. Asa ca alege calea de mijloc. Lasa-l sa participe la problemele familiei atunci cand le poate intelege, sau ofera-i informatii pe masura puterii lui de a percepe realitatea. Nu-l exclude insa niciodata, daca vrea sa stie, sa afle sau daca intreaba.

10. Nu presupune ca ceea ce nu-ti place tie nu-i va place nici lui.
Si invers. Nu-i obligatoriu ca ceea ce iti place tie sa-i placa si lui. Este o fiinta unica si irepetabila, chiar daca este carne din carnea ta. Asa ca incurajeaza-l sa fie original, sa aiba pasiuni si modele. iar acestea nu trebuie sa fie identice cu ale tale. Un parinte inteligent si cu adevarat bun nu pune in sarcina copilului misiunea de a face ceea ce parintii nu au reusit, sau de a avea succes acolo unde parintii au esuat.

Citeste si
interviul cu Aurora Liiceanu despre parintii de adolescenti

Comments

comments

2 thoughts on “10 reguli fundamentale pentru parinti

Lasă un răspuns