Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 12 idei pentru somnul bebelusului si al copilului mic

12 idei pentru somnul bebelusului si al copilului mic

Somnul bebelușului îți pune probleme? Ai încercat toate strategiile pentru a-l aduce moș Ene mai ușor și pentru a dormi mai mult, dar fără succes? Atunci aruncă un ochi peste strategiile de mai jos! Poate vei găsi metoda potrivită pentru puiul tău.

Somnul bebelușului: cum îl faci pe moș Ene să vină mai repede pe la gene

S-a observat că bebelușii care primesc un masaj de 15 minute înainte de culcare adorm mult mai repede decât cei cărora doar li se citește o poveste. Așa că ia niște ulei pentru bebeluși și masează-ți puiul cu mișcări ușoare, cu foarte puțină presiune.

Un pui de somn?
Pe lângă beneficiile somnului scurt (ai timp să faci duș, să-ți verifici emailurile, să răspunzi la telefoane), acesta are beneficii și pentru dezvoltarea copilului, atât mentală cât și fizică. Nu sări peste somnul de după-masă în speranța că somnul de noapte va fi mai lung, de obicei se întâmplă chiar opusul.

Scutec peste noapte
Schimbarea scutecelor noaptea poate fi o problemă. Dacă bebelușul reușește să doarmă cu un scutec ud (dacă nu este vorba doar de urină trebuie schimbat imediat) și nu suferă de iritații din cauza scutecului, nu-l trezi. Scutecele super-absorbante de noapte împreună cu o cremă pentru protecția pielii, dacă e nevoie, ar trebui să fie suficiente pentru ca bebelușul să se simtă confortabil și să poată dormi.

Suzeta
O suzetă înainte de culcare poate să-l ajute pe cel mic să se potolească înainte de culcare și unele studii sugerează că poate să ajute chiar împotriva decesului infantil. După ce bebe a adormit, scoate-i cu grijă suzeta din guriță.

Trucuri ciudate
Nu știi niciodată ce ar putea să funcționeze – sau ce ai fi tu dispusă să faci în mijlocul nopții pentru a adormi copilul. Există povești despre bebeluși care au fost dați toată noaptea într-un leagăn, de tătici care au condus încet mașina în jurul blocului sau mămici care stăteau pe mașina de spălat haine legănând copilul. Nu te judecă nimeni, orice poate sa meargă… atâta timp cât sunteți în siguranță.

Rutina
Nu e niciun secret că o rutină susținută de seară ajută copilul să înțeleagă că e timpul pentru somn. Alege un ritual de adormire și ține-te de el. Consecvența este soluția.

Înfășatul
Întreabă orice părinte, mulți îți vor spune că înfășarea este importantă atunci când vine vorba despre culcare. Nou-născutul este obișnuit cu spațiul strâmt din burtica ta îl face să se simtă la fel ca în mediul protejat de dinaintea nașterii, iar acest lucru îl calmează și îl ajută să adoarmă mai ușor.

Poveștile
Spune-i o poveste. Orice. Citirea unei povești înainte de culcare, chiar dacă bebelușul încă nu o înțelege, este relaxantă pentru el, datorită vocii tale blânde și calme (este și un foarte bun obicei de păstrat pe toată perioada copilăriei). Când s-a născut, puiului tău îi era deja familiară vocea ta, așa că ea va avea un efect pozitiv asupra lui. Șoaptele sau vorbitul pe o tonalitate joasă îl ajută să adoarmă liniștit, știind că mama este acolo, lângă el.

Semne
În loc să aștepți o întreagă isterie din cauza oboselii, caută semnele ei mai subtile. Se poate să se frece la ochi, să caște. Câteodată copiii foarte obosiți se comportă invers decât te-ai aștepta, fiind foarte energici și derutându-și părinții. Fii atentă la semnalele pe care ți le dă copilul și va fi mai ușor să înțelegi când e cazul să-l pui la culcare.

Zgomotul constant (zgomot alb)
Nu lăsa copilul în liniște perfectă. În uter el era obișnuit cu sunete constante, cum ar fi respirația sau stomacul tău zgomotos, așa că liniștea poate să fie ceva ciudat pentru el. Unii copii adorm mai repede dacă lași un radio pornit în surdină sau un ventilator.
Îmbrățișează-l și sărută-l de noapte bună
Ca și când ai avea nevoie de încă un motiv pentru a-l cocoloși, sărută-l și de noapte bună. Când faci asta se simte iubit și în siguranță, așa că doarme mai mult și mai bine.
Cântă-i
Cântatul este un mod excelent de a calma copilașul. Studiile arată că atunci când cânți nivelul de stres scade, așa că, pe lângă faptul că-l adormi pe cel mic, te vei simți și tu mai bine.

Tu ce strategii pentru somnul bebelușului folosești/ ai folosit? Împărtășește experiența ta și celorlalte mămici!
Foto: pixabay.com Editor: Adina Gruia, Sursă: Parenting.com

Comments

comments