Esti aici
Femeia.ro > Familie > 5 dileme pe care le au mămicile în primul an de viață al bebelușului

5 dileme pe care le au mămicile în primul an de viață al bebelușului

femeie cu bebelus

Oricâte cărți despre parenting ai citi și oricât ai sta de vorbă cu specialiști sau cu alte mămici, nimic nu te va pregăti 100% pentru provocările pe care le aduce primul an alături de bebelușul tău.

Multe dintre sfaturile pe care le citești sau le primești sunt contradictorii și ajungi adeseori să te întrebi dacă faci ceva greșit. De multe ori însă, răspunsul corect la dilemele pe care le au mămicile nu este același pentru fiecare în parte. Rămâne la latitudinea fiecăreia să decidă ce este mai bine pentru copilul ei. Iată care sunt cele mai frecvente astfel de dileme cu care se confruntă mamele, în primul an de viață al bebelușului:

Trebuie să sterilizez suzetele și biberoanele după fiecare utilizare?

Sfatul pediatrilor este să sterilizezi suzetele și biberoanele după fiecare folosire, pentru a distruge orice urmă de bacterii sau microbi care se pot acumula pe acestea. În momentul în care microbii de pe o suzetă ajung în gura bebelușului, aceștia pot cauza de la iritații sau alergii, până la gripe sau răceli periculoase pentru cel mic. Din fericire, sterilizarea biberoanelor nu mai este o operațiune dificilă, care să îți ocupe mult timp. Poți pune toate ustensilele pentru hrănire într-un astfel de aparat ultrarapid, iar în câteva minute biberoanele și suzetele vor fi perfect dezinfectate. După cum vezi, este un ajutor de nădejde pentru orice mamă care nu vrea să piardă mult timp cu sterilizarea.

Este obligatoriu să îmi alăptez bebelușul timp de un an?

Asociația Americană de Pediatrie recomandă alăptarea timp de 12 luni și hrănitul exclusiv la sân în primele șase luni. Însă există numeroase cazuri în care mama nu are suficient lapte sau nu se mai bucură la fel de mult de experiența alăptatului cum o făcea în primele luni. Erica Brody, medic pediatru la renumitul spital Mount Sinai, din New York, spune că nicio mamă nu ar trebui să alăpteze doar pentru că se simte presată. Înțărcarea copilului ar trebui să fie făcută în mod natural, mai ales atunci când mama nu mai are destul lapte pentru ca micuțul să își ia toate vitaminele și nutrienții de care are nevoie.

Când voi reuși să dorm o noapte întreagă?

Oboseala este, poate, cea mai mare problemă cu care se confruntă proaspetele mămici. Când bebelușul se trezește de câteva ori în timpul nopții este imposibil să reușești să te odihnești cum trebuie. Bineînțeles, fiecare bebeluș este diferit. De aceea ai auzit de cazuri de copii care se trezesc o singură dată pe parcursul nopții sau alții care abia leagă o oră de somn. În principiu, bebelușii nu vor dormi toată noaptea până la vârsta de cel puțin cinci luni, spune medicul Jodi Mindell, de la spitalul pentru copii din Philadelphia.

Îmi răsfăț copilul, dacă îl țin prea mult în brațe?

Este un mit faptul că bebelușii ținuți des în brațe vor crește răsfățați și se vor obișnui așa. Unele mămici preferă chiar să doarmă în același pat cu bebelușul, fie pentru că le este mai comod când acesta se trezește, fie pentru că preferă să îl știe aproape. În aceste situații, nu există o variantă bună și una proastă, ci ar trebui să te ghidezi după propriul tău instinct.

Este bine să îmi trezesc bebelușul din somn?

Există situații în care este chiar benefic să trezești un bebeluș din somn, spun pediatrii. „Dacă bebelușul nu ia în greutate cum ar trebui, medicul pediatru îți va recomanda, cel mai probabil, să îl trezești pentru a-l alăpta la ore fixe”, spune Jodi Mindell. Hrănirea copiilor la intervale regulate de timp poate ajuta și cu trezitul pe timpul nopții, pentru că le creează bebelușilor un program, pe care îl poți păstra apoi până după vârsta de un an.

Tu cu ce dileme te-ai confruntat în primul an de viață al micuțului? Care sunt sfaturile tale pentru proaspetele mămici?

 

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Joana Lopes

Comments

comments

Lasă un răspuns