Esti aici
Femeia.ro > Familie > Armonie de sarbatori

Armonie de sarbatori

Pentru mulţi dintre noi, decembrie este cea mai frumoasă lună din an, fiind încărcată de emoţie, bucurie, gânduri bune și veselie. Din păcate, această perioadă înteţește de multe ori certurile dintre partenerii de viață.

S-a constatat că, oricât ar părea de ciudat, foarte multe dintre certurile în cuplu au loc tocmai în perioada sărbătorilor, când e de aşteptat ca acestea să fie petrecute într-o atmosferă armonioasă. De unde asemenea surprize şi cum ar putea fi ele prevenite?

Cauzele neînţelegerilor cu scântei sunt diferite de la un cuplu la altul, de la un individ la altul, zilele de sărbătoare fiind doar cele care le provoacă. Dacă afli care sunt motivele neînţelegerilor, poţi încerca să găseşti soluţia și să le eviţi, iar zilele de sărbătoare să aducă numai bucurie.

Lasă aşteptările deoparte!

Toţi aşteptăm de la o zi de sărbătoare ceva deosebit, neobişnuit, destindere, odihnă. Toate acestea sunt însă individualizate, pentru fiecare din partenerii de cuplu ele putând însemna cu totul altceva în comparaţie cu dorinţele şi aşteptările celuilalt. De aici, creşterea probabilităţii intrării în conflict. Unul își dorește să stea acasă de Crăciun, celălalt vrea să meargă la părinţi sau socrii, la ţară, unul visează să petreacă trecerea dintre ani într-o staţiune la malul mării, celălalt își dorește să fie la poalele muntelui.

Soluţie. Stabilirea dinainte, nicidecum în ajunul sărbătorii (oricare ar fi aceasta), și de comun acord a unui program şi apoi respectarea lui. Doar aşa nu va fi loc de supărare, iar conflictele, cel puţin din această cauză, vor fi evitate.

Citește și: Prim ajutor de sarbatori

Împreună pentru amândoi

Ai impresia că doar tu depui eforturi pentru pregătirile de sărbători, cumpărarea cadourilor şi apoi primirea musafirilor, iar partenerului nici prin gând nu-i trece că ar trebui să-şi aducă şi el contribuţia în vreun fel, iar asta te face să fii foarte irascibilă tot timpul, să-ţi sară ţandăra din te miri ce și din acest motiv vă ciondăniţi mai mereu.

Soluţie. Cere-i ajutorul! Indicat ar fi să stabiliți dinainte atribuţiile fiecăruia, iar în timpul discuţiei pe această temă să-i spui deschis ce așteptări ai de la el. Pentru a evita posibilele dispute, ai grijă să nu-i ceri să facă exact ce ştii că nu-i place deloc. Doar împărţind în mod echitabil treburile gospodăreşti vă veţi putea bucura împreună de petrecerea pe care aţi pregătit-o amândoi.

Eşti părinte şi în zilele de sărbătoare

Orice părinte îşi dorește să se poată odihni în zilele de sărbătoare. Doar că tatăl abia aşteaptă să-şi ocupe zilele în care nu merge la serviciu cu vreo activitate preferată, fără a se gândi la ceilalţi, iar mama ar vrea ca el să stea cu copilul, să-i acorde mai multă atenţie, fiindcă de obicei, din cauza programului încărcat, n-o prea face. Aşadar, fiecare cu scenariul lui, cu propriile aşteptări şi dorinţe, grija ce trebuie acordată copilului complicând situaţia. Mai ales că şi el este în aşteptarea unor zile deosebite.

Soluţie. Petreceţi măcar câteva ore împreună, fie într-un parc de distracţii, fie acasă, antrenaţi într-o activitate comună. Apoi, lasă copilul la o rudă sau la prieteni, în cazul în care nu găsiţi o bonă care să stea cu el câteva ore, şi ieşiţi în oraş, mergeți într-o vizită sau petreceţi un timp acasă, într-o atmosferă de sărbătoare, doar voi doi. Toate acestea însă trebuie planificate. Şi nu uita: sărbătorile nu sunt momentul potrivit să-i ţii partenerului o teorie despre faptul că ar trebui să se implice în educaţia copilului. În plus, poate că el ar fi dispus s-o facă dacă relaţia dintre voi ar fi armonioasă.

Citește și: Trei gesturi speciale de Sarbatori

Cheltuielile, de comun acord

În general, banii sunt printre principalele motive de ceartă între partenerii de cuplu. Iar neînțelegerile nu sunt legate doar de drămuirea lor, în cazul în care nu-s prea mulţi, ci și de felul în care unul din parteneri (de obicei, bărbatul) priveşte modul de a-i cheltui al celuilalt (al partenerei de cuplu), largheţea cu care ea e dispusă să-i cheltuiască pe tot felul de fleacuri. Cum în perioada sărbătorilor dorinţa de a cheltui a doamnelor e mai mare decât a reprezentanţilor sexului tare, conflictele pe această temă pot fi mult mai frecvente.

Soluţie. Primul pas pentru a nu vă certa în preajma sărbătorilor din cauza banilor este să planificați cheltuielile. Pentru a te bucura de atmosfera de sărbătoare alături de cel drag, nu este nicidecum musai să aveţi cel mai înalt şi grozav brad împodobit vreodată, nici belşug de preparate sofisticate şi costisitoare ori cadouri foarte scumpe. Important este să fiţi împreună, nu-i aşa? Şi să petreceţi sărbătorile în armonie. Iar asta depinde în foarte mare măsură chiar de tine!

Citește și: Depresia de sarbatori

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.50/18.12.2014

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns