
Indigestie, gripă, insomnie, kilograme în plus. Dacă nu ești prudentă, în loc să fie prilej de veselie, relaxare și plăcere, sărbătorile și scurta vacanță de iarnă se transformă într-un mic monstru care îți amenință starea de bine.
Gata cu pregătirile! De-acum vrei doar să te simți bine alături de cei dragi, să te bucuri de zilele libere, să savurezi bunătățile și să nu-ți faci griji pentru nimic. Așa să fie! Mare atenție, toate acele mese bogate, oboseala, stresul, lipsa de somn, paharele de șampanie în plus îți pot afecta nu doar vitalitatea, ci și sănătatea. Cum eviți capcanele ce te pândesc în această perioadă?
Ciugulești întruna
Ciugulelile sunt capcana numărul unu a sărbătorilor. O tartină, o prăjitură, un pahar cu vin, 2-3 sărățele, un rulou cu șuncă, un deget de lichior. Sigur, sărbătorile sunt plăcute și datorită micilor „derapaje“ alimentare și meselor pline cu mai multă mâncare decât avem nevoie. Dacă nu ești genul care poate mânca orice și oricât fără să se îngrașe, nu te îndopa non-stop, fiindcă în ianuarie vei constata cu disperare că te strâng fustele și pantalonii.
Cum eviți capcana:
- Nu lăsa gustările (fursecuri, cozonac, prăjituri, alune) înșirate pe masă cât e ziua de lungă. Păstrează-le în frigider sau cămară, cât mai bine ambalate, să nu fie ușor să guști câte ceva în treacăt.
- Mănâncă înainte de petreceri. Dacă masa întinsă te găsește lihnită de foame, vei fi tentată să mănânci mult.
- Nu sări peste mesele principale. Foamea, mai mult decât pofta, te va împinge să ronțăi mereu câte ceva.
- Pur și simplu nu poți rezista tentației de a ciuguli ceva. Alege gustări cu puține calorii: feliuțe de legume (morcovi, castraveți, ardei), un fruct, brânză, iaurt dietetic.
Combini multe feluri de mâncare
Și cârnați, și sarmale, și friptură, și cozonac, și tort. La aceeași masă! Așa te poți trezi cu o indigestie sau cu o criză biliară de toată splendoarea, care să te lase în suferință: stare generală de rău, amețeli, greață, vărsături, arsuri gastrice, gust amar, durere de cap chinuitoare.
Cum eviți capcana:
- Nu mânca prea mult deodată și nu combina multe feluri de mâncare la o masă. Decide-te doar la două, maximum trei feluri.
- Ai grijă ca jumătate din porția de mâncare din farfurie să fie legume.
- Mănâncă încet și mestecă pe îndelete alimentele.
- În caz de indigestie, 1-2 zile respectă un regim alimentar lejer: supe, legume fierte la aburi, pâine prăjită.
Prea multe cocktail-uri
Excesul de alcool nu e bun nici pentru sănătate, nici pentru siluetă. Un pahar de vin, de exemplu, are tot atâtea calorii cât o înghețată: 230. Dacă bei prea mult, în afară de faptul că a doua zi te poate chinui neplăcuta mahmureală, îți supui întreg organismul unui mare stres: crește tensiunea, inima bate mai repede, ficatul muncește din greu să metabolizeze alcoolul, pot apărea dereglări hormonale tranzitorii și fluctuații ale glicemiei.
Cum eviți capcana:
- Propune-ți să nu bei mai mult de o băutură alcoolică la două ore. Între timp, hidratează-te cu apă, sucuri sau ceai.
- Nu bea pe stomacul gol – alcoolul ajunge mai repede în sânge așa.
- Ca să reduci cantitatea de alcool, dar și caloriile, combină alcoolul cu apă minerală sau cu o băutură nealcoolică dietetică.
Stai prea mult în casă
Mâncarea e făcută, la serviciu nu te duci, afară e frig. Nu-ți vine să te dai jos din pat toată ziulica. Sigur, e plăcut să lenevești o zi, hai două, dar dacă îți petreci toată mini-vacanța în fața televizorului și a meselor întinse nu te mira dacă noul an te găsește cu dureri de spate și de cap, cu mintea încețoșată, fără chef, obosită și cu silueta rotunjită. Statul în fotoliu nu-ți antrenează inima și mușchii, pe când mișcarea, oricare ar fi ea, da.
Cum eviți capcana:
- Propune-ți să ieși în fiecare zi din casă. Nu spune nimeni să mergi la sală ori să alergi în parc, dar orice activitate care îți accelerează pulsul și te ridică de pe canapea e de ajutor. O plimbare în pas vioi în parc sau prin oraș ca să admiri decorațiunile strălucitoare, o promenadă prin mall, o bătaie cu bulgări.
Îmbrățișări, săruturi și… microbi
Rude, prieteni, vecini, colegi. Sunt atâția oameni cu care dai mâna, pe care îi îmbrățișezi sau îi săruți în această perioadă festivă. Dar nu uita că prin aceste atingeri ceilalți îți pot transmite virușii răcelii și gripei.
Cum eviți capcana:
- Spală-te des pe mâini și evită să duci mâna la ochi, nas și gură.
- Nu sta prea aproape de persoanele deja bolnave (tușesc, strănută, le curge nasul).
- Dacă ai ghinionul să răcești și nu te simți bine, odihnește-te cât mai mult, mănâncă supă de pui preparată în casă și bea multe lichide. Ca să alini simptomele neplăcute ia un preparat anti-răceală de la farmacie, dar și un supliment de vitamina C care, întărind imunitatea, va scurta durata bolii.
Te culci târziu
În vacanță te tentează să stai trează până mai târziu, dar nu e o idee grozavă. Dându-ți peste cap orarul de somn, ar putea apărea o problemă frustrantă: să adormi foarte greu. Iar dacă nu dormi bine noaptea, a doua zi nu poți „funcționa” normal. Plus că dacă îți schimbi acum ora de somn, când vei relua serviciul îți va fi greu să te trezești la timp.
Cum eviți capcana:
- Respectă pe cât posibil orarul tău obișnuit de somn și asigură-te că dormi 7-8 ore pe noapte.
- Nu bea cafea sau alcool în apropierea orei de culcare.
- Ia cina cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare și evită mâncărurile grele (varză, friptură, sarmale, maioneză).
Citeste si: Slabeste cu 5 ceaiuri minune!
Text: Angelica Cîlțan
Foto: Shutterstock