
Sarcina extrauterina – Implantare oului oriunde il alta parte poarta numele de sarcina extrauterina si reprezinta un adevarat pericol. In majoritatea cazurilor, acest tip de sarcina pune in pericol nu doar evolutia sarcinii, ci si viata mamei.
Localizarea anormala o reprezinta orice loc in afara de uter, respectiv trompa uterina, ovarul sau cavitatea abdominala. Cel mai adesea, sarcina extrauterina, numita si ectopica, se implanteaza in trompa uterina.
Cauze
Ceea ce impiedica „oul” sa se implanteze in cavitatea uterina este in general o inflamatie sau o obturare a drumului oului catre locul programat sa-i fi e casuta. Infl amatia pelvina, anexita, infectia cu clamidia, infectia gonoreica şi alte infectii lasate netratate duc la aparitia unor blocaje ale trompelor uterine sau la distrugerea cililor din interiorul acestora, cili ce au rolul de a conduce oul spre uter.
Ce se poate intampla
Daca nu este depistata la timp, dezvoltarea sarcinii ectopice duce la ruptura organelor interne şi la hemoragii interne foarte puternice, care pot pune in pericol viata mamei. Cu cat se descopera mai repede, cu atat complicatiile vor fi mai mici, putandu-se salva chiar şi trompa.
In cele mai multe cazuri, trompa unde se implanteaza „oul” este compromisa şi trebuie extirpata. Dar asta nu inseamna neaparat sterilitate, ci doar limitarea posibilitatii aparitiei unei noi sarcini, care poate fi tot ectopica sau normala.
Cum iti dai seama
De obicei, apar simptome asemenea sarcinii obişnuite – menstruatiei, sanilor, ameteli, greata, varsaturi −, dar sunt unele care te pot pune in garda, cum ar fi crampele musculare, durerile in partea de jos a abdomenului sau cele de burta numai intr-o parte, starile de lesin si micile sangerari in prima zi de asa-zis ciclu.
De regula, sangele este inchis la culoare, chiar cafeniu, iar cantitatea este foarte mica. In toate aceste cazuri e bine sa consulti imediat medicul si sa faci un examen ecografic pentru a stabili locul implantarii.
Ce se poate face
Cel mai des se apeleaza la tratamentul chirurgical prin intermediul unei laparoscopii, dar nu intotdeauna se extirpa si trompa.
Citeste si:
- Top 5 sfaturi pentru femeile insarcinate
- O noua amenintare. Virusul Zika, extrem de periculos pentru femeile insarcinate
- Greturile severe in sarcina, o problema serioasa
Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/